Zeytinyağı Zeytinin Neresinden Çıkar? Zeytin Çekirdeğinden Yağ Çıkar Mı?
Zeytinyağını elde etmek için birçok aşama vardır. Sağlık açısından da oldukça faydalı olmasıyla da bilenen zeytinyağı, soframızda her zaman yer edinmiştir. Birçok hastalığa iyi gelmesiyle bilinmekle kalmayıp, bağışıklık sistemimizin güçlenmesine destek çıkmasıyla da bilinir. Ayrıyeten güzellik amacıyla da kullanıldığı bilinmektedir. Saçları güzel uzatır, bakım yapar ve güçlü gösterir.
Peki sağlımız açısından bu kadar fayda sağlayan zeytinyağı, “zeytinin neresinden çıkar?” gibi sorular aklımızda yer edinmiştir. Öncelikle zeytin çekirdeklerinin içerisinde özel bir yağ bulunur. Bir zeytin çekirdeğini kırdığınız zaman içerisinde bulunan pıhtılaşmış bir yağ görmeniz muhtemeldir.
- Daha iyi bir zeytinyağı elde etmek istiyorsanız, sadece zeytinin çekirdeğini değil etini de kullanmanız gerekmekte. Çünkü zeytinin et kısmı, zeytinyağının korunmasında büyük rol oynamaktadır. Ülkemizde ege bölgesinde çoklukla üretilen zeytinyağının yapımı, her bölgede değişiklik göstermektedir. Zeytinyağında yapım şekillerine göre değişiklik yapılır. Örneğin damıtılarak ve süzülerek yapılmaktadır. Zeytinyağının değişik yapılması sonucunda birçok farklı zeytinyağı türü elde edildiği bilinmektedir. Zeytinyağı çeşitleri sırasıyla; Natürel zeytinyağı, riviera zeytinyağı, rafine zeytinyağı, taş baskı zeytinyağı, ham zeytinyağı, soğuk sıkım zeytinyağı, organik zeytinyağı ve erken hasat zeytinyağı gibi birçok çeşidi bulunmaktadır. En çok tercih edilen yöntem ise, rafine yöntemi ile yapılan zeytinyağıdır. Damak tadı zeytinyağı ile uyuşmayan bile rafine edilmiş zeytinyağının tadına bayılmaktadır. Rafine işlemi ile yağda bulunan oleik asit miktarının düşürüldüğü bilinmektedir. Bilirsiniz ki zeytinyağının çok fazla işlem görmesi, özelliğinin kaybetmesine yol açabilir. Fakat rafine edilmiş zeytinyağının şifası zeytinin özünde saklanılmaktadır. Natürel zeytinyağı ise, çok fazla bir miktarda boğazda tat bıraktığı için pek tercih edilmez. Fakat oldukça şifalı ve doğal olarak yapılan bir zeytinyağı yapım türü olduğu söylenilmektedir.