Mercimekli Bükme Hangi Yöreye Ait? Mayalı Mercimekli Bükme?
Nefis tadıyla iştahları açan mercimekli bükme Afyonkarahisar da yapılan börek çeşididir. Mercimek ile birlikte yapılır. Birçok farklı tarifleri bulunmakla birlikte, haşhaşlı yapımı da oldukça lezizdir. Afyonkarahisar ilimizin Bolvadin ve Emirdağ ilçesinde oldukça yaygın bir şekilde yapılıp tüketilmektedir. Başka illerden veyahut ülkelerden gelen misafirler, bu lezzeti kesinlikle tatmalıdır. Tadı damağınızda yer edinebilir. 1 adet mercimekli bükme yaklaşık olarak 250 kaloriye sahiptir. Bilirsiniz ki baklagiller ailesine mensup olan mercimek sağlık açısından oldukça faydalıdır. B12 vitamini, folik asit ve kansızlığınıza iyi gelebilir. Mercimekli bükmelerinizi dilerseniz buzdolabınızın, buzluk bölümünde hamur haliyle saklayabilirsiniz.
Fakat patatesli olarak yaptığınız bükmeyi buzdolabında saklamanızı önermeyiz. Çünkü patates buzluktan çıktığı zaman maalesef ki sulanıyor. Haşhaşlı bükme yapmayı düşünüyorsanız, buzlukta saklayabilmeniz mümkündür. Afyonkarahisar’ın vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan mercimekli bükmelere, yolunuz düşerse mutlaka tatmalısınız. Mercimekli bükme adını, katlamalı olan yapılış şeklinden almaktadır. Afyonkarahisar da genellikle mercimek bükmelerinizin yanına vişne hoşafı, kavun veyahut karpuz eşlik etmektedir. Sıcak bir şekilde yenilmesi önerilir. Ancak her yerde ismi ve yapılışı aynı şekilde değildir. Örneğin Denizli ve Uşak gibi illerimizde “Bütme” olarak adlandırılmaktadır. Anadolu’nun birçok yerinde tüketimi sağlanmaktadır. Bazı yörelerde patlıcanlı, ıspanaklı ve soğanlı şekilde yapılıp sunulabilir. Yapılış şekli ve içerisinde bulunan gıdalar yörelere göre değişmektedir. Örneğin bazı yerlerde yufka ile yapılırken bazı yerlerde el açması şekilde yapılarak meyve desteğiyle sunulur. Ancak yapım şekli ve yöresi Afyonkarahisar’a aittir.
- Bilmelisiniz ki Afyonkarahisar yöresine ait olan mercimekli bükme, 29.04.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendirilmiştir. Ayrıyeten coğrafi işaret de almıştır. Bazı yerlerde mercimekli bükme şeklinde değil de Afyon Bükmesi şeklinde yer aldığı bilinmektedir.