Kimler Ek Tercih Yapabilir? Ek Tercih Nedir, Kimler Yapabilir?
Üniversite sınavına giren öğrencilerin sonuçları açıklandıktan sonra tercih telaşı başlar. Tercih telaşında istediğini elde edemeyenler için ise başlayan bir ek tercih süreci bulunmaktadır. Ek tercih süreci karışık olmasa da birçok öğrenciye karışıkmış gibi gelebiliyor. Peki, ek tercih nasıl yapılır?
Ek Tercih Nasıl Yapılır?
Ek tercih yapmak isteyen adaylar öncelikle ÖSYM’nin yayımlamış olduğu ek tercih kılavuzunu incelemeli ve o doğrultuda da ek tercih yapılmalıdır. ÖSYM öncelikli olarak tercih sonuçlarından sonra ek tercih kılavuzu yayınlar. Öncelikle bu kılavuzu incelemeli ve boş kalan kontenjanlara bakmanız gerekmektedir. Çünkü ek tercih bu kılavuz doğrultusunda yapılmaktadır. Kılavuz yayınlandıktan birkaç gün içerisinde ÖSYM aday işlemleri sayfasından ek tercih yapma süreci başlar. Peki, ek tercihi kimler yapabilir?
Ek Tercihi Kimler Yapabilir?
Ek tercih yapmak için özel bir duruma ihtiyaç yoktur. Puanı hesaplanmış bütün üniversite adayları, ek tercih yapabilirler. Daha da güzeli özel yetenek sınavlarına girerek başarılı olan bütün adaylarda, ek tercih yapabilirler. Kısacası ek tercih yapmak için özel bir duruma gerek yoktur. Ancak ek tercih yapmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken bir husus bulunmaktadır. Tercih yaparak yerleşmiş olan herhangi bir aday, daha sonrasında üniversite bölümleri için ek tercih veremez. Yani özet olarak ek tercih yapabilmeniz için herhangi bir bölüme yerleşmemeniz gerekmektedir. Peki, ek tercih hangi bölümler için yapılır?
Ek Tercih Hangi Bölümler İçin Yapılır?
Ek tercih yapmak için herhangi bir bölüm belirtemeyiz. İlk tercih sonuçlarından sonra ÖSYM tarafından ek tercih kılavuzu yayınlanacaktır. Bu kılavuzda yer alan bütün programlara başvurunuzu yapabilirsiniz. Ek tercih kılavuzunda boş kalan kontenjanlar için yer açılır. Ayrıca taban puanı oluşmayan bölümler için de ek tercih hakkı bulunur. Size uygun olan bir bölüme ek tercih yapabilirsiniz.