Kimler Arabulucu Olabilir? Arabulucu Olma Şartları?



Arabulucu ülkemizde son zamanlarda oldukça yaygındır. Arabulucu kimdir? Nasıl olunur? gibi birçok sorunun cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz.


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Kimler Arabulucu Olabilir? Arabulucu Olma Şartları?

“Kimler Arabulucu Olabilir?” sorusu, arabulucu olmak isteyenler tarafından sıklıkla araştırılıyor. Arabulucu son zamanlarda ülkemizde sıklıkla ismini duyuruyor. Bundan dolayı da arabulucunun kim olduğu, ne iş yaptığı, kimlerin olabileceği gibi birçok soruya bu yazımızda bizde sizler için yer verdik. Peki, arabulucuk nedir?

Arabuluculuk Nedir?

Arabuluculuk diğer ülkelerinde uzun süreden beri kullanılan bir problem çözme yöntemidir. Ülkemizde de arabuluculuk yönteminin hukuk sistemine girmesiyle birlikte arabuluculuk yöntemi artık ülkemizde de kullanılıyor.

Kısacası arabuluculuk, aralarında sorun bulunan 2 kişi veya kurumun aralarındaki sorunla ilgili çözüm üretme sürecine denilebilir. Ülkemizde de sıklıkla adından söz ettiren ve kullanılan arabuluculuk yöntemi sayesinde birçok sorun çözülmüştür. Peki, kimler arabulucu olabilir?

Kimler Arabulucu Olabilir?

Arabulucu olmak isteyenler, “Kimler arabulucu olabilir?” sorusunu yaygın olarak araştırıyor. Peki, net olarak kimler arabulucu olabilir? Ülkemizde arabulucu olmak için hukuk fakültesi mezunu olmak gerekiyor. Hukuk fakültesinden mezun olmanın yanında en az 5 yıllık meslek deneyiminin de olması gerekiyor. Bu şartlarda arabulucu olabilirsiniz. Peki, Adalet Bakanlığına bağlı Arabuluculuk Nasıl Yapılır?

Adalet Bakanlığına Bağlı Arabuluculuk Nasıl Yapılır?

Adalet Bakanlığına bağlı olarak arabuluculuk yapmak için siciline kayıt olunması gerekiyor. Ayrıca bakanlık tarafından belirlenen çeşitli eğitimlerle en az 48 saat eğitimin alınma şartı bulunuyor. Eğitimin ardından önceden de duyabileceğiniz gibi bir sınav var. Bu sınav yazılı ve uygulamalı olmak üzere 2’ye ayrılıyor. Bu sınavları geçtiğinizde sizde Adalet Bakanlığının siciline bağlı bir arabulucu olabilirsiniz.

Arabulucunun Görevleri Nelerdir?

Arabulucu olduğunuzda bazı görevleriniz bulunmaktadır. Bunların başında tarafları karşılıklı oturtarak anlaşmalarını sağlamaktır. Kendi aralarında tarafların anlaşması ve kendilerinin çözüm bulması için uğraşılır. Arabulucu taraflar hakkında kesinlikle bir karar vermez ve taraflara çözüm seçenekler sunmaz. Arabulucu taraflar arasında taraf tutması ve bağımsız olması da gerekir.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar