Süt Nasıl Yoğurt Olur? Ev Usulü Yoğurt Mayalama?
Süt içeriğinde bulunan vitaminler ve mineraller sayesinde oldukça sağlıklı bir gıdadır. Kalsiyum içeriğiyle, özellikle çocukların kemik gelişiminde büyük rol oynamaktadır. Sütten üretilen kefir, yoğurt ve peynir bağışıklık sistemini güçlendirici gıdalardır. Yoğurtta insan florasındaki bulunan bakterilerle aynı üyeden olan, laktik asit bakterileri bulunmakta.
Dolayısıyla yoğurt bağırsaklarınıza oldukça faydalı olduğunu söyleyebiliriz. Unutmayınız ki bağırsaklarınız da bulunan faydalı bakteriler azaldığında, bağışıklık sisteminiz düşer. Bağırsakta bulunan faydalı bakterileri arttırmak için yoğurt ve benzeri gıdalar tüketmelisiniz.
- Çiğ olan inek sütü 95 derece sıcaklıkta 20 – 25 dakika boyunca kaynatılır. 70 derece ve civarında proteinler çözünmeye başlar. Daha sonrasında başka proteinler ve bileşenlerle etkileşime girerek başka moleküler bağlar oluşturmaya başlar. En önemli husus ise proteinlerdir. Çünkü proteinler yoğurdun kıvam almasında önemli rol oynamaktadır. 70 derece civarında proteinler çözünmeye başladığı için, sütün ısıtılması 70 derecenin altında kalırsa yoğurt oluşumu beklenmez.
- 90 ve 95 derece civarı ısıtılan süt daha sonrasında kendi halinde ılımaya bırakılır ve 35 ile 40 derece aralığına düşer. Bu ortam yararlı bakterilerin önünü açar. Yoğurdun içerisinde bulunan bakteriler, sütün içerisinde bulunan laktoz ile beslenerek çoğalırlar. Daha sonrasında beslenme sağladıkları laktozu, laktik aside çevirirler.
- Sütte görülen bu asidik değişim, proteinleri harekete geçirir ve birbirine tutunarak bir ağ oluştururlar. Sütte olan bu değişim su, yağ ve diğer bileşenler bu yağa takılarak yoğurdu oluştururlar. Ortalama 4 veyahut 5 saat süren bu değişim sürecinde, yoğurt daha fazla kıvamlı olması için 24 saat bekletilir. Yoğurt yapımında derece ve sıcaklık oldukça önem arz etmektedir. Dolayısıyla gerekirse yoğurt yapımı esnasında derece kullanırsanız, daha kaliteli ve sağlıklı yoğurtlar elde etmiş olursunuz.