Tıp Okuduktan Sonra Olunabilecek Meslekler? Sağlık Alanındaki Meslekler?
Günümüzde kariyer imkanını en fazla barındıran, sağlık alanıdır. Yüksek kazançlı olmasının yanı sıra güvenli bir gelecek fırsatı da sunmaktadır. Unutmayınız ki geçmişten bugüne her zaman doktora ve sağlık personellerine ihtiyacımız bulunmaktadır. Tercihe bağlı olarak dilerseniz Türkiye de veyahut yurt dışında da iş imkanına sahip olduğunuzu bilmelisiniz.
Tıp okuduktan sonra kariyer yapmak için, seçtiğiniz uzmanlık alanınıza göre iş imkanınız bulunmaktadır. Örneğin bir dahiliye doktoruna kıyasla anestezi uzmanının veyahut cerrahların arasındaki farklılık sadece maaş miktarı olmaktadır. Yurt dışında eğitim alan tıp öğrencileri için, çok sayıda kariyer çeşidi bulunmaktadır.
Uzmanlık dallarına göre tıp alanında ve sağlık alanında çalışabileceğiniz işler sırasıyla şu şekildedir:
- Kardiyolog
- Nörolog
- Diş hekimliği (ister devlette ister özelde veyahut kendinize göre diş muayenehanesi açabilirsiniz.)
- Göz doktoru
- Aile hekimliği
- Anestezi uzmanı
- Fizyoterapist (özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi açabilme imkanına sahiptirler.)
- Psikiyatrist (psikoterapi merkezi açabilme imkanına sahiplerdirler.)
- Eczacı
- Hemşirelik (örneğin diyaliz programından mezun olan hemşireler, kendilerine diyaliz merkezi açabilmektedir.)
- Çocuk Psikiyatrisi
- Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları doktoru (kendilerine özel muayenehane açabilirler)
- Dermatoloji
Eskilerden bugüne daha çok tıp meslekleri veya sağlık personelleri denildiğinde akla ilk gelenler ameliyathanelerde ya da hastanede çalışan doktorlar, cerrahlar, hemşireler ve sağlık personelleri aklımıza gelmektedir. Fakat tıp ve sağlık alanında yer alabileceğimiz meslekler çok çeşitlidir. Mesela, Türk silahlı kuvvetlerinde askeri ve sivil doktor olarak, cezaevlerinde ruh sağlığı doktoru olarak, uyuşturucu ve madde bağımlılığında doktor olarak görev alabilirsiniz. “Hangi alanlarda çalışabilirsiniz?” sorusunu ele alacak olursak sırasıyla; Araştırma merkezlerinde veya Araştırma Geliştirme merkezlerinde araştırmacı olarak görev yapabilmektedir. Tanı ve tedavi hizmetlerinde, hastanelerde, halk sağlığı merkezlerinde, özel sağlık kuruluşları (özel hastaneler ve benzeri.)
Tıp alanında çalışmak isteyen bireyler mesleki becerilerin ardı sıra bir doktor olarak da sayacağımız yeteneklere sahip olmalılardır. Sırasıyla sayacak olursak; iyi bir gözlemci olmalılar, metanetli ve pratik olmalılar, ekip çalışmalarında uyumlu olmalılar, zaman odaklı olmalılar, hızlı bir şekilde problemi bulma ve çözme yeteneğine sahip olmalılar, güçlü bir iletişim becerisine sahip olmalılardır.
Sağlık ve Tıp Alanında Çalışanların Maaşları Ne kadar?
Sağlık ve tıp alanında görev yapmanız için birçok iyi neden bulabilirsiniz. Sadece maaş açısından değil, iş imkanı ve kariyer açısından da tercih edebileceğiniz kutsal bir meslektir. Her zaman ihtiyaç duyulan sağlık personelleri ve tıp mezunları hem yurt içinde hem yurt dışında kariyer yapma imkanına sahiptir. Ancak yurt dışında tıp öğrencilerin kariyer çeşitliliği olanakları daha fazladır. Örneğin Avrupa Birliği üniversitelerinden tıp alanında mezun olarak, mavi diplomaya sahip olabilirsiniz. Mavi diploma size Türkiye ve tüm dünyada görev yapabilme imkanı sunmaktadır.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkiye üniversiteleri maalesef size bu olanağı sunamamaktadır. Yeni işe başlamış bir doktor 13.155 TL maaş alırken, uzman doktorların maaşları ise 13. 315 ila 15.288 TL arasında değişmektedir. Profesör doktor olduğunuzda ise maaşınız en az 12.300 ile 24.120 TL arasında değişmektedir. Aile hekimliğinin maaşları en düşük 10.410 TL olurken, kıdeme göre 17.000’e kadar çıkabilmektedir. En yüksek aile hekimliği maaşı 25.170 TL olmaktadır. Devlet hastanelerinde görev yapan asistan doktor maaşları 10.000 TL olmaktadır. Tabii bu durum tutulan nöbet ve mesailere göre değişiklik göstermektedir. Evlilik ve çocuk sayısı da maaşların yükselmesini sağlamaktadır. Ortalama, polikliniklere hizmet veren uzman doktor maaşı 18. 000 TL olmaktadır. Sağlıklı günler.