Küresel Isınma ve İklim Değişikliği? Küresel Isınmanın Sonuçları?
İklim değişiklikleri sıcaklıkların mevsimlere uygun olmayan şekilde yükselmesi ile kendini gösterir. İklim, uzun süre gözlenen meteorolojik olayların ortalamasını ifade eder. Günlük hava olayları dışında, bir bölgenin iklimi, mevsimlerin yıllara yaygın gözlemlenmesi sonucu ortaya çıkar. Mevsimler kendi iç sistemindeki doğal olaylar ve dış etkenler ile zaman içerisinde değişiklik gösterir.
Dış etkenler, insanların doğaya zarar veren kaynak kullanımları olarak özetlenebilir. Sanayileşme sonucu doğal alanlara yapılan fabrikalar ve kimyasal atıklar ile tahribat başlamıştır. İnsanların yeni yerleşim yeri yaratmaları sonucu yapılaşma da doğal çevreleri yok eder. Zamanla mevsimlerin değişmesi, sıcaklık artışları, buzulların erimeleri, deniz seviyesinde olan değişiklikler görülür ve küresel tedbirlerin alınmasını gerekli kılmaktadır.
İklim Değişiklikleri Nedenleri?
İklim değişiklikleri sebeplerini sıralamadan önce, sera gazı etkisini açıklayalım. Yeryüzüne düşen güneş ışınları atmosfere geri yansır ve burada karbondioksit, su buharı ve metan gazları tarafından tutulur. Bu gazlar atmosferde bulunan ışınları absorbe eden gazlardır ve ışınları emerek yeryüzüne geri yansıtır. Sera gazları artar ise sıcaklık atmosferde daha fazla tutulur ve hava sıcaklıkları artar. Sera gazları bu nedenle küresel ısınmaya, iklim değişmelerine neden olur.
Ekolojik tarım dışında araziler elde etmek için ağaç kesimi, toprağın ilaçlanması da iklim değişikliğinin sebeplerindendir. Ulaşım, ısınma için kullanılan fosil yakıtlar fazla karbon salımı anlamına gelir. Karbon salımı sera gazı etkisine yol açar ve sıcaklıkların daha çok artmasına sebep olur.
İklim Değişikliğinin Çözümleri
İklim değişikliği sorununu çözme yollarından biri sera gazı etkisini azaltmak için, havada bulunan karbondioksit oranının azaltılmasıdır. Fosil yakıt yerine yenilenebilir enerji kaynakları kullanılmalıdır. Atıkların geri dönüşüme kazandırılması ile metan gazı salınımı azaltılır. Enerji kullanımı için yenilenebilir enerjiye yönelmek gerekir. Kasırga, sel, kuraklık gibi afetlere yol açan küresel ısınma, mevsimlerin değişmesi dünyayı susuzluk, kıtlık gibi pek çok felakete sürükleyebilecektir.
İnsanların doğayı hor kullanması, ormanların yok edilmesi, zararlı atıkların doğaya karışması atmosferi etkilemiştir. Ev halkının gereksiz tüketimi azaltması, çevre üzerinde zararlı etkisi olan ürünlerin kullanılmaması ile doğaya verilen zararın azaltılması için bir başlangıç yapılmış olacaktır. Tüketim alışkanlıklarının değişmesi de üreticilerin daha doğal ürün kaynakları kullanmasını sağlayacaktır.