Evde Kışlık Patlıcan Nasıl Saklanır? Kavanozda Patlıcan Saklama?
Türk mutfağının en sevilen sebzelerinden biri olan patlıcan, birçok yemekte kullanılmaktadır. Kızartmasından tutun türlüsüne, türlüsünden tutun ana yemeğine kadar yapılmaktadır.
Ana yemeğin yanına patlıcan közlemesi de yapılmaktadır. Anlayacağınız patlıcanın her şeyi kullanılır.
Evde Kışlık Patlıcan Saklamanın Püf Noktaları
Birçok yöntemi vardır. En bilinenlerden bir tanesi de kavurma yöntemiyledir. Şimdi yapacağınız patlıcanları, yemeklik olarak kullanacaksanız, öncelikle patlıcanlarınızın kabuklarını soyunuz. Kabuklarını soyduktan sonra patlıcanlarınızı küp küp doğrayınız. Tavaya yeteri kadar sıvı yağ ekleyin. Zeytinyağı ve ayçiçeği yağını birleştirerek tencereye koyunuz böyle daha lezzetli olmaktadır. Küp küp doğradığınız patlıcanları, tencerenin içerinde atınız. Patlıcanlarınızı kavurunuz. Önemli husus patlıcanlarınız biraz diri kalmalıdır. Kavurma işleminiz bittikten sonra soğuması için bir köşede bekletiniz. Daha sonrasında buzdolabı poşetinin içerisine koyunuz. Buzlukta saklayabilirsiniz.
Bir diğer farklı saklama çeşidimiz ise haşlamadır. Patlıcanlarınızı haşlayınız. Daha sonrasında porsiyonlara bölerek buzdolabı poşetlerinin içerisine koyarak, derin dondurucuya atınız. Bu yöntem ile patlıcanlarınızı uzun süre saklamak mümkündür.
Pişirip dondurma yöntemi de sıklıkla yapıldığı görülmektedir. Patlıcanlarınızı soyunuz. Daha sonrasında tencereye bir miktar yağ dökünüz. Kızartma işlemine başlayabiliriz. Kızarttığınız patlıcanların fazla olan yağını süzünüz. Peçeteden yardım alabilirsiniz. Daha sonrasında yemeklerde kullanacağınız kadar porsiyon şeklinde bölünüz. Daha sonrasında buzdolabı poşetinin içerisine koyunuz. Buzlukta muhafaza edilmelidir. Patlıcanlarınızı kullanacağınız vakit öncelikle buzdolabından çıkarıp, oda sıcaklığında donmasının geçmesini bekleyiniz. Daha sonrasında istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz. Afiyet olsun.
Kavanozla saklayabilirsiniz. Bu yöntem çok pratiktir. Patlıcanı çok lezzetli hale getirmektedir. Patlıcanlarınızı öncelikle ocakta veya ızgarada közleyiniz. Izgarada közlemek çok lezzetlidir. Daha sonrasında 3 veya 4 diş sarımsak soyunuz. Bir kavanoza közlediğiniz patlıcanı ve sarımsağı ilave ediniz. Üzerine bir miktar kaya tuzu ekleyiniz. Kavanozunuzda 2 parmak boşluk bırakınız. Boşluk bıraktığınız kısmı zeytinyağı ile doldurunuz. Sonrasında ise kavanozunuzun kapağını sıkıca kapatınız. Kavanozlarınızı bir tencereye koyunuz. Kavanozları tencereye koyduktan sonra, tencerenin yarısına kadar kaynar su koyunuz. 15-20 dakika tencerede beklettikten sonra patlıcan kavanozlarınızı alabilirsiniz. Serin ve kuru yerde muhafaza ediniz.
Buzlukta da dondurabilirsiniz. Kış aylarında patlıcan kullanmak istiyorsanız, ilk önce ne için kullanacağınıza karar vermeniz gerekmektedir. Eğer yemeklik kullanmayı hedefliyorsanız, patlıcanlarınızı soyunuz daha sonrasında, bütün bir şekilde patlıcanlarınızı dondurunuz. Musakka tarzı yemeklerde kullanacaksanız, tek sıra halinde kesiniz daha sonrasında dondurucuya atınız.
Közleme, patlıcanları saklamak için ideal yöntemlerden bir tanesidir. Patlıcanlarınızı öncelikle ocakta veya ızgarada közleyiniz. Daha sonrasında közlediğiniz patlıcanların, közlenmiş yerlerini soyunuz. Buzdolabı poşetine veya ağzı fermuarlı poşetlerin içerisine koyup, buzlukta muhafaza ediniz.
Patlıcan Ne Kadar Süre Saklanabilir?
Buzlukta olan patlıcanlarınızı uzun süren bir elektrik kesintisi olmazsa 12 aya yakın muhafaza edebilirsiniz. Yani demem o ki bu yaz yaptığınız konservelerinizi veyahut buzdolabınızın, buzluğunda muhafaza ettiğiniz patlıcanlar gelecek yaza kadar sizi idare edebilmektedir. Bu kısımda en önemli husus buzdolabınızın, buzluğunda erimeden muhafaza edilmesi yani saklanmasıdır. Çözümünü gerçekleştikten sonra patlıcanlarınızı yeniden buzluğa atmayınız. Bir kere çözümlendiyse tekrardan koymak sağlık açısından zararlı olduğu bilinmektedir. Çıkardığınız patlıcanları tek seferde kullanınız. Bir yemeklik veya kullanım şeklinize göre ve kullanım miktarınıza göre buzlukta muhafaza ediniz. Kış aylarında patlıcan yemek sağlık açısından çok faydalıdır. Bağışıklık sisteminizi güçlendirir.
Aynı zamanda sindirim sisteminizi de güçlendirmektedir. Anemiye ve kalp sağlığına iyi geldiği bilinmektedir. Kemik sağlığına iyi gelebilmektedir. Çünkü içerisinde fenolik bileşenler bulunmaktadır. Kabızlığı önlediği de bilinmektedir. İdrar söktürme ve ödem atmayı desteklemektedir. Sağlıklı günler.