Kitap Okumanın Faydaları Nelerdir? Düzenli Kitap Okumanın Faydaları?



Kitap Okumanın Önemi ve daha birçok konuyu sizler için ele aldık.


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Kitap Okumanın Faydaları Nelerdir? Düzenli Kitap Okumanın Faydaları?

Kitap okumak hem kişisel gelişim açısından hem kültürel ve toplumsal olarak gelişmemizi sağlar. Okumak bir toplumun asıl ihtiyaçları arasınadır. Duygudur, düşünce gelişimidir, okumak gericilikten uzaktır.

Bir toplumun temel faktörü ailedir. Bir ailede ise en önemli kişi çocuktur. Çünkü çocuk gelecektir. Bir çocuk dahi kaybedilemez. Çünkü gelecek için aydınlık görmek gerekir. Bizim aydınlarımız çocuklarımız olmalıdır. Peki çocuk nasıl geliştirilmelidir. Bir çocuğu büyütmek ve geliştirmek farklı şeylerdir. Herkes çocuk büyütebilir fakat herkes çocuk geliştiremez. Çocuğun gelişiminde de en önemli faktörlerden biri ailedir biri de kitaplar. Eğitim gördüğü okul, ev, kreş vb. alanlarda çocuğunuzun neler okuduğunu hiç merak ettiniz mi? kitaplar eğiticidir evet ama çocuklar her önüne geleni okumamalıdır.

Çünkü kafa karışıklığına sebep olur ve dahası düşünceleri eğitilemez bir hal alabilir. Bu durumu engellemek için çocuklarımızın nasıl kitaplar okuduğunu belli bir yaşa kadar takip etmeliyiz.  6-10 yaş gurubunun düşünceleri eğilim görmeye daha yatkındır o yüzden bu konuda duyarlı davranmaya önem göstermeliyiz.

Peki, çocuklarımıza neler okumalı ve okutmalıyız?

Çocuklarımızın ne okuyacağına biz karar vermeyiz fakat yol gösteren bizler olmalıyız. Onlara okuma demek yerine onu daha sonra okusan daha iyi olabilir demeliyiz. Çocuklarımıza belli yaşa kadar felsefe kitapları önermemeliyiz. Çünkü bu kafa karışıklığına sebep olur. Biz onların kafalarının karışmasın değil hayal güçlerinin gelişmesini temenni etmemiz gerekir. Bu nedenle çocuklarımıza masallar okumalıyız ve onların da masal, fabl ve yaşına göre romanlar seçebiliriz.

Öncelikle dikkat etmemiz gereken şey ise okuyan anne babalar olmak. Okuyan anne babalar olmazsak çocuğumuza ne önerebileceğimi bilmeyiz. Onun ne okuduğunu da bilemeyiz.

“Bu yaşa kadar kitap okumamışım çocuk olduktan sonra mı kitap okuyacağım?” dediğinizi duyuyorum. Evet, geç kalmış olabilirsiniz fakat kitap okumanın yaşı yoktur öyle değil mi? Şimdi ben nereden başlamalıyım diye düşünüyorsanız öncelikle nelerden hoşlandığınıza karar verin. Romantik bir kişi misiniz ya da komik mi? faydalanmayı mı seversiniz yoksa okuduğunuzdan zevk almayı mı? eğer okuduğunuzdan zevk almayı seçenlerdenseniz romanlar sizin için vazgeçilmez olabilir. Romantik biriyseniz ise şiir kitapları okuyabilirsiniz. Okuduklarınızdan faydalanmayı seviyorsanız kişisel gelişim, psikoloji kitapları tam size göre olabilir. Düşünmeyi ve sorgulamayı seviyorsanız felsefe kitaplarını da deneyebilirsiniz.

Önemli olan kendi kişiliğiniz ve zevklerinizdir. İlk başlarda ne okuduğunuza çok takılmayın bir masal kitabı bile okuyabilirsiniz. Burada önemli olan okuduğunuzdan zevk almak ve okumayı sevmenizdir. Bizler gelecek neslin yetiştiricileriyiz.

Onlara yön verecek olan bizlerin cahil kalma gibi bir lüksü üzgünüm ki olamaz. Çünkü aydınlığa ulaşacak olan da bizlere karanlığa gömülü kalacak olan da bizleriz. Çocuklarımız bizler sayesinde dünyayı değiştirebilir çünkü ilk eğitim her şey demektir. Çok abartıyor diye düşünebilirsiniz ama abartmıyorum. Şöyle düşünün: BİLL GATES ilk doğduğunda bunca bilgiyle doğmadı her şeyi eğitim sayesinde başardı. 

Ülkemiz kitap okumak açısından oldukça geride. Teknoloji ve eğitim faaliyetlerinde birçok ülkeye göre oldukça gerideyiz. Kimseyi suçlamanıza gerek yok kendimizi suçlayalım. Ben bu ülke için ne yaptım diyebilelim. Belki şimdi diğer ülkelere göre oldukça geride olabiliriz. Ama gelecekte böyle olmak zorunda değiliz o yüzden çocuklarımıza iyi eğitim verelim. Yönelimlerini planlı bir şekilde ilerletelim. Eğitimini seviyesine uygun verelim. Güzel kitaplar okumasına özen gösterebilelim ki yarar sağlasın. Çünkü gelecek onların ellerinde. Aydınlığa ulaştıracak olan onlar. Ve unutmayın! Her çocuk özeldir.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar