Fitness Nedir, Nasıl Yapılır? Fitness Nedir Ne İşe Yarar?



Fitness nedir? Fitness terimleri nelerdir? Fitness'in faydaları nelerdir? gibi birçok sorunun cevabını sizler için bu yazımızda verdik.


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Fitness Nedir, Nasıl Yapılır? Fitness Nedir Ne İşe Yarar?

Fitness kelimesinin tam anlamı sağlıklı olmak, formda zinde kalmaktır. TDK’ye göre fitness kelimesinin anlamı ise sağlıklı yaşam olarak belirlenmiştir. Fitness genellikle spor salonlarında ekipmanlar eşliğinde yapılan bir kas kazanımı olarak görülür ancak fitness sadece kas kazanımı için yapılmaz.

Fitness form koruma, sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürme, zayıflama, kas-kütle artışını sağlama, sıkılaşma ve vücuttaki yağ oranını azalmak içinde yapılır. Sağlıklı yaşam için gerekli olduğunu söyleyebiliriz.

Fitness’ın Faydaları Nelerdir?

Fitness yapmamanın vücuda oldukça fazla yararı vardır.

Fitness egzersizleri, neredeyse vücudumuzdaki kaslarının hepsinin kullanılmasını sağlar. Antrenmanlar düzenli ve istikrarlı bir şekilde yapıldığında vücuda büyük faydalar sağlar. Kemik ve kas sistemini büyük ölçüde güçlendirir. Bu egzersizler kardiyo ve ağırlık egzersizleriyle birlikte oluştuğundan metabolizmanın hızlanmasında etkilidir. Fitness egzersizleriyle birlikte vücut kalori yakımını sağlar ve kilo verme işlemini hızlanır. Sırt ve karın kaslarını çalıştıran egzersizler duruş bozukluğu gibi problemlerin düzeltilmesine yardımcı olur. Fitness egzersizler nefes alış veriş işleyişini düzenler, vücuttaki toksinlerin atılmasında büyük ölçüde katkı sağlar.

Aynı zamanda kan basıncını düzenler, tansiyon ve kalp-damar hastalıkları riskini büyük ölçüde azaltır.

Fitness ile ilgili işe yarayacak terimler nelerdir?

Amino asitler: Proteinlerin yapı taşlarıdır. Gelişim sağlamada etkin bileşiklerdir.

Bench: Bank anlamında kullanılır. Genellikle ağırlık kaldırırken kullanılır. En yaygın kullanılan egzersizi bench press olarak verilebilir.

Bench Press: Benche yatarak veya oturarak göğüs üzerinden ağırlıkları iterek yapılan bir egzersiz çeşitidir.

Deadlift: Yerdeki halter veya dumbbell ın bele kadar kaldırıldığı, kalça ve sırtı çalıştıran egzersiz türüdür.

Squat: Çömelme ve tekrar doğrulma şeklinde yapılan kalça ve bacağı çalıştıran egzersiz türüdür.

Pump: egzersiz sonucunda vücuttaki kan damarlarının genişlemesi sayesinde kasların şişme durumudur. 

Bir haftada kaç kere spor yapılmalı?

Yaş, kilo, boy yağ-kas oranına göre bu saatler değişmektedir. Uzmanlara göre haftada 3 kez yapmak vücut için çok faydalıdır. Personal trainer ınızın yardımı ile ve ulaşmak istediğiniz hedefe göre bu süre uzaltılıp kısaltılabilir.

Spor yaparken nasıl sağlıklı beslenilir?

 Spor yaparken beslenme alışkanlığı ve tüketilen besinler çok önemlidir. Vücudunuzun kalori ihtiyacı karşılanmalıdır.

Yani zayıflamak isteyen kişilerin daha hızlı sonuç almak için kendilerini aç bırakmaları hiç doğru değildir ve çok sağlıksız bir durumdur.

Sağlıklı beslenmek için doğru bir karbonhidrat, yağ ve protein alımı yapılmalıdır.

Karbonhidrat: vücutta enerji için kullanılan ilk moleküllerdir. Fazla alınması durumunda vücutta glikojen olarak depolanır ve kilo alınmasını tetikler.

Protein: proteinin asıl görevi vücuttaki dokuları yenilemek ve onarmaktır. Genellikle hayvansal gıdalarda çok bulunur. En çok protein içeren besinler ise az yağlı dana eti, Tavuk göğsü veya hindi eti, Süzme Peynir, balık, barbunya, yumurta, yoğurt ve kuruyemişleri örnek olarak verebiliriz.

Yağlar: yağlar düşünüldüğü gibi çok zararlı besinler değillerdir. Tekli doymamış yağlar ve çoklu doymamış yağlar iyi yağlar olarak verilebilir asıl zararlı yağlar, trans yağlardır ve  uzak durulmalıdır çünkü trans yağlar kolesterol seviyesini yükseltmektedir.

Tekli doymamış yağlara örnek olarak zeytinyağı, kanola yağı, avokado yağı ve fındık yağı verilebilir. İki türlü çoklu doymamış yağ vardır biri Omega-6 ve Omega-3. Omega 6, bitkisel yağlarda bulunurken, Omega 3 yağı Keten tohumu, ceviz ve balıkta bulunmaktadır.

Yani kısaca yağlarında vücutta önemi büyüktür ve günlük olarak sağlıklı yağların belli miktarda tüketilmesi gereklidir.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar