Ciltte Alerji Belirtileri? Cilt Alerjisi Kaç Günde Geçer?
Alerji Nedir?
Alerji, vücudumuzdaki antikorların bazı maddelere reaksiyon göstermesi durumudur. Bir faktör herkes için zararsız iken bazı insanlar için alerjiye sebep olabilir. Bu maddeler genellikle toz, polen, hayvan kepekleri, hayvan tüyleri vb. maddeler olabilir. Alerji kişinin vücuduna bağlı olarak gelişen bir durumdur. saydığımız etkenlere veya yiyecekler bağışıklık sistemimizin verdiği tepkiye alerji denir. Alerjisi olan bireylerin vücutları zararlı olmayan bir maddeye karşı antikor üretir. İnsanların bu sebepten şeftaliye veya tuhaf şeylere alerjisi olabilir. Alerji kişiden kişiye değişen bir faktördür. Alerjilerin büyük çoğunluğunun kesin bir tedavisi olmasa da alerji etkenini hafifletecek ilaçlar mevcuttur. Peki alerji neden olur? Alerji nasıl önlenir? Sık bilinen alerjiler nelerdir? alerji testi kimlere yapılmalıdır? Alerji belirtileri nasıl seyreder?
Alerji Neden Olur? Nasıl Önlenir?
Bireyler bir alerjen maddeye maruz kaldıklarında vücuttaki antikorlar vücudu korumak için harekete geçer ve bu maddeye karşı savaş açarlar. Alerjiyi en yaygın tetikleyenler, toz, polenler, hayvan tüyleri, küf gibi maddeler yiyeceklerden ise yer fıstığı, soya, buğday, balık, yumurta ve süt gibi hayvansal gıdalar, böcek sokmaları veya hayvan ısırmalarıdır. Ancak bunlar bireylerin bünyesine göre değişik tepkiler şeklinde görülebilir. Aile bireylerinde bahar nezlesi, polen alerjisi, egzama gibi alerjik kaynaklı problemler olanların çocuklarında da bu alerjilerin gelişmesi ihtimali vardır. Ciddi derecede alerjisi olan bireylerde alerjik astım, akciğer problemleri gibi hastalıkların rastlanma oranı daha yüksektir. Alerjinin önlenmesi kişiden kişiye değişiklik gösteren yöntemlerle yapılır. fakat alerjik bir bünyeye sahip bireylerin yapması gereken birkaç tane ortak yol vardır. Bunlardan biri, alerjen maddeden uzak durmak. Örneğin alerjen madde bir yiyecek ise bunu yememek, polen alerjisi olan bireylerin mevsim geçişlerinde fazla dışarı çıkmayabilir veya evinin camını sürekli açık tutmayabilir, toz alerjisi olan bireyler ise evini ve kıyafetlerini temiz tutmalı, toz bulunan ortamlardan veya etkenlerden kaçınmalıdır.
Alerjik semptomlarınıza neyin neden olduğunu bulamıyor iseniz, bu semptomu gösterdiğiniz günü not edebilirsiniz. Neler yediniz, nerelere gittiniz her şeyi not ederek kayıt almak bir daha alerji belirtisi gösterdiğinizde kıyaslama yaparak alerjen maddenin ne olduğunu anlayabilirsiniz. Bunun dışında bilinen ve tedavi gördüğünüz bir alerjiniz varsa, tıbbi alerji bileziği kullanabilirsiniz veya her ihtimale karşı bir kolyede ya da cüzdanınızda bununla ilgili bilgilerin ve ilaçlarınız yazdığı bir kağıt bulundurabilirsiniz.
Alerji Belirtileri Ve Sık Bilinen Alerjenler
Bahar nezlesi olarak bilinen alerjik rinit, burun ve gzö akıntısı, hapşırma hali, gözlerde şişmek, burun akıntısı ve burun tıkanması gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Gıdaya bağlı alerjiler, ağızda karıncalanma, vücutta kabarma, kızarma ve kaşıntıya, ilaçlardan kaynaklı alerjiler de kurdeşene, ciltte kaşıntı ve döküntüye, nefes darlığı ve yüzle ellerde şişkinliğe sebep olabilir. Alerji belirtilerinin kişiden kişiye farklılık gösterdiğini söylemiştik. Genellikle kaşıntı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, gözlerde yaşarma, vücutta kaşıntı ve kızarıklık olarak kendini gösterir.
Alerji Testi Ve Alerji Tedavisi
Alerji tedavisinden en önemli etken alerjen maddelerden kaçınmaktır. Vücudumuz bazı maddelere karşı antikor ürettiğinden bu maddeler ile karşılaşmadığında bu antikorlar işlevsel hale gelmez. Bununla birlikte alerji ilaçları çoğunlukla kesin bir tedavi sağlamaz fakat görülen şikayetleri azaltmaya ve hafifletmeye yardımcı olur. Alerji testleri, sürekli alerjen kaynaklı şikayet gösteren bireyler için, alerjinin sebebini anlayabilmek ve buna uygun bir tedavi süreci planlamak ve ilaç belirlemek için yapılmaktadır. Alerji testi kan yoluyla veya cilt üzerinden yapılabilir. Alerji tedavisi, kortizon içeren ilaçlar, nefes açıcılar ve kremler ile yapılabilir.