Huzursuz Bacak Sendromu Nedir? Huzursuz Bacak Sendromu Yasta Yorumları?
Huzursuz Bacak Sendromu, insanların rahatsız edici bir his nedeniyle bacaklarını hareket ettirebilmek için kontrol edilemeyen bir gereksinim duyması ile ortaya çıkan kronik bir hareket bozukluğudur.
Huzursuz bacak sendromunun tanısı klinik olarak konulur ve çeşitli ilaçlarla kontrol altına alınabilir. Huzursuz bacak sendromu için nöroloji veya psikiyatri polikliniklerinden randevu alınır.
Nedenleri
Huzursuz bacak sendromu herhangi bir neden olmadan ortaya çıkabileceği gibi, bazı ilaçların yan etkileri sebebi ile, demir eksikliği ve bir takım kronik hastalıklar nedeni ile de ortaya çıkar. Bu hastalık çocukluk da dahil herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. Ancak ilerleyen yaşla birlikte daha fazla görülmeye başlar.
Huzursuz bacak sendromu, 40 yaşın altında görüldüğünde genetik olduğu düşünülür. Hamilelik huzursuz bacak sendromunun belirtilerinin geçici olarak ağırlaşmasına neden olur. Bazı bayanlar gebeliklerinin son üç ayında ilk kez huzursuz bacak sendromu belirtilerini yaşamaya başlarlar. Bu tür vakalarda doğumdan sonra, hormonların normale dönmesiyle bu semptomlar ortadan kalkar.
Demir eksikliği anemisi huzursuz bacak sendromunun nedenleri arasında ilk sırada yer almaktadır. Herhangi bir yaralanma neticesinde omurilikte meydana gelen lezyonlar ve omuriliğe anestezi verilmesi de huzursuz bacak sendromuna yol açar.
Belirtileri
Huzursuz bacak sendromunun en yaygın belirtisi, bacakları hareket ettirme hissidir. Bu hisler genellikle yolculuk esnasında ya da sinemada uzun süre oturduktan sonra veya koltukta hareketsiz bir biçimde uzandıktan sonra başlar.
Bu belirtiler akşamları daha kötüleşir ve en ağır hali geceleri ortaya çıkar.
Huzursuz bacak sendromu hareket etmekle beraber rahatlama eğilimi gösterir ve bu belirtiler ayakları sallama veya yürüme neticesinde hafifler. Huzursuz bacak sendromu olan insanlar bu durumu bacaklarında ya da ayaklarında hissettikleri hoş olmayan duyumlar olarak nitelendirir.
Belirtiler arasında çekilme hissi, ağrı hissi, kaşıntı ve elektriklenme hisleri de yer almaktadır. Huzursuz bacak sendromu başına gelen kişiler bunu kramp veya uyuşma oluyor şeklinde tarif ederler.
Yapılan tahliller neticesinde huzursuz bacak sendromunun altında demir eksikliği gibi tıbbi bir neden belirlendi ise, bunu tedavi etmek söz konusu belirtileri önemli ölçüde hafifletir. Ancak kişinin huzursuz bacak sendromunu yaşamasına neden olan tıbbi bir neden yoksa uygulanacak tedavi ilk olarak yaşam tarzını değiştirmekten geçmektedir.
Huzursuz bacak sendromunun tedavi edilmesi için kullanılan ilaçlar çoğunlukla diğer hastalıkların tedavinde kullanılan ilaçlar olup, bacaklardaki huzursuzluğu azaltmak için kullanılan kas gevşeticiler ya da uyku ilaçları olabilir.
Bazı durumlarda farklı tıbbi sorunların tedavisinde kullanılan bazı ilaç çeşitleri huzursuz bacak sendromu belirtilerini ağırlaştırabilir. Bulantı önleyici ilaçlar, antidepresanlar, soğuk algınlığı ilaçları bunlar arasında yer alır.
Huzursuz bacak sendromunun tedavisini evde yapabileceğiniz bazı yöntemlerle yapabilirsiniz. Mesela, ılık duş almak, bacaklara masaj yapmak, sıcak-soğuk kompres uygulamak, iyi bir uyku ortamı sağlamak bu yöntemler arasında yer alır.
Huzursuz bacak sendromu olan kişiler için özel olarak tasarlanmış ayak kılıfları da ayağın altına baskı yaparak da rahatlama sağlar.