Savcı Olmak İçin Gereken Şartlar? Savcı Olmak Ne Kadar Zor?



En çekici mesleklerin başında gelen savcılık makamına gelebilmek oldukça zordur.


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Savcı Olmak İçin Gereken Şartlar? Savcı Olmak Ne Kadar Zor?

Toplumda “devletin avukatı” olarak bilinmelerine rağmen yeri geldiğinde devlete bile dava açabilen savcılık makamı görev sahası oldukça geniş bir pozisyondur.

Devleti doğrudan temsil eden savcılık görevine gelebilmek için oldukça uzun ve meşakkatli bir yoldan geçmek gerekir. Her şeyden önce savcı olabilmek için Hukuk Fakültesi mezunu olmak gerekir ama her Hukuk mezunu savcı olabilir diye bir kanun yoktur.

Savcı Ne İş Yapar

Savcının görevleri arasında ilk başta “delil toplamak” gelmektedir. Bir davada hâkim heyetinin dikkate aldığı tüm kanıtlar savcıların incelemesinden geçer. İddia makamı olarak da bilinen savcılar adalete hizmet ederler. Devlet adına insanlara ceza davası açma hakkına haiz olan savcılar aynı zamanda insanların mağdur olduğu durumlarda bizzat devlete ve devleti yöneten kişilere de dava açabilir.

Savcının Sorumlulukları

Savcılar, sorumluluk sahası oldukça geniş olan kişilerdir. Bu yüzden birçok insan savcı emir alır mı ya da savcı askere emir verebilir mi gibi soruların cevabını merak eder. Ancak başsavcılığın görevlendirmesiyle askerlere ya da polislere emir verebilen savcılar aynı zamanda üst makamlardan yani başsavcılıktan talimat alabilirler.

Ağır ceza mahkemesini ilgilendiren suçlular hakkında kanıt toplayarak suçluları bizzat sorgulayabilen savcılar aynı zamanda cinayet davalarında cesetleri inceleyebilirler. Herhangi bir şikâyet olmamasına rağmen kamu davası açabilen savcılar, kamu davaları hakkında soruşturma yapabilirler. 

İşlenen suçtan zarar gören kimselerin ve halkın haklarını korumakla mükellef olan savcılar, iddianameleri hazırlayıp yargı kararlarını yerine getirirler. Medenini hukuku doğrudan ilgilendiren ve kanundan meydana gelen bazı davaları da açma yetkileri bulunan savcıların iş yükü çok ağırdır.

Ancak yerine getirdikleri görevlerin önemi nedeniyle toplumun geniş bir kesiminde büyük bir karizması olan savcılık mesleği ile uğraşanlar iyi bir gelire sahiptir.

Savcı Olmak İçin Hangi Dersler İyi Olmalı?

Savcı olmanın tek yolu herhangi bir Hukuk Fakültesi’nden mezun olmaktır. O yüzden bu mesleğe baş koymak isteyen kişilerin üniversite sınavında Hukuk Fakültesi’ni kazanmaları gerekir. Ülkemizdeki Hukuk Fakülteleri eşit ağırlık bölümü üzerinden öğrenci kabul ettiği için lisede okuyan bir genç bazı derslere daha çok ağırlık vermelidir. Savcı olmak için hangi dersler iyi olmalı diye merak eden birisinin matematik ve geometri derslerinde başarılı olması gerekir.

Bu iki dersin haricinde edebiyat, tarih ve coğrafya gibi sözel derslerin de iyi olması gerekir. Lisede okurken bu derslerden başarılı olan bir öğrenci, üniversiteye giriş sınavlarında da aynı başarıyı gösterirse Hukuk Fakültesi’ni çok rahat bir şekilde kazanır. Üniversitede gördüğü dersleri de başarıyla verdikten sonra mezun olan öğrencilerin savcı olabilmek için bazı sınavlara girmesi ve bir staj süreci geçirmesi gerekir.

Savcılık Sınavı

Adli Hâkim ve Savcı Adaylığı Sınavı olarak bilinen savcılık sınavı hukuk fakültesinde görülen derslerden oluşmaktadır. Sadece Hukuk Fakültesi mezunlarının başvurabileceği bu sınavda toplam 100 soru çıkmaktadır. Bu soruların 30 tanesi Genel Kültür ve Genel Yetenek başlığı altında çıkarken geri kalan 70 tane soru ise alan bilgisinden sorulmaktadır. 

En az 70 puanın alınmasının gerektiği bu sınavdan başarılı olanlar, sözlü mülakatı da başarıyla verdikten sonra savcı adayı olarak göreve başlarlar. Henüz avukatlık ruhsatını almadan, mezun olur olmaz doğrudan savcılık sınavına girenler için savcı stajyerliği süresi 2 yılken avukat olan kişiler için bu süre 1 yıldır.

Savcı Olma Süreci

Savcı olarak görev yapabilmek için yapılan sınavlardan başarılı olmak yeterli değildir. Çünkü savcılık sürekli olarak kendinizi geliştirmeniz gereken bir meslektir. Her gün değişen mevzuattan anında haberdar olmak için bol bol okuma yapmak gerekir.

Savcı olma süreci yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi iki yıldan oluşmaktadır. Savcılık eğitimi alan bir kişinin bu mesleği yapıp yapamayacağı stajın ilk senesinde belli olur. İkinci yılda ise mesleğin detayları hakkında daha geniş bir bilgi sahibi olması için yoğun bir okuma sürecine girilir.

Savcı Olma Şartları

Savcı olma şartları aşağıdaki gibidir:

  • T.C. Vatandaşı olmak
  • 35 yaşını geçmemiş olmak
  • Hukuk fakültesi mezunu olmak
  • Askerlikle ilişiği olmamak
  • Kamu haklarından faydalanabiliyor olmak
  • Daha önce suç işlememiş olmak

Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar