Sınav Başarısı İçin Neler Yapılmalı? Sınavda Başarılı Olmanın Püf Noktaları?



Sınav Başarısı İçin Neler Yapmalıyız? Sınav başarısı için ne yapmanız gerektiğini maddeler halinde ele aldık.


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Sınav Başarısı İçin Neler Yapılmalı? Sınavda Başarılı Olmanın Püf Noktaları?

Sınav Başarısı İçin Neler Yapmalıyız? Sınavlar, okul hayatına başladığımızda karşılaştığımız ve bir daha da hayatımızdan çıkaramadığımız bir kavramdır. Sınavlarda başarılı olmak, her insanın çok istediği bir şeydir hiç şüphesiz. İmtihanlarda başarılı olmanın en keskin yolu sınav endişesini yenebilmekten geçiyor.

Sınavlarda başarılı olmak için belli başlı bazı hususlara dikkat etmeliyiz.

Sınav Kaygısı Arttıkça Dikkatsizlik Oluşuyor

Herhangi bir sınava girmeden önce kaygılanmak veya heyecanlanmak elbette ki normaldir. Ancak bu kaygı ve heyecan belli bir sınırın üstüne çıktığında sınav başarısını olumsuz etkiliyor. Normalinden fazla endişe veya heyecan, maalesef dikkat dağınıklığına neden oluyor ve bu da sınavda elde edilecek başarının düşmesine neden oluyor.

Gerçek Sınavın da Deneme Sınavları Gibi Olduğunu Unutmamalıyız.

Liselere giriş sınavı, üniversite sınavı ya da herhangi bir sınava hazırlanırken sınav endişesi ile başa çıkmanın en etkili yolu, endişe duyduğumuz konu ile yüzleşmektir. Zaten sınavlara hazırlık aşamasında öğrenciler çok sayıda deneme sınavına girerek sınav kaygısı ile yüzleşmektedir. Gerçek sınavda heyecanımıza yenilmemek için ve başarılı olmak için sanki deneme sınavına giriyormuş gibi düşünürsek emin olun kaygı ve heyecan önemli ölçüde azalacaktır.

Sınav Kaygısında Aile Fonksiyonu

Sınava girecek kişiler için ailenin desteği de oldukça mühimdir.  Ailenin de sınavla ilgili bilinçli olması, çocuğunu motive edici davranışlarda bulunması, ona güvendiğini sözleri ve hareketleri ile desteklemesi gerekmektedir. Sınavlarda başarılı olmak için, sınava test çözerek hazırlanmak kadar, motivasyon konusu da çok ehemmiyetlidir. O nedenledir ki eğitim koçu terimi hayatımıza girmiştir. Ailenin sınav yaklaştığında, çocuğun yanında sınavla ilgili konuşmaması, çocuğu kaygılandıracak sözler sarf etmemesi gerekir.

Anne ve babanın çocuğuna, kendisinin sınav sonucundan daha önemli olduğunu ve onu, sınav sonucu ne olursa olsun sevmekten vazgeçmeyeceklerini söylemeleri ve bunu hissettirmeleri, çocuğun sınav başarısında önemli bir etkendir.

Sınavda Rahat Olmak İçin 10 altın kural;

  1. Sınavdan bir hafta kadar önce, çok yorucu olmayan egzersiz ve hafif tempoda yürüyüş yapmaya çalışın.
  2. Sınavdan evvelki zamanlarda uyku düzeninizi değiştirmeyin ve uykunuzun yeterli olmasına özen gösterin.
  3. Sınavdan bir gün evvel kahve, çay ve kola gibi kafeinli içecekleri tüketmeyin. Kafeinli içeceklerin yerine daha sakinleştirici etsisi olan ıhlamur ya da adaçayı gibi bitki çaylarını tercih edin.
  4. Sınavdan 1 gün evvel, yemeklerde hafif besinler tercih etmeye çalışın.
  5. Sınavdan önceki akşam, kalem, silgi, su vb. hazırlayın, giyeceğiniz kıyafeti de ayarlayıp hazırlayın ki, sabah oldu ki erken uyanamadınız, eliniz ayağınıza dolaşmasın.
  6. Sınava gideceğiniz gün kahvaltıda haşlanmış yumurta, süt, beyaz peynir, tahıllı ekmek, zeytin, salatalık, domates, gibi gıdalar tüketerek yeterli enerjiyi alın
  7. Sınav sırasında sindirim sorunu yaşamamak için, daha önceden hiç yemediğiniz farklı gıdalar ve gaz yapıcı besinler tüketmemeye özen gösterin.
  8. Sınav esnasında fazla su tüketmeyin ki tuvalet ihtiyacı doğmasın. 

Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar