Tığ İle Yapılan Oya Modelleri? Zarif Tığ Oyası Modelleri?

Oya Modellerini ve çeşitlerini sizler için derledik.

Tığ İle Yapılan Oya Modelleri? Zarif Tığ Oyası Modelleri?

Geçmişten günümüze kadınlar bulundukları her yere zarafet mutluluk kattığı ve her yeri süslediği gibi kullandıkları eşyaları da süslemişlerdir. Yazmalar, havlular, eşarplar, yatak örtüleri, halılar v.s daha birçok örnekler verilebilir. Süslemelerde tek bir renk ya da tek bir örnek kullanılmamıştır. Örgü modellerinde tığ ve şiş kullanılmıştır. Oya yapım tekniğinde ise iğne oyası, tığ oyası, mekik oyası, boncuk oyası, firkete oyası v.s sayılabilir.

Tığ Oyası

Tığ oyaları kız çeyizlerinin vazgeçilmezlerindendir. İster şehirlerde ister taşrada oyasız yazmasız kız çeyizi olmaz. Tığ oyaları dış giyim süsleri olarak bilinir.

Tığ oyalarını hanımlar genelde yazmalara uygulamışlardır. Bu yazmaları isteyen başına örtmek için isteyen de fular amaçlı kullanmıştır. Kendilerini, duygularını, dış dünyaya açılımını renklerle ifade etmeye çalışmışlardır.

Tığ oyasında üç ana malzeme vardır.  Yazma, tığ ve ip kullanılır. Genellikle pamuk ipliği tercih edilir. Sentetik iplerde kullanılmaktadır. İp tığla düğümlenerek örülür. Bu düğüme zincir denir. Zincirler belli sayı ve bağlantılarla bir araya getirilerek model oluşturulur. Bu modellerin arası boş bırakılır ya da zincirlerle dolgu yapılır. Uzun uğraşlarla ortaya değişik model ve figürler çıkar. Hanımlar bu oyaları devalı kullandıkları için aynı modelden sıkılırlar. Birbirleriyle farklı örnek alış verişinde bulunurlar.

Boncuk Oyası

Boncuk oyalarını da kadınlar kullandıkları eşyaya zariflik ve incelik katmak amacıyla yaparlar. Boncuk oyaları çeşitli iplerden yapılır. Pamuk, ipek ve sentetik iplerden yapılır. Tığ ve iğne ile yapılan oyaların uçlarına boncuk geçirilmesi suretiyle meydana gelir.  Çok değişik modelli boncuk oyaları yapılır. Hanımlar zamanla el işlerini ihtiyaçtan ziyade hobi olarak yaparlar. Boncuk oyalar yazmalarda, havlularda ve takı tasarımlarda vs alanlarda kullanılmaktadır. Boncuk oyası oyalar daha çok yazmalarda karşımız çıkmaktadır.

Mekik Oyası

Yüzyıllardır kadınlar tarafından kullanılan yazmalar kadınların statülerini ve medeni durumlarını yansıtmıştır. Evli, bekâr, yaşlı oldukları başörtülerin renklerinden ve oyalarından anlaşılmaktadır.

Mekik oyaları sabır ve emek isteyen oyalardandır. Mekik oyası belli uzunluktaki bir ipliğe, arzu edilen bir motif, mekikteki iplikler halkalanarak işlenir. Mekik oyası da zahmetli ve zaman isteyen oyalardandır. İğne oyasına göre kolay, tığ oyasına göre zor bir oyadır. İğne ve tığ ile karşılaştırıldığında örnek çeşidi daha azdır.

Firkete Oyası

Kadınlar geçmişten bu yana her dönem çeşitli uğraşlar yapmışlar ve bu uğraşları sergilemişlerdir. Hanımlar oya örme açısından oldukça zengin malzemeler kullanmışlardır. Bunlardan biri de firketedir. Pamuk ve sentetik ipler kullanılarak yapılır. Firketenin iki sapına iplikler geçirilir. Tığ ile orta kısmından bağlanarak işlenir. Çeşitli süslemeleri de vardır. Firketeye boncuk, pul ve tırtıl geçirilir. Bu oyalar dikileceği zaman kenarına zincir çekilir.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar