Etkili İletişim Kurmanın Yolları? En Etkili İletişim Yolu?
Dil ve İletişim Sorunları: Dil ve yaşamın ortak bir çatıda bulunmasının yanı sıra kişiler arası iletişimde sorunların temel taşı dilsel yetersizlik olmuştur. Yazılı ve sözlü anlatım sayesinde kurulan iletişimin belirli başlı becerilerine yönelik ilişkilerin hayata empoze edilememesi ile okumak izlemek ve dinlemek etkinliklerinde iletişimin tam anlamıyla karşı tarafa geçmemesiyle sorunlar oluşmaktadır. Toplumda şahit olduğumuz düzgün iletişimin yerini çatışmaların alması önemli sorunlar yaratmaktadır. Sözlü aktarım ile oluşan iletişim süreci karşıdaki bireyi incitmeye dayalı bir süreci oluşturmaktadır.
Modernleşme Sürecinde Dil ve İletişim: Toplumsal ve kültürel değişim kavramlarını sunan modernleşme kavramı az gelişmişlik süreci olarak ele alınmakla birlikte bir ülkenin başka bir ülkeye benzeme veya onun gibi olma çabasına örnek olarak nitelendirilmektedir. Modern toplumlarda gelişimini yüksek düzeyde tamamlamış olmak ve endüstrileşme süreci içerisine girmiş toplumlarda geçirilen değişimler bir toplumun modernleşme adına atmış olduğu önemli adımlardır. Az gelişmiş ülkeler için modernleşme kavramı çağdaşları olan toplumlara yetişme çabası ile toplumsal değişime ayak uydurmak adına ekonomik bazda kalkınma ve iletişim yoluyla aynı kulvara girme çabalarını göstermektedir. Toplumun, etkin olma çabası ile duygu ve düşüncelerimizi eksiksiz biçimde aktarmaya ihtiyacı vardır. İletişim insanlar için vazgeçilmez bir olgudur. Dil ile insanın var olduğu bu dünyayı anlama ve anlamlandırma hatta anlatmaya çalışma aslında bir iletişim aracıdır. Konuşmak ve iletişimde olmak kişinin en temel gereksinimidir. Bireysel ve toplumsal yaşamda önemi olan bu olguların başarıyı ve başarısızlığı etkileyen birçok yönü vardır. Örneğin iş ve okul hayatımda. Konuşmak asırlardır insanın insan ile ilişkisini etkilemesine, düzenlemesinde rol oynayan bir araçtır. Bu sayede kişiler arasında hayatın paylaşılması söz konusudur.
Etkili İletişimin İlkeleri: Etkili iletişimin ilkeleri vardır bunlar; güven verici olabilmek, samimi davranmak, canlı bir şekilde konuşmak, ölçülü olabilmek, konuşulan dili iyi bilmek ve yetkin olmak vb. Dil sayesinde insanlar iletişim yöntemlerini adlandırmışlardır. Dil içerisinde birçok anlam barından kavramları oluşturmuştur. İletişimde bilindiği üzere altı eleman yer almaktadır. Bunlar; konuşan, dinleyen, mesaj, iletişim kanalı, kod ve metindir. Dolayısıyla yaşamı anlamlandırmak adına öylesine önemlidir ki doğumdan ölüme giden bu yolculukta yemek içmek kadar vazgeçilmez bir unsurdur. Diğer canlılara nazaran insan iletişimin olmazsa olmazıdır aynı durumun tersi de mümkündür insan olmadan iletişim olmaz, iletişim olmadan insan hayatını idame ettiremez. Açıkçası insan iletişim içine doğmuştur ve insan iletişimin kendisi olmuştur.