Boşanmanın Çocuğa Etkileri Makale? Boşanma Sürecinde Çocuğa Yaklaşım?



Boşanmanın Çocuklar Üzerindeki Etkisini en aza indirmenize yardım edebileceğiniz yazılarımız şuan yayında...


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Boşanmanın Çocuğa Etkileri Makale? Boşanma Sürecinde Çocuğa Yaklaşım?

Boşanma, aileler arasında büyük travmalar sebep olabilen zorlu bir süreçtir. Aynı zamanda, boşanma öncesi ve sonrasında da bu travmalar meydana gelebilir ve devam edebilir.

Özellikle, boşanma süreci çocuklar için oldukça zorludur. Boşanmanın çocuklar üzerindeki etkisini şu şekilde sıralayabiliriz;

  1. Boşanma sürecinde her çocuk stres altında olmaktadır. Stres altında olduklarının en büyük belirtileri ise; kaygı, endişe, depresyon, kurallara aykırı davranışlar, eğitim hayatında düşüş, sosyal ilişkilerde sorunlar vb.
  2. Boşanma sürecinde aileler genel olarak, boşanma sürecini etkili bir şekilde yönetemez. Bu durum, çocuklar üzerinde ekstra stres yaratabilmektedir.
  3. Boşanma sürecinde ya her iki ebeveyn ya da tek bir ebeveyn ile çocuk arasındaki ilişki değişir. Bunun sebebi, çocuğun bir ebeveyn ile beraber yaşamama sorunudur.
  4. Boşanma sürecinde, ebeveynlerde meydana gelen olumsuz tavırlar artar. Bu tavırlar kapsamında çocuklar ekstra etkilenir ve oldukça erken fark ederler.
  5. Boşanma sürecinde, ebeveynler çocukların birtakım sorumluluklarını ihmal edebilirler. Bu durum çocuklarda değersizlik hissine sebep olabilmektedir.

Boşanmanın Çocuklar Üzerindeki Etkisi Nasıl Azaltılır?

Boşanmanın çocuklar üzerindeki etkisi oldukça fazladır. Çocukların sahip oldukları aile ilişkileri, sosyal ilişkilere bağlı olarak da etkilerinin fazlalığı değişiklik göstermektedir.

Boşanmanın çocuklar üzerindeki etkisini azaltmak için şu önlemler alınılabilir:

  1. Ayrılan anne ve babanın çocuğa düzenli ve sabit bir yaşam sunması gerekmektedir. Ayrılan çiftlerin hayatlarında büyük değişiklikler yaşanır ve çocuk da oldukça fazla etkilenir.
  2. Ayrılan anne ve baba ile çocuğun ilişkilerinin değişmediği belirtilmelidir.
  3. Boşanma sonrasında çocuklarda değersizlik hissi görülebileceği için anne ve baba mutlaka çocuğa karşı ilgisini kesmemelidir.
  4. Ayrılan anne ve babanın, boşanma sebeplerinin çocuk olmadığı detaylı bir şekilde anlatılmalı ve hissettirilmelidir.
  5. Boşanma sonrasında, anne ve baba birbirlerini kötülememelidir. Özellikle, çocuklarına karşı asla böyle konuşmalarda bulunulmamalıdır.
  6. Boşanma sonrasında çocuğun sosyal yaşama devam etmesi sağlanmalıdır. Özellikle, arkadaşlık ilişkilerine devam etmelidir.
  7. Boşanma sonrasında çocuklarda çeşitli ruhsal rahatsızlık gözlemlenmesi durumlarında çocuklara psikolojik destek sağlanmalıdır.

Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar