Metopik Sinostoz Nedir? Metopik Sinostoz Neden Olur? Belirtileri?



Metopik Sinostoz nedir? Çeşitleri nelerdir?


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Metopik Sinostoz Nedir? Metopik Sinostoz Neden Olur? Belirtileri?

Kraniosinostoz, doğum sırasında fark edilen kafanın şekil bozukluğundan kaynaklı rahatsızlığa verilen isimdir. Metopik sinostoz ise, kraniosinostoz’ un bir alt çeşididir. Kraniosinostoz, kafatası kemiklerinin erken birleşmesi ile meydana gelen, bebeklerde görülen bir rahatsızlıktır. Kraniosinostoz’ un tedavisi mevcuttur ancak tedavi önemlidir çünkü beyin fonksiyonlarında kayıba ve zihinsel faaliyetlerin gelişmesine engel olan bir rahatsızlık durumudur. Bu rahatsızlık anne karnında nadiren anlaşılabilse bile anne karnındaki bebeğe müdahale edilememektedir.  

Bu rahatsızlık cerrahi müdahaleler ile tedavi edilebilmektedir.  Peki kraniosinostoz nedir? Kaç çeşit kraniosinostoz türü vardır? Kraniosinostoz belirtileri nelerdir? kraniosinostoz tedavisi ve ameliyatı nasıl yapılır? bebeğinizde bu rahatsızlık teşhis edildiyse merak etmeyin. Yazımızın devamında kraniosinostoz hakkında tüm bilgilere sahip olacaksınız.

Kraniosinostoz Nedir?

Bu sorunun cevabını kısaca; bebeklerdeki kafatası kemiklerinden bir veya birden fazlasının birleşme noktalarının normalinden erken zamanda kapanması olarak verebiliriz. Kafatası kemikleri sütür adı verilen oynamaz eklemler ile birbirine bağlanmaktadır.  Bu kemikler sütürler ile kraniosinostoz nedeninden erken bağlanarak beyin gelişimine zarar verir ve beynin yeteri kadar gelişmesinin önüne geçer. Kraniosinostoz bazı durumlarda kafa içi basıncın artmasına da sebep olur, kafa içi basıncının yüksek olması da bazı riskleri beraberinde getirir. Kraniosinostoz’ in nedeni kesin olarak belli değildir.

Fakat bazı durumlarda kraniosinostoz’ e neden olan risk faktörleri oluşmasında etken olmuş olabilir. Bazı durumlarda genetik anomaliler etkili olurken bazı durumlarda ise çevresel faktörler rol oynamaktadır. Kraniosinostoz’ a bir çok etken neden olabilir bunlara, hamilelik sırasında kullanılan ilaçlar, genetik faktörler, troid hastalıkları, bıngıldağın erken kapanması ve D vitamini eksikliği de kraniosinostoz’ a sebep olan faktörler arasında kabul edilmektedir.  Bilinen bir bilgi olarak bıngıldağın erken kapanması kraniosinostoz durumuna sebep olur bu da zihinsel gelişimi engeller. Bunun dışında kraniosinostoz, görme ve işitme problemlerine de sebep olabilir.

Kraniosinostoz Çeşitleri Ve Kraniosinostoz Belirtileri

  • Sagital Sinostoz
  • Metopik Sinostoz
  • Koronal Sinostoz
  • Lambdoid Sinostoz

Metopik sinostoz, Triganosefali ya da üçgen kafa olarak da daha çok halk arasında bilinmektedir. Metopik sinostoz durumunda kafa yüksekliği normalden daha fazladır. Bebeklerde kafa ve alın oldukça sivri ve gözler arasındaki mesafe fazladır.  Peki bunlar dış görünüş ile birlikte başka nasıl belirtiler gösterir?

Belirttiğimiz gibi kraniosinostoz, doğumdan sonra fark edilebilen bir durumdur. fakat sütürlerin az kapanması durumunda fark bile edilmeyebilir. Bu da rahatsızlığın ilerlemesine neden olmaktadır. Bununla birlikte genellikle vakalar doğum sonrası fark edilir veya birkaç ay içinde fazla halde belirginleşir. Sütürlerin kapanan bölümlerine ve kaç sütürün kapandığına göre kraniosinostoz’ un belirtileri değişiklik gösterir. Bir sütürün kapanması, beynin tek tarafının gelişip diğer tarafın gelişimini sekteye uğratacaktır bu durum da kafatasında anormallikler gözlenmesine neden olur. Kraniosinostoz’ nin çeşidine bağlı olarak göz ve burunda da şekil bozuklukları meydana gelebilir.

Kraniosinostoz Tanısı – Tedavisi Ve Ameliyat Süreci

Kraniosinostoz, doğumdan sonra kafa grafileri, BT gibi görüntüleme yöntemleriyle teşhis edilebilir. Kraniosinostoz tedavisi hastalığın çeşidine ve sebebine göre planlanır ama dediğimiz gibi tedavisi olan bir durumdur. semptomların hafif olduğu, dış görünüşün çok bozulmadığı ve hafif belirtiler gösterilen vakalarda çözüm olarak kask kullanımı tavsiye edilebilir.

Fakat kemiklerin iyice kaynaştığı ve sağlık problemlerini beraberinde getiren ilerlemiş kraniosinostoz durumlarında cerrahi müdahale şarttır. Bebeğin genel sağlık durumu göz önünde bulundurularak bir ameliyat programı belirlenir. Cerrahi müdahale sırasında, vakanın durumuna göre kafa içi basıncı düşürülebilir, şekil bozuklukları giderilebilir ve zihinsel faaliyetlerin gelişiminin devam edebilmesi için bazı yöntemler uygulanabilir.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar