Erken Doğum Nedir? Erken Doğum Belirtileri? Erken Doğum Sebepleri?



Erken Doğum Nedir? Erken doğum olmaması için neler yapılır?


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Erken Doğum Nedir? Erken Doğum Belirtileri? Erken Doğum Sebepleri?

Erken doğum riski, hemen hemen her hamilelikte anne adaylarını endişelendiren durumların başında gelir. Araştırmalara göre dünyadaki tüm doğumların yaklaşık %12’ si erken doğumla sonuçlanmaktadır.

Normal şartlarda bir hamilelik süresi 40 haftadır ve doğum 40. Haftada gerçekleşir. Erken doğum, normalde 40 hafta olan hamilelik süresinde doğumun 37. Haftadan önce gerçekleşmesine denir. Tıp alanındaki teknolojilerin ve imkanların da çoğalması ile erken doğum sonucunda kayıplar oldukça azalmıştır. Prematüre doğan bebekler hekim kontrolünde bir süre boyunca kuvözde tutularak bakımları ve sağlık kontrolleri sağlanır. Artık erken doğumlardan fazla da endişe duymanıza gerek yoktur. Fakat bunlara gerek kalmadan zamanında doğum yapmak bebek ve sizin sağlığınız için daha iyidir. Bunlar dışında çok erken doğan bebekler için hayati riskler oldukça fazladır. 

Prematüre bebekler vaktinde doğan bebeklere kıyasla daha yavaş büyür ve otizm, akciğer problemleri, görme ve işitme bozuklukları gibi rahatsızlıkların görülme oranı erken doğan bebeklerde daha fazladır. Erken doğan bebeklerin bir çoğu yoğun bakım müdahalesine ihtiyaç duyarlar, çünkü birçoğunun ciğerleri henüz gelişimini tamamlamamıştır. Erken doğumlar bazen hiçbir problemle karşılaşılmadan görülebilse de bazen bunun önüne geçmek için anne adaylarının hamilelikte uygulayabileceği bazı şeyler de vardır.  Peki erken doğumun belirtileri nelerdir? Erken doğumun yaklaştığını anlaşılır mı? Erken doğum riski azaltılabilir mi? Erken doğuma yol açan etkenler nelerdir?

Erken Doğum Belirtileri Nelerdir?

Anne adayların çoğu, hamileliklerinin bazı dönemlerinde, erken doğum belirtisi olan kasılmaları hissederler. Bunlar ilk zamanlarda gerçekleşen yalancı kasılma adını veren durumlardır. Anne adaylarının bu kasılmaları hissettiğinde doktoruna danışması onların içinin rahatlamasında etkili olabilir. Yalancı kasılmaların kasılma halleri düzensizlik gösterir. Doğumdan önceki kasılmalar gibi bir düzen halinde devam etmez, sıklıkları ve şiddeti farklılık gösterir. Buna benzer kasılmalar yaşıyorsanız pozisyon değişikliği ile azalıp azalmadığını kontrol ederek yalancı kasılma olup olmadığına karar verebilirsiniz. Erken doğum belirtileri, doğum süresinize daha zaman olmasına rağmen doğum belirtilerinin gösterilmesidir.

Pozisyon değişikliklerinde geçmeyen sancılar, karnın alt kısmında şiddetli ağrı ve sancılar, vajinaya baskı hissi, sulu kanlı veya mukusa benzer vajinada akıntı, vajinadan su gelmesi veya sürekli bir su damlaması doğumunuzun normal zamanından önce başladığını gösteren işaretlerdir. Peki erken doğum riskini nasıl azaltabiliriz?

Erken Doğum Riskini Azaltmak

Erken doğumun sağlıklı bir gebelikte önceden fark edilmesi mümkün değildir. Bir sorun teşkil etmeyen gebeliklerde de erken doğum yaşanabilir. Fakat erken doğuma yol açabilecek riskleri azaltmak için kendinizce bazı şeyleri uygulayabilirsiniz. Bunlar;

  1. Düzenli doktor kontrolü ve bebeğin hareketleri
  2. Alkol ve sigara tüketmemek
  3. Ağır işlerden kaçınmak
  4. Güçlü kimyasallardan uzak durmak
  5. Bol bol su tüketme
  6. Ufak egzersizler ve yürüyüş yapmak
  7. İki gebelik arasındaki sürenin 6 aydan kısa olmamasına dikkat etmek
  8. Ateşli hastalıklardan korunmak.

Erken Doğuma Yol Açan Etkenler Nelerdir?

Erken doğuma yol açan etkenlerden bir kısmını kontrol altında tutarak erken doğum riskini azaltabiliriz.  Gebelikte erken doğum riski olan durumlar;

  1. Gebelikte çok zayıf veya aşırı kilolu olmak
  2. 18 yaşından küçük ve 35 yaşından büyük olmak
  3. Bir önceki gebelikte erken doğum yapmış olmak
  4. Rahim ve plasentada ya da rahim ağzındaki problemler
  5. Yüksek tansiyon
  6. Şeker hastalığı
  7. Fiziksel problemler
  8. Gebelik sırasında vajinada kanama olması
  9. Fazla amniyotik sıvıya sahip olunan gebelik
  10. Yoğun stres altında olmak

Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar