Romatizma Nedir? Romatizma Belirtileri? Romatizma Neden Olur?

Romatizma nedir? Kimlerde görülür? Tedavisi nasıldır? Gelin birlikte inceleyelim.

Romatizma Nedir? Romatizma Belirtileri? Romatizma Neden Olur?

Romatizma

Kas, kemik ve bağlarda kendini gösteren romatizma hastalığı birçok rahatsızlığı kapsayan bir hastalığın genel ismidir. Yaşa bağlı olarak ortaya çıktığı bilinse de çocuklarda da görülebilir.

Şikayetler yaşandığında mutlaka bir doktora danışılmalıdır. Romatizma hastalığının etkileri tedavilerle azaltılır ve hastalığın gelişmesi engellenir. Romatizma nedir konusunda yanıtlanması gereken pek çok soru var.

Romatizma Nedir?

Hareket sisteminden meydana gelen kısıtlılık durumu ve ağrılarla kendin gösteren kronik bir sağlık sorunudur. Romatizma her yaştan insanda görülür. İç organları etkileyen bu rahatsızlık, birçok alt türde görülür. Genel olarak iltihaplı ve iltihapsız olarak iki ayrı kategoriye ayrılır.

Çocuklarda Romatizma

Romatizma rahatsızlığı çocuklarda da görülür. Her yaş grubundaki çocuklarda görülebilen bir rahatsızlıktır. Çocuklarda romatizma rahatsızlığı çocuğun büyüme ağrıları ile karıştırılır. Çocuklarda da ateş, eklem ağrıları, kaslarda güçsüzlük, yüksek ateş gibi belirtiler görülür. Ağrılar en fazla baldır, bacak ve bacakların ön tarafında hissedilir. Çocuk hareket kısıtlılığı yaşar. Rahatsızlık çocuğun tüm vücudunu etkisi altına alır.

Bu rahatsızlık mutlaka dikkate alınmalıdır. Çocuklarda bu belirtiler görüldüğü anda bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Zira çocuklarda romatizma önemle takip edilmesi gereken bir sağlık sorunudur. Eğer bu sağlık sorunu tedavi edilmezse çocuklarda kalıcı ve hareketi ciddi boyutlarda önleyici boyutlara varabilir. Çocuklarda romatizma için erken teşhis oldukça önemli. Erken teşhis ile bu rahatsızlığın şikayetleri kontrol altına alınır ve tedaviden daha başarılı sonuçlar elde edilir.

Romatizma Belirtileri

Romatizma birçok belirti gösterir. Belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bunun yanı sıra belirtiler bazı insanlarda daha hafif bazı insanlarda daha şiddetli olabilir.

  • Hareket kısıtlılığı
  • Nefes darlığı
  • Böbrek fonksiyonlarında azalma
  • Sabah vakitlerinde eklemlerde meydana gelen sertlik
  • Uzun süren yüksek ateş
  • Nörolojik şikayetler
  • Cilt altında beze
  • Gözlerde iltihaplanma
  • Güneşe karşı ciltte duyarlılık
  • Vücudun farklı yerlerinde görülen sertlikler
  • Güçsüzlük

Bu belirtilerin biri görülebilir ya da birkaçı aynı anda görülebilir. Kişiler bu gibi şikayetler yaşadıklarında mutlaka bir uzmana danışmalıdırlar.

Romatizma Nedenleri

Romatizmanın nedeni tam ve net olarak saptanamamıştır. Hareket sisteminde meydana gelen hasarlara bağlı olarak ortaya çıkan bir rahatsızlık olduğu bilinir.

Rahatsızlığın genetik olduğu düşünülür. Eklemlerin aşırı derecede yıpranması, aşırı kilo sorunları, travmalar ve spora bağlı yaralanmalar da bu rahatsızlığa sebebiyet verebilir.

Romatizma Tedavisi

Kişiye romatizma teşhisi konulduktan sonra kişiye özel bir tedavi programı uygulanır. Romatizma rahatsızlığında tedavi, rahatsızlığın semptomlarının azaltılması üzerinedir. Tedavilerle, semptomlar önemli ölçüde azaltılarak hastalığın seyri değiştirilir. Yani rahatsızlığın ilerleyişi durur ve rahatsızlık geriletilir. Uzman hekim hastanın yaşı, genel sağlık durumu gibi faktörler göz önüne alınarak ilaçlar reçete edilir. Kortizon, iltihap önleyici, rahatsızlığı modifiye edici ilaçlar ve birçok yöntemle tedavi edilir.

Romatizma Rahatsızlığında Beslenme

Romatizma rahatsızlığı beslenmeyle de ilgilidir. Elbette bu durum kişiden kişiye değişir. Şekerli tatlılar, beyaz ekmek, dondurma çeşitleri, işlenmiş şarküteri ürünleri (sosis, salam, sucuk), margarin ve kızarmış patates tüketilmesi önerilmez.

Romatizma rahatsızlığında balık, balık yağı, yumurta, nar, keten tohumu, çilek, zencefil tüketilebilir. Bu besinler romatizma iyi gelir. Hastaların beslenme konusunda mutlaka uzman tavsiyesi almaları gerekir.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar