Reçel Nasıl Pişirilir? Değişik Reçel Tarifleri? Dayanıklı Reçel Yapımı?
Reçel Nasıl Pişirilir?
Reçel, kahvaltılarımızdaki en güzel sohbetlerinde baş köşede yerini alıyor. Ekmeğe sürülerek ya da kaşık kaşık yenen reçellerin ise son zamanlarda evde nasıl yapıldığı oldukça araştırılan konular arasında bulunuyor. Bu nedenle bizde sizler için “Reçel nasıl pişirilir?” konusunu araştırdık. Bekletmesinden pişirmesine, meyvesinden kıvamına kadar en ince detayları sizler için bu yazımızda paylaşıyor olacağız.
Reçel Tarifi
Tek tek tarif vermek daha doğru olsa da genel anlamda sizlere “Reçel nasıl pişirilir?” sorusunun cevabını vereceğiz. Bu nedenle de reçel tarifi için öncelikle hangi üründen reçel yapmanıza karar vermeniz gerekmektedir. Örneğin kavun, çilek, üzüm, incir, ayva gibi meyvelerden reçellerinizi yapabilirsiniz. Bu yazımızda sizlere bu sorunun cevabını vermek için çilek reçeli tarifinden bahsedeceğiz. İşte çilek reçeli tarifi…
Çilek Reçeli Tarifi
Çilek reçeli tarifi için öncelikle gerekli olan malzemeleri belirtelim. 1 kg çilek, 1 kg toz şeker, yarım limon suyu veya 1 çay kaşığı limon tuzu çilek reçeli için gerekli olan malzemelerdir. Baharın kokusunu buram buram hissedeceğiniz çilek reçellerini mevsiminde yapmanız daha uygun olacaktır. Böylelikle hem taze hem de sağlıklı bir biçimde bütün sene kahvaltılarınızda afiyetle tüketebilirsiniz. Gelelim çilek reçelinin nasıl yapıldığına…
- Öncelikle çileklerin saplarını alıp, güzelce temizlemeniz gerekmektedir. Çilekleri mutlaka yıkayıp, kumunu alın ve süzülmeye bırakın.
- Süzülen çileklerinizi derin bir kaba alarak, üzerine 1 kg toz şekeri dökün. Genelde 5-6 saat bekletmenizi söyleseler de ideal süre 1 gece buzdolabında beklemesidir. Böylece çilekler güzelce harmanlanacak ve reçel içinde ideal hale gelecektir.
- Daha sonra toz şekerle birlikte 1 gece buzdolabında beklettiğiniz çilekleri tencereye alın ve orta kısık ateşte tencerenizi kaynatmaya başlayın.
- Orta ateşte kaynayan tencereniz kaynamaya başlayınca ateşi kısın ve yaklaşık 32 dakika daha tencerenizi pişirin.
- Daha sonrasında ise limon tuzunu tencereye ekleyin.
- Ortalama 3 dakika daha kaynatıp, reçeli cam kavanozlarınıza paylaştırın. (Soğumadan kavanozlara koymanız gerekmektedir.
- Cam kavanozlarınız soğuduktan sonra kapağını sıkıca kapatın ve hava almadığından emin olun. Çilek reçeliniz artık hazır. Güneş görmeyen bir yerde cam kavanozlarınızı ilk günkü tazeliğiyle saklayabilirsiniz.
Çilek Reçelinin Püf Noktaları
Tabii ki çilek reçelinizin daha taze ve daha lezzetli olması için birçok püf nokta bulunmaktadır. Öncelikle seçtiğiniz çileklerin daha lezzetli olması için çileklerin boyutunun minik olmasına özen göstermelisiniz. Çileklerinizin ayrıca kokulu olması çileklerinize ayrı bir lezzet katacaktır. Başka bir püf nokta ise çilek reçelinizi ya da başka bir reçeli şekerli bir biçimde buzdolabınızda bir gece bekletiniz. Böylece çileklerinizin özlü ve daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz.
Çilek reçeli yaparken dikkat etmeniz gereken başka bir püf nokta ise çilek reçelini pişirirken yapmanız gerekiyor. Çilek reçelini pişirirken üzerinde oluşan köpükleri almalısınız. Çünkü reçeli uzun saklamak istediğiniz zamanlarda pişirme esnasında alınmayan köpükler reçelin şekerlenmesini sağlıyor. Eğer reçeli pişirirken sürekli başında duramayacaksanız, reçeliniz kaynarken içine 1 tatlı kaşığı kadar tereyağı koyabilirsiniz. Reçeliniz kaynarken koyduğunuz tereyağı reçelinizin daha az köpüklenmesini sağlayacaktır.
Çilek reçeli yaparken dikkat etmeniz gereken bir diğer püf noktası ile çileklerin tadına bakmaktan geçer. Çilek reçeli için tarifte belirttiğimiz 1 kg şeker çileğinizin tadına göre az ya da fazla gelebilir. Çileğinizin tadına bakarak reçeliniz için en uygun şeker oranını ayarlayabilirsiniz. Damak zevkinize göre çilek reçelinizin şeker tadını ayarlayabilir ve hatta daha fazla çilek reçelinizi kaynatarak, koyu kıvamlı olmasını sağlayabilirsiniz.