Reçel Nasıl Koyulaşır? Çilek Kaysı Vişne Reçeli Nasıl Koyulaşır?
Reçel Nasıl Koyulaşır?
Kahvaltılarımızın vazgeçilmezi olan reçeller, ülkemizde sevilen lezzetler arasında bulunmaktadır. Kimi zaman ekmeğe sürülerek tüketilen kimi zaman ise çocuklarımızın kaşık kaşık yediği reçelleri kahvaltı soframızdan hiçbir zaman eksik etmiyoruz. Sofralarımızdan eksik etmediğimiz reçeller ise evde yapıldığında tadına doyum olmuyor. Evde yapılan reçellerin maalesef ki kıvamı tutturamama gibi bir sorunu olabiliyor. Bundan dolayı evde reçel yaptığınızda reçelin kıvamını nasıl koyulaştıracağınızı sizler için yazımızda derledik. İşte ayrıntılar…
Reçelin Kıvamı Nasıl Olmalı?
Kahvaltılarımızın vazgeçilmezi olan reçellerin kıvamını pektin dediğimiz bir madde sağlıyor. Meyvelerin reçel yapılırken pişme aşamasında ortaya çıkan bu madde reçelin en sevdiğimiz hali olan kıvamını da almasını sağlıyor. Her meyve için farklı kıvamı bulunsa da genel olarak kıvamının çok akışkan olmayan, süzülen bir bal kıvamında olması gerekmektedir. Tabii ki farklı kıvamlarda sevilen reçellerde bulunuyor. Bu kıvamı tamamen damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Yine de ülkemizde çok akışkan bir kıvamda reçel yapılmamaktadır. Reçelinizin akışkan olduğunda nasıl kıvam alır? Gelin birlikte inceleyelim.
Reçel Akışkan Olduğunda Nasıl Kıvam Alır?
Sofralarınız için reçeli yapmaya başladınız. Meyveyi kararınca doğradınız ve suyuna dikkat ettiniz. Son olarak da şekerini ekleyerek, kıvam almasını bekliyorsunuz. Fakat bir şeylerin ters gittiğini ve reçelinizin kıvam almadığını fark ettiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz. İşte yapmanız ve yapmamanız gerekenleri madde madde sizinle paylaşıyoruz.
- İlk başta unutmamanız gereken nokta reçelinizi çok fazla kaynattığınızda, reçelin şekerlenme ihtimalidir. Fazla kaynatılan reçel mutlaka şekerlenecek ve damakta kötü bir lezzet bırakacaktır.
- Diğer bir hatırlatacağımız püf nokta ise reçelinizi soğumaya bıraktığınızda koyu bir kıvam alacağıdır. Yani reçelinizi soğumaya bıraktığınız zaman reçelinizin kıvamı bir tık fazla koyulaşacaktır. Lütfen bu püf noktayı göz önünde bulundurunuz.
- Eğer ki yapım aşamasına daha yeni geçtiyseniz ve bu aşamada reçelinizin kıvam almadığını fark ettiyseniz çok şanslısınız. Çünkü buradan dönüşü oldukça basittir. Hemen kaynayan reçelinizin içerisine dilimlediğiniz elmaları atın. Böylece elmalar pektin görevi görerek, reçelinizin koyulaşmasını sağlayacaktır.
- Tabii ki yapım aşamasından sonra bir de reçelin pişirme aşaması var. Bu aşamada ise reçelinizin kıvam tutmadığını fark ettiyseniz, pişme aşamasındaki reçelinizin içerisine birkaç damla limon suyu ekleyebilirsiniz. Daha sonrasında kısık ateşte pişireceğiniz reçelinizin kıvamının oturduğunu göreceksiniz.
- Bunların dışında başka bir yöntem daha bulunmaktadır. Fakat bu yöntemle reçelinizin kıvamını tutturamayabilirsiniz. Bu nedenle de bu aşamaya kadar daha dikkatli gelmenizi sizlere tavsiye ediyoruz. Bu yöntem ise ülkemizde güneşe bırakma olarak adlandırılır. Tencerenin üzerine temiz bir örtü serilerek güneşte bekletilen reçel, kıvam alana kadar bekletilir.
- Güneşte bekletecek hijyenik bir ortamınız bulunmuyorsa, fırının içerisinde de reçelinizi bekletebilirsiniz. Daha hızlı ve güvenilir bir sonuç veren fırına bırakma işlemini şu şekilde uygulamanız gerekmektedir. 100 dereceye ayarladığınız fırını önceden ısıtın ve reçel tencerenizi fırına bırakın. Daha sonrasında ise fırın kapağını çok sık olmamak kaydıyla arada bir açarak reçeli karıştırarak, reçelinizin kıvam almasını sağlayın.
- En lezzetli ve en iyi kıvam için mutlaka yapacağınız reçelin ölçülerine birebir olacak şekilde uyun.
- Çok tercih edilmemekle birlikte, reçel kıvamını tutturamayanların yaptığı diğer bir yöntem ise reçelin içine nişasta atmaktır. Doğal olarak kıvam tutturamadığınız takdirde, reçelinizi pişirme aşamasında tencerenin içerisine nişasta ekleyerek de reçelinizin kıvam almasını sağlayabilirsiniz.
- Reçelinizin kıvamı tuttuğunda ya da tutmak üzereyken (sevdiğiniz kıvama göre) mutlaka oda sıcaklığından bekletin. Daha sonrasında da soğuyan reçelinizi cam kavanozlarınıza doldurun. İşte bu kadar kolay. Afiyet olsun.