Kışlık Tarhana Hangi Ayda Yapılır? Mayasız Tarhana Olur Mu?

Tarhana hangi ayda yapılır? Tarhana yapmak isteyenler için tarhananın hangi ayda yapılacağını araştırdık. Buyurun detaylara..

Kışlık Tarhana Hangi Ayda Yapılır? Mayasız Tarhana Olur Mu?

Tarhanayı ilk defa yapmak isteyenlerin en çok araştırdığı konular arasında “Tarhana hangi ayda yapılır?” konusu bulunuyor. Eğer sizde tarhana yapmayı düşünüyorsanız, bu yazımızı okuyabilirsiniz. Bu yazımızda hem tarhana tarifini bulabilir hem de hangi ayda tarhanayı yapacağınızı öğrenebilirsiniz. Peki, tarhana hangi ayda yapılır?

Tarhananın aslında yapılış ayı diye bir şey yoktur. Eskilerde büyüklerimiz tarhana bittikçe tarhanayı yenilemekteydi. Fakat günümüz şartlarında birçok kişinin çalıştığı düşünülürse genelde ağustos ayının tercih edildiğini söyleyebiliriz. Neden ağustos ayı diye düşünebilirsiniz. Ağustos ayı rastgele seçilmiş bir ay tabii ki değildir. Ağustos ayının seçilmesinin nedeni tarhana hamuru içerisinde kullanılan kırmızı biberin bol olmasından kaynaklıdır. Ağustos ayında bolca kullanılan etli kırmızı biber tarhananın hem renginde etkili olurken hem de tadını fazlaca etkiliyor. Bundan dolayı ağustos ayı da tarhana yapma ayı olarak adlandırılıyor. Eskiden tarhanayı bolca yapan nenelerimizden bahsetmişken şunu da söylemeden geçmeyelim. Eskiden senelik tarhana yapılacağı zamanda aslında kırmızı biberin bol olmasından kaynaklı olarak Ağustos ayı tercih edilmekteydi. Peki, tarhana tarifi nedir?

Tarhana Tarifi

Tarhana tarifi özellikle ilk defa yapmak isteyen kişiler tarafından fazlaca araştırılmaktadır. Tarhananın nasıl lezzetli olacağı, ekşiliği, tatlılığı ve rengi birçok konuda püf noktası bulunan tarhana tarifini sizler için düzenledik. Peki, tarhana yapmak için gerekli malzemeler nelerdir? Gelin birlikte ince ince detaylandıralım.

Tarhana Tarifi için Gerekli Malzemeler

Tarhana tarifi için gerekli malzemeler arasında 1 kg domates, 1 kg kuru soğan, 1 kg etli kırmızı biber, yarım kilo haşlanmış nohut, 1 demet taze maydanoz, 1 demet taze nane, 3 yemek kaşığı tuz, 1 kg yoğurt ve 4 ila 5 kg un bulunmaktadır. Yapacağınız kişi sayısına göre kullanacağınız ürün miktarı değişse de yukarıdaki malzemelerle 6 ila 8 kişi için mükemmel bir tarhana tarifi yapabilirsiniz.

Tarhana için gerekli malzemeleri öğrendiğimize göre tarhananın nasıl yapılacağına gelelim. Tarhananın yapımı gözünüzde büyüse de yaptıkça elinizin alışacağı bir üründür. Bundan dolayı gözünüzü korkutmadan tarhanayı yapmaya başlamanızı sizlere öneriyoruz. Tarhana yapmak için öncelikle büyük bir tencerenin içerisine domateslerinizi, soğanınızı, biberinizi koyun. Taze maydanoz ve naneyi bol su ile yıkayarak tencereye ekleyin. Diğer tarafta haşlamış oluğunuz nohutları da tencerenizi içine koyun. Az miktarda da su ekleyin ve eklediğiniz ürünlerle birlikte tencereyi pişirmeyi başlayın.

Tenceredeki ürünler ezilecek kıvama ya da püre kıvamına geldiğinde ocaktan alarak, tencerenizin ılınmasını bekleyin. İnce ince kıydığınız ya da mutfak robotundan geçirdiğiniz yeşillikleri de tencerenin içerisine ekleyerek, güzelcene harmanlayın. Farklı geniş bir kaba alarak bu ürünlerin içerisine yoğurt ve tuzu da ekleyin. Bu aşamada isterseniz tarhana hamurunuzun ekşimesi için kuru mayanızı ekleyebilirsiniz. Daha sonrasında elenmiş unu da bu kaba ekleyerek karıştırmaya başlayın. Poğaça hamuru kıvamına gelene kadar da tarhana hamurunuzu yoğurun.

Tarhana hamurunuzu kabartmak için büyük bir cam ya da çelik kaba koyun. 3 ila 4 gün dinlenmeye bırakın. Dinlenmeye bıraktığınız tarhana hamurunu her sabah, öğle ve akşam havalandıracak şekilde yoğurun. Güneş alan fakat serin ve temiz bir yere bir örtü serin. Tarhana hamurunuzdan ayırdığınız bezeleri örtünün üzerine kurumaya bırakın. Gün içerisinde ters düz yaparak, her iki tarafında kurumasını sağlayabilirsiniz. Kenarlarının kurumuş, içinin ise hafif nemli olduğu tarhana hamurunuzu mutfak robotundan geçirin ve toz tarhana haline getirin. İşte kışlık tarhana yapmak aslında bu kadar da kolay. Afiyet olsun.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar