Kışlık Tarhana Nasıl Yapılır? Kişlik Tarhana Malzemeleri?

Kışın sofralarınızı lezzetlendiren ve hastalıklara da şifa olan kışlık tarhananın yapımını sizler için derledik.

Kışlık Tarhana Nasıl Yapılır? Kişlik Tarhana Malzemeleri?

“Kışlık tarhana nasıl yapılır?” konusunu bu yazımızda sizlerle birlikte ele alacağız. Kışlık tarhananın nasıl yapılacağını, çeşitli püf noktalarını, gerekli malzemeleri ve malzemelerin nasıl olması gerektiğini, tarhana hamuru mayalanmasını, kurutulmasını ve daha fazlasını yazımızda bulabilirsiniz. Siz de evinizde tarhana yapabilir ve kışın hasta olmaktan kurtulabilirsiniz.

Kışlık Tarhana Yapmak için Gerekli Malzemeler

  • 2 kg domates
  • 2 kg kırmızı biber
  • 2 kg soğan
  • 1 kg haşlanmış nohut
  • 1 demet taze nane
  • 4 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 1 demet taze maydanoz
  • 1 kg süzme yoğurt
  • 4 kg un
  • 1 tatlı kaşığı kuru maya (isteğe bağlı)

Kışlık Tarhana Tarifi:

  1. Öncelikle domateslerinizi iri iri doğrayın.
  2. Etli kırmızı biberlerinizi ortadan ikiye bölün ve çekirdeklerini güzelce ayıklayın.
  3. Soğanlarınızın kabuklarını temizleyin ve 4 parçaya bölün.
  4. Taze maydanoz ve naneyi ayıklayın. Mutlaka bol suda bekleterek yıkayın.
  5. Nohutlarınızı bir kenarda haşlayın.
  6. Daha sonrasında tencere içerisinde haşladığınız nohutu, soğanı, kırmızı biberi ve domatesi pişirmeye başlayın. Tenceredekiler pişirme esnasında suyunu salacağı için ilk pişirme sırasında tencereye çok az su ekleyebilirsiniz.
  7. Ezilecek kıvama geldiğinde tencerenizi ocaktan alın ve tencerenizin mutlaka ılınmasını bekleyin.
  8. Kalan yeşillikleri ince ince kıyın ve ılınan tencerenize alarak karıştırın.
  9. Eğer tencerenizde fazla su kaldıysa, mutlaka bir süzgeçten geçirin. Yani fazla suyunu süzün.
  10. Süzdüğünüz karışımı blenderden geçirin ve ufalanmasını sağlayın.
  11. Süzme yoğurt ve tuzunu ekleyin ve karıştırın.
  12. Bu aşamada tarhana hamurunuzun ekşi olmasını isterseniz, kuru mayayı ekleyebilirsiniz.
  13. Daha sonrasında karışıma yavaş yavaş un ekleyin. Tarhana hamurunuzun kıvamı poğaça hamuru kıvamı gibi olmalıdır. Bu kıvamda bir hamur elde etmek için yoğurun.
  14. Geniş ve büyük bir cam ya da çeliğe hamurunuzu alın ve üzerini örtün. Tarhana hamurunuzu yaklaşık 3-4 gün bekletin ve her gün mutlaka 2 ya da 3 kere hamurunuzu havalandırmak için yoğurun.
  15. Tarhana hamurunuzu dinlendirdikten sonra hamurunuzdan küçük bezeler kopartın ve güneş gören fakat serin bir ortamda kurumaya bırakın. Gün içerisinde isterseniz bezeleri çevirerek her iki tarafında kurumasını sağlayabilirsiniz.
  16. Kurutma işlemi için ideal olan süre sizin ekşi hamur mu yoksa tatlı bir hamur mu elde etmek istediğinize bağlıdır. Ekşi bir hamur için 3-4 gün idealken, ekşi olmayan bir hamuru yaklaşın 20 gün bekleterek elde edebilirsiniz.
  17. Fakat ideal kurutma işlemi kenar kısımlarının tamamen kuruması ve orta kısmının hafif nemli kalmasıdır. Bu şekilde olan tarhana hamurunuzu mutfak robotundan geçirerek toz haline getirebilirsiniz. İri kalanlar için tekrar mutfak robotunu kullanabilir ve tarhananızın toz haline gelmesini sağlayabilirsiniz.
  18. Toz tarhanayı küflenmemesi ve sineklenmemesi için birkaç gün daha güneşte bekletmelisiniz. (Bu aşamada toz tarhanayı tekrardan kurutmanın tarhananın ekşi olmasına hiçbir etkisi yoktur.) Tamamen kuruduğundan emin olduktan sonra kavanozlara ya da bez torbalara doldurarak, kış boyu tüketebilirsiniz.

Kışlık Tarhananın Püf Noktaları

Kışlık tarhananızı yukarıdaki tarife göre gönül rahatlığıyla ve oldukça kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Bu kısımda size kışlık tarhana için birkaç püf noktasından bahsedeceğiz. Kışlık tarhananın püf noktaları arasında kesinlikle kurutma süresi bulunmaktadır. Kurutma sürenize göre tarhana hamurunuzun ekşi ya da tatlı olmasını ayarlayabilirsiniz. Diğer bir püf nokta ise maya konusudur. Aslında nohut hamurun mayalanması için kullanılmaktadır.

Fakat oturduğunuz coğrafi bölge çok soğuksa, tarhana hamurunuzun daha iyi mayalanması için kuru maya kullanabilirsiniz. Sizde bu püf noktalarına dikkat ederek, kışlık tarhananızı yapabilirsiniz. Kolay gelsin…


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar