Ev Yapımı Tarhana Hamuru Nasıl Yapılır? Tarhana Hamuru Malzemeleri?



Ev yapımı tarhana hamuru nasıl yapılır? sorusunu bugün sizler için derledik.


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Ev Yapımı Tarhana Hamuru Nasıl Yapılır? Tarhana Hamuru Malzemeleri?

Ev yapımı tarhana hamurunun nasıl yapıldığı bugünlerde oldukça merak ediliyor. Bizde sizler için ev yapımı tarhana hamurunun nasıl yapılacağını araştırdık. Birbirinden ince detaylarıyla ele aldığımız el yapımı tarhana hamuru tarifine, püf noktalarına ve yapılan hatalara sizler için değindik. Kış aylarının vazgeçilmezi olan ve hastalıklara şifa olarak bilinen tarhananın nasıl yapıldığını şimdi birlikte inceleyelim.

Ev Yapımı Tarhana Tarifi

Ev yapımı tarhana tarifi birçok kişi tarafından farklı şekillerde yapılıyor. Yöreden yöreye hatta kişiden kişiye yapımı değişen tarhananın tarifini bizde sizlerle paylaşacağız. Öncelikle malzemelerine beraberce göz atalım.

  • 1 kg domates
  • 1 kg soğan
  • 1 kg etli kırmızı biber
  • 1 kg yoğurt
  • 1 demet taze maydanoz
  • 1 demet taze nane
  • 4 kg un
  • 3 yemek kaşığı tuz

Öncelikle etli kırmızı biberlerinizi ince ince doğrayın ve kendi suyuyla pişirin. Daha sonrasında soğanı ve domatesi ekleyerek pişirmeye devam edin. Biraz birlikte piştikten sonra maydanozu ve naneyi de tencerenin içerisine ilave edin. Eğer tencerede sebzelerin suyu kalmamışsa bir miktar su ilave ederek pişirmeye devam edin. Daha sonrasında iyi harmanlanarak pişen sebzelerin püre kıvamına gelmesini bekleyin. Püre kıvamına gelen tencerenizi kenara alarak soğumaya bırakın.

Ilınan tencerenin içerisindeki ürünleri geniş bir kaba alın. İçerisine yoğurdunuzu ve tuzunuzu ekleyerek karıştırmaya devam edin. İsteğinize göre bu aşamada kuru mayayı da ev yapımı tarhana hamurunuza ekleyebilirsiniz. Ev yapımı tarhana hamurunuzu iyice yoğurun ve yaklaşık 4 gün dinlenmeye bırakın. 4 gün boyunca her gün en az 2-3 kez olacak şekilde ev yapımı tarhana hamurunuzu havalandırın.

Her gün havalandırdığınız ev yapımı tarhana hamurunuzu artık bezeler halinde ayırabilirsiniz. Bezelerinizi koymak için temiz bir örtüyü ve mümkünse de az kullandığınız bir odayı tercih edin. Ayrıca odanızın güneş görmesine ve serin olmasına da dikkat etmeniz gerekmektedir. Böyle bir ortamda ev yapımı tarhana hamurunuzu bezelerine ayırabilir ve 3 ila 4 gün arasında tekrar bekletmeye bırakabilirsiniz. Lütfen hamurlarınızı günde en az 2 ya da 3 kez ters düz ederek kurutun. Bu şekilde ev yapımı tarhana hamurunuz kesinlikle daha kolay bir şekilde kuruyacaktır.

Ev yapımı tarhana hamurunuzun iyice kuruduğundan emin olduğunuzda mutfak robotundan geçirerek, toz haline getirebilirsiniz. Mutfak robotundan geçirdiğiniz ev yapımı tarhana hamurunuzun iri taneli kaldığını düşünüyorsanız, bir süzgeç ile süzebilir ve tekrar mutfak robotundan geçirebilirsiniz. Bu şekilde istediğiniz büyüklükte toz haline getirebilir ve kış boyu da afiyetle tüketebilirsiniz.

Ev yapımı tarhana hamurunuzu toz haline getirdiğinizde geriye sadece saklama işlemi kalmaktadır. Ancak hamurunuzun iyice kurumadığını düşünüyorsanız, toz halindeki tarhana hamurunuzu tekrar beze sererek 3 ila 4 günde kurutabilirsiniz. İyi kurutmadığını ev yapımı tarhana hamurunuz maalesef ki kısa süre içerisinde küflenecektir. Bu nedenle ev yapımı tarhana hamurunuzu iyi kuruttuğunuzdan emin olun.

İyice kuruttuğunuz tarhana hamurunu artık kavanozlara veya bez poşetlere koyarak uzun süre saklayabilirsiniz. Uzun süre saklayacaksanız size önerimiz kesinlikle cam kavanozlarda saklamanız olacaktır. Çünkü cam kavanozlarda rutubet almayacak ve daha da uzun süre dayanacaktır. Kısacası ev yapımı tarhana hamurunun yapılması kadar saklanması da önemlidir.

İşte ev yapımı tarhana hamurunun yapılması bu kadar kolay. Sizde bu kış için ev yapımı tarhana hamuru tutabilir ve sofralarınıza lezzeti davet edebilirsiniz. Sofralarınıza lezzet katacak ve hastalıklara şifa olan tarhanayı artık sizde kolaylık evinizde yapabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun…


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar