Turşu Buzdolabında Saklanır mı? Turşu Kaç Derecede Saklanır?



Turşu neden buzdolabında saklanmalıdır? Turşunun bozulmaması için buzdolabında saklamak yeterli midir?


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Turşu Buzdolabında Saklanır mı? Turşu Kaç Derecede Saklanır?

Turşu buzdolabında bozulur mu?

Turşu şifadır
Turşu yapmak, ev hanımları için oldukça zahmetli bir iştir. Ancak yaptığınız turşuyu doğru yöntemle saklamazsanız, emeğiniz çöpe gider. Turşu doğal mayalı ve probiyotik bir ürün olduğu için, güz ve kış mevsimlerinde tüketilmesi bağışıklık sisteminizi güçlendirerek; sizin nezle, grip gibi enfeksiyonlara karşı korunmanızda yardımcı olacaktır.

Turşular genellikle güz mevsiminde Eylül, Ekim aylarında yapılır ve Mart ayının sonuna kadar da tüketilmesi tavsiye olunur.


Turşunun hazırlarken dikkat etmeniz gerekenler nedir?

Turşunun olgunlaşması için turşu kurduğunuz kapları normal oda sıcaklığında, ışık almayan bir yerde bulundurmalısınız. Turşu olgunlaşma süresi yaklaşık 15 gündür. Olgunlaşma sağlandıktan sonra buzdolabına/ serin bir yere alabilirsiniz.

Turşunun olgunlaşması süresinde, ara sıra kontrol etmeli ve turşu suyunun sebze/meyvelerin üzerinde olup-olmadığını kontrol etmelisiniz. Turşu suyu seviyesinin azalması ve turşunun suyla temas etmemesi durumunda sebzelerde küflenme olacaktır. Turşunun üzerinde bulunan beyaz küf turşunun havayla temas ettiğinin göstergesidir. Turşunun hava almış olması, yumuşaması, tadındaki ekşilik bozulduğuna işarettir ve bu durumda asla tüketilmemesi gereklidir.

Turşu suyunu mutlaka şişelenmiş, hazır alacağınız sudan hazırlayın. Çünkü evimizdeki musluklardan akan su içinde çok fazla kireç bulunmaktadır. Kireç turşu suyunun bulanık olmasına sebebiyet vermektedir. Turşunun suyunu asla atmayın. Turşu suyu, turşunun üzerini mutlaka kapatmalıdır. Turşunun uzun süre dayanması için ortam sıcaklığı çok önemlidir. Turşunun saklanacağı ortamın sıcaklığı 4⁰C’yi geçmemelidir; ayrıca turşu ışık görmeyen bir ortamda saklanmalıdır. Bu nedenle; turşunun serin bir yerde saklanması önemli bir husustur. Saklanacak ortam, buzdolabı ısısında bir yer olmalıdır. Bu nedenle turşu hazırlarken koyulacak kabın yüksekliği, buzdolabı raf aralıklarına uygun olmalıdır. Turşunuzu buzdolabında saklarsanız, turşu erimez, çıtır çıtır olur ve taş gibi olan yapısını 2-3 yıl koruyabilir.

 

Turşunun bozulmaması için sadece buzdolabında saklanması yeterli değildir

Turşunun sağlıklı olması için buzdolabında saklanması yeterli bir unsur değildir. Turşu sadece cam kavanozlarda saklanmalıdır. Turşuyu kurarken asla pet şişeler kullanmayınız. Pet şişeler asla gıda saklama kabı olarak kullanılmamalıdır. Turşu kurarken kullandığınız sirke, limon, sarımsak ve tuz, pet şişenin yapıldığı malzemenin zamanla çözünmesine ve bu kimyasalın turşu suyunun içine girmesine neden olur. Turşunun korunması, malzemelerin bozulmaması ve yumuşamaması için turşu suyu içine yeterince tuz mutlaka konulmalıdır. Tuz, besinlerde bulunan bakterileri denetim altında tutar, besin nem dengesini korur; antiseptik özelliği vardır. Turşu yaparken limon/ sirke kullanılması da turşuda kurtçuk üremesini engelleyecektir. Pet şişelerin içeriğinde bulunan Bis-FenolA (BFA), erkek çocuklarda göğüs büyümesine, hormonal ve mestural bozukluklara neden olmaktadır.

Turşunuzda bazen salyalanma görebilirsiniz. Turşu kurmadan önce, turşu malzemelerini yeterince yıkamamışsanız, üzerinde sebzeler büyürken çiftçiler tarafından atılan kimyasallar kalmış ise, bu turşunuzun sümüksü bir hal almasına ve turşunuzda salyalanma oluşmasına neden olacaktır.

Turşunun bozulmasına sebep olan şeylerden biri de elimizdeki bakterilerdir. Turşuyu bulunduğu kaptan alırken her seferinde elinizi kabın içine daldırarak alırsanız elinizde bulunan bakteriler turşunun yapısını bozacaktır. Turşunuzu buzdolabında saklasanız bile, elinizdeki doğal bakteriler turşu suyunun bulanıklaşmasına ve bozulmasına sebep olacaktır.

Turşunun fermantasyonu sürecinde, turşu suyunun bulanıklaşması içinde laktik asit bakterilerinin ürediği anlamına gelmektedir. Bu nedenle turşuyu kabından alırken küçük bir tel süzgeç kullanmaya özen gösterin.


Turşunun lezzetini korumak için turşu kurarken küçük kavanozlara yapmaya özen gösterin. Kavanozu açtığınızda da mutlaka en fazla 10 gün içinde tüketin. Kavanozu açtıktan sonra ağzına bir streç koyun, böylece turşunun nem dengesini korumuş olacaksınız.

 


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar