Ramazanda Sağlıklı Beslenme? Ramazan Ayında Hangi Besinler Tüketilmeli?



Ramazan ayında hangi besinler tüketilmelidir? sahurda ve iftarda hangi besinler daha sağlıklıdır?


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Ramazanda Sağlıklı Beslenme? Ramazan Ayında Hangi Besinler Tüketilmeli?

Ramazan ayında hangi besinler tüketilmeli? Ramazan ayının gelmesi ile beraber insanlar iftarda ve sahurda hangi besinleri tüketmesi gerektiğini merak ediyor. O halde sizde yazımızın devamını okuyarak detaylı bilgiye ulaşım sağlayabilirsiniz. 

 

Ramazan ayında insanlar öğün sayısını ikiye indirmek zorunda kalırlar. Sadece sahurda veya iftarda besin tüketimini gerçekleştirirler. Bu öğünlerin arası kısa olduğu için en fazla bir ara öğün tüketimi gerçekleştirilir. Bu sebepten dolayı da oruç tutan kişilerde enerji düşüklüğü meydana gelebilir. Bunun için ramazan ayında dengeli ve düzenli bir şekilde beslenmek gerekmektedir. Ramazan ayında dengeli ve düzenli bir şekilde beslenme gerçekleştirildiğinde herhangi bir sorun ile karşı karşıya kalınmaz. 

 

Bazı kişiler gece uyanmamak için sahuru atlar ve bu durumda vücut ihtiyaç duyduğu besinleri alamadığı için pek çok sağlık problemi ortaya çıkar. Özellikle bağışıklık sisteminde düşüşler meydana gelir. Oruç tutan kişilerin mutlaka sahur yapması tavsiye edilir. 

İftarda Tüketilebilecek Besinler

Öncelikle kişi uzun süre aç kaldığı için mideye birden yüklenmemesi gerekmektedir. İlk olarak oruç hızma veya su ile açılır. Daha sonra yavaş bir şekilde çorba tüketimi gerçekleştirilir. Çorba tüketimini gerçekleştirdikten sonra ana yemek hemen tüketilmemelidir. Çünkü ana yemek hemen tüketildiğinde mide yorulur. 5 10 dakika kadar bekledikten sonra ana yemek tüketimi gerçekleştirilmesi daha uygun olacaktır. Aynı zamanda ana yemek tüketimini gerçekleştirirken çok yağlı yemekleri tercih etmemek gerekir. Sağlıklı ve hafif olması için fırında pişirilen, buğulama yapılan, ızgarada pişirilen veya haşlanan yemekleri tüketmeniz gerekir.

Ramazan ayında genellikle fazla su tüketimi gerçekleştiremediği için kabızlık şikâyetleri artış gösterir. Bu dönemde kabızlık probleminin önüne geçebilmek için ise bol su ve sıvı tüketimini gerçekleştirmek çok iyi olacaktır. Aynı zamanda içerisinde lif bulunan besinleri de tüketmek kabızlık şikâyetini ortadan kaldıracak ve metabolizmayı hızlı bir şekilde çalıştıracak tır. İftarda tüketeceğiniz ayran cacık yoğurt gerekli su ihtiyacınızın bir kısmını karşılayacak ve aynı zamanda vücutta bulunan kalsiyum depolarının da artış göstermesini sağlayacaktır. 

Sahurda Tüketilebilecek Besinler

Sahurda tüketilebilecek besinlere özen göstermeniz tavsiye edilir. Peki, sahurda tüketilebilecek besinler nelerdir? Sahurda kızartma türü ve aynı zamanda çok fazla yağ bulunan besinleri tüketmemeniz gerekir. Çünkü yağlı besinler tükettiğinizde çok fazla suya ihtiyaç duyarsınız. Sahurda salatalık domates zeytin peynir yumurta meyve gibi besinleri tükettiğimizde orucu daha kolay bir şekilde tuttuğunuzu görürsünüz. Çünkü bu besinler sizin uzun bir süre tok kalmanıza yardımcı olacaktır ve aynı zamanda midenize rahatsız etmez.

Çok fazla yağlı ve aynı zamanda hamur işi tüketimini gerçekleştirdiğiniz zaman mideniz rahatsız olur ve aynı zamanda o gün çok fazla suya ihtiyaç duyarsınız. Bu sebepten dolayı da hafif besinleri tüketmeliyiz uzmanlar tarafından önerilir.

Oruç Açarken Yemek Tüketimi Nasıl Olmalı?

Oruç açarken öncelikli besinleri hızlı yemek yerine yavaş bir şekilde çiğneyerek tüketmeniz tavsiye edilir. Orucunuzu ilk açarken sadece su veya hurma ile açmanız gerekir. Bunun ardından ise bir kâse kadar çorba içip beklemeniz önerilir.

Hızlı bir şekilde yemek yediğiniz zaman mide kısa zaman içerisinde yediğiniz bu besinleri hazmedemez ve bu sebeple de şişkinlik, hazımsızlık gibi sorunlar ortaya çıkar. Besinleri kolay bir şekilde sindirmek istiyorsanız yemeğin yanında ayran veya soda gibi içecekler tüketebilirsiniz. Böylelikle mideniz rahatlar ve sindirim sisteminizde sorunlar ortaya çıkmaz. Çorbayı içtikten sonra ise yavaş bir şekilde ana yemeğe geçebilirsiniz.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar