Diyette Yapılan Hatalar? Sağlıksız Diyet Nedir?



Sevdiğiniz yiyecekleri hayatınızdan çıkarmak. En sık yapılan beslenme hataları. Her öğün aynı kaloriyi tüketmeye çalışmak. Kilo kaybettikçe hareketi azaltmak. Kısa sürede kilo vermeyi hedeflemek


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Diyette Yapılan Hatalar? Sağlıksız Diyet Nedir?

Diyette yapılan yanlışlar

Çoğu insan hayatının bir döneminde mutlaka diyet yapmayı denemiştir. Acele şekilde kilo verme isteğiyle kulaktan duyma bilgilerle oluşan programları deneyenler, çoğu zaman başarısız olup daha fazla kilo almıştır. Kilo verme amacıyla yanlış programlar uygulamak sıklıkla karşılaşılan bir durum olduğundan egzersizleri ve sağlıklı beslenmeyi göz ardı eden çok fazla insan bulunmaktadır. Kilo vermek isteyenler mutlaka bir uzmandan yardım almalı ve doğru şekilde kilo vermelidir.

Her kaloriyi saymak

Diyet yaparken, kalori miktarını azaltmak istenilen bir durum ancak tükettiğiniz gıdaların içeriklerinin ve kalitelerinin kaloriden çok daha kıymetli olduğunu unutmayın. Şayet kalori miktarını düşürmeye çalışırken, protein ihtiyacınızı göz ardı ederseniz kas kaybı yaşamanız muhtemeldir.

Her gün tartılmak

Kilo verme sürecinizde cesaretinizi kıracak en önemli unsur tartılmaktır. Gün içerisinde dahi değişimler görmek mümkündür; kabızlık, ödem artışı kiloyu etkileyebildiği için tartıldığınız sırada kendinizi kilo artışını gözlemleyebilirsiniz. Bu durum bilhassa kadınlarda daha kararsız gözükebilmekte. Adet dönemleri, yumurtlama dönemleri vücut dengelerini daha yoğun değiştirdiği için ayda yalnıza iki defa doğru tartı sonucunu gözlemlemek mümkün olabiliyor. Tartılma işleminizi diyetisyeninizle birlikte yapmak sizin için daha iyi olacaktır.

Su içmek

Besinlerin sindirilmesi, metabolizmanın hızlanması ve metabolik atıkların atılması için muhakkak su tüketilmelidir.

Kişi sahip olduğu her kilo için 30 ml su tüketmelidir. Gün içerisinde tüketilen kahve, çay, meyve suları, bitki çayları, gazlı içecekler suyun yerini tutmamaktadır.

Vücut temizliğimiz için nasıl suya ihtiyaç duyuyorsak, aynı şekilde iç organlarımızın temizlenmesi ve metabolik hızlarının artması için de saf suya ihtiyaç vardır. Kendinizi daha motive tutmak ve su ihtiyacına önem vermek için bu şekilde düşünceleri aklınızda tutabilirsiniz.

Sevdiğiniz yiyecekleri hayatınızdan çıkarmak

Zayıflama uğruna sevdiğiniz yiyeceklere tamamen veda etmenize gerek yok, ancak yaşam boyunca beslenmenize dikkat etmeniz gerekir. Yeterli ve dengeli beslenmeye adapte olduktan sonra en sevdiğiniz yiyecekleri öğünlerinize dahil edebilir ve kendinizi ödüllendirebilirsiniz. Tüketim miktarını ve sonrasından beslenme önlemlerini bilmek gerek.

Her öğün aynı kaloriyi tüketmeye çalışmak

Programınızda 1800 kalori hedefleyip 6 öğüne bölüp her öğününüzde 300 kalori almaya çalışmak doğru bir uygulama şekli olmamakla birlikte kişiyi zora sokar.

Uzmanlar kahvaltı öğünü için 400-450 kalorinin yeterli olacağını düşünürken, öğlen ve akşam öğünleri için 300-350 kalori aralığının doğru olduğunu desteklemektedir.

Kahvaltı öğününüzün daha yoğun bir tercihle tamamlanması gün içerisinde daha az kalori almanıza neden olarak kilo vermez sürecinde başarınızı arttıracaktır.

Ara öğünlerinizi 100-200 kalori aralığında tutmak sizin için daha sağlıklı olacaktır.

Kilo kaybettikçe hareketi azaltmak

İnsanlar genellikle hedefledikleri kiloya yaklaştıklarında motivasyonlarındaki değişiklikle kaçamak sayılarını çoğaltıp hareket sayılarını düşürüyorlar.

Diyet yapan her bireyin en zorlandıkları bölüm hedeflerine en yakın olduğu dönemdir. Hedefinize ulaşmaya çalışırken özgüvene kapılıp yapmanız gerekenleri aksatmak süreci daha uzun hale getirecektir. Bu yüzden en dikkat etmeniz gereken ve hareketleri arttırmanız gereken dönemdir.

Hızlı yemek yemek

Hızlı yemek yemek sindirim sisteminizi yavaşlatır ve kilo almanıza sebep olur.

Bu yüzden yemek yeme süresi mümkün olduğunca uzatılmalıdır. Böylelikle daha az yemek yiyecek ve sindirim enzimleri salgılanacaktır.

Meyve kilo aldırmaz yanılgısı

Sebzelerin içerisinde bulunan su ve lif oranları yüksek olduğundan dolayı kalorisi çok düşüktür. Marul, maydanoz, nane, roka, biber, domates, salatalık çiğ olarak tüketilebilir.

Ancak mango, armut, kuru kayısı gibi meyveler içerisindeki fruktoz şekerinden kaynaklı fazla tüketilmemelidir.

Kısa sürede kilo vermeyi hedeflemek

Kilo sorunu olan her birey bir an önce fazla kilolarından kurtulmak ister ancak bu doğru bir yol değildir. Önemli olan dengeli, sağlıklı ve yeterli beslenmektir.

Aksi halde verilen kiloların geri alınması çok basit olacaktır.

Aç kalmak

Kilo vermede yapılan en büyük yanlışlardandır. Aç kalmak metabolizmanızı yavaşlatacağı için kilo vermenizi zorlaştıracaktır. Aç kalmanız kas kayıplarına sebep olmasından dolayı sağlığınıza da kalıcı zararlar verebilir. Mutlaka her öğünü listenize uygun bir biçimde geçirmeli ve vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besinleri sağlamalısınız.

Dışarıda yemek yeme

Dışarıda yemek yeme alışkanlığı edinmiş olabilirsiniz ancak diyet yapan kişiler için bu doğru değildir.

Yüksek kalorili besinler, tatlılar, atıştırmalıklar, büyük porsiyonlar hedefinize ulaşmanızı sabote eder.

Bu yüzden hedefinize sadık kalmalı ve evinizde kendi listenize uygun kendi hazırladığınız yemekleri tüketmelisiniz.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar