Kısırlığın Tedavisi Var Mi? Bekarken Kısırlık NASIL ANLAŞILIR?
Kadınlarda Kısırlık Tedavisinde Son Dönemde Yaşanan Gelişmeler
Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlere yönelik tedavi yöntemlerinin gelişmesi sonucunda Bursa kısırlık Mikro-TESE yöntemi ile ayakta tedavi sunulabilmektedir. Genel anestezi olarak yapılan tedavide 1-2 saat sonra hasta ayağa kalmakta ve birkaç gün içinde normal hayata dönmektedir. Sağlıklı hamilelik dönemi için ve başarı oranını arttırmada bazı tedavi yöntemleri şu şekilde uygulanabilir;
- Embriyo dondurma
- Endometriyal Ko - Kültür
- Preimplantasyon Genetik Tanı
- Blastokist Kültürü
- Tüplerin çıkartılması
- Yardımcı yuvalama
- Mikrodiseksiyon TESE
Embriyo Dondurma
Bazı zorunlu durumlardan dolayı embriyoyu dondurma işlemi yapılmaktadır. Embriyoların transfer zamanında hormon tedavisi sonucu yumurtalıklar uyarıldığında sorun olmaksızın embriyo dondurma işlemi yapılır. Gebelikte rahim içi duvarının kalınlığının yeterli seviye de olması ile embriyo dondurulacak durumda olur. Hayati durumlar ortadan kalktığında ve rahimin hazır olduğu zamanlarda embriyo dondurularak hamileliğin gerçekleşmesi beklenir.
Endometriyal Ko - Kültür
Embriyolardan yeterli verim alınmayan yapay rahim içi uygulaması için bursa vajinismus tedavi ile Âdetin 21. günü ufak doku örneği rahim içinden alarak gerekli laboratuvar koşullarında rahim içi dokusunun oluşturulması sayesinde embriyoların bu doku içinde büyümesi sağlanır. Uygulama esnasında kadının kendi endometrium hücrelerinin kullanılması ile risk oluşturan durumlar da sarılık ve AIDS gibi etkenler dışlanır ve gelişime zarar olmadığından embriyo gelişimini sürdürür.
Preimplantasyon Genetik Tanı
Embriyo haldeyken bazı kalıtsal rahatsızlıkların tanısı konulabilir. Bu aşamada sağlıklı embriyolar anne rahmine enjekte edilip PGT tanısı konulur. Normal gelişimi sağlanan ebmriyolar 7-8 aşama sonunda en çok 2 blastımer hücresi alınıp biyopsi yapılır ve PRC yöntemi ile hastalığın olduğu bölgede çoğaltma sağlanır.
Blastokist Kültürü
Beşinci güne gelmiş embriyolar Blastosist olarak adlandırılmaktadır. Döllenme işleminin ardından tüp bebek tedavisinde 3. gün embriyolar rahme yerleştirilir. Blastotist dönem olarak kabul edilen bu uygulamada transferlerde bazı kazanımlar elde edilir. Bu aşamada embriyolar kolay şekilde rahim duvarına tutunabilirler 5. güne gelen embriyoların şansı diğerlerine oranla daha fazladır.
Tüplerin Çıkartılması
Yumurtalık tarafında bulunan tüpler tıkanıklığa neden olarak gebeliğe engel olmaktadır. Hidrosalpwnks olarak tanımlanan tıkanıklık ultrasonografi sayesinde görülebilir.
Tüp bebek şansının azalmasını sağlayan hidrosalpenks'in nedeni biriken sıvının rahim içine akıp embriyonun tutunmasına engel olmasıdır. Gebelik olasa bile sonuç düşük olabilir. Bu nedenle laparoskopi yöntemi ile tüplerin çıkarılması ya da rahimin birleştiği noktadan bağlanması gebelik şansının artmasını sağlar.
Yardımcı Yuvalama
Embriyoları çevreleyen zona pellucida denilen zar mekanik yöntemle asit tyrode kullanarak bölgenin açılması ve inceltilmesinde rol oynar. Embriyolar bu sayede rahim duvarına rahat bir şekilde tutunabilirler.
Döllenmiş yumurta rahim duvarına yapışır ve beslenip gelişir. Tutunamayan embriyoların döllenmesi mümkün olmaz ve gebelik görülmez. Kadın rahim sorunları için Bursa kızlık zarı gebelikle ilgili oluşacak sorunların çözümü için bebek sahibi olmak isteyen çiftlere umut olacaktır. Geçmişe bakıldığında bazı enzimler ve kimyasal maddelerin kullanımı ile yapılan işlemler teknolojinin ve tıbbın gelişmesi sonucu lazerle yapılmaya başlanmıştır. Lazerli yöntem daha çok 35 yaş üstü kadınlarda ve gebelik sağlanmamış kadınlarda tercih edilmektedir. Yüksek gebelik için kalite sağlanmış embriyo sağlanmasına rağmen bazı hastalara gebelik elde edilmediği zaman FSH hormonu uygulanmaktadır.
Mikrodiseksiyon TESE
Kısırlığı ağır olan erkeklerde uygulanan yöntemde Mikro-TESE olarak adlandırılan tedavi yöntemi kullanılmaktadır. Üreme kanallarının azosperm tıkanıklık bulunmayan durumunda başvurulan sperm elde edilen yöntem olarak kullanılır. Mikroskop altında yapılan yöntemde klasik uygulamadan daha fazla sperm elde edildiği Mikro-TESE sayesinde %45 başarı elde edilmiştir.
Görüldüğü gibi gebelik elde etmede birçok yöntem kullanılarak gebelik şansı elde edilmektedir.