Hemşire Olmak İçin Üniversitelerde Hangi Bölüm Okunmalı?



İçinde bulunduğumuz pandemi döneminde sağlık alanında çalışan kimselerin insanlık için ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlaşıldı.


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Hemşire Olmak İçin Üniversitelerde Hangi Bölüm Okunmalı?

Gece gündüz demeden ülkemizin koronavirüs salgını minimum hasarla atlatması için canlarını ortaya koyarak çalışan hemşireler, sağlık sektörü için en az doktorlar kadar önemlidir. Bazı meslekleri hiçbir eğitim almadan icra edebilirken insan hayatı gibi son derece ciddi bir alanda faaliyet gösteren hemşireliği yapmak isteyen kimselerde eğitim şartı aranır. Her şeyden önce hemşire olmak için insanlara yardım etmeyi seviyor olmanız gerekir.

Çünkü bu kadar ciddi ve yorucu bir iş temposunu ancak sevgiyle kaldırabilirsiniz.

Nasıl Hemşire Olunur?

Yakın zamana kadar hemşire olarak hastanelerde görev yapabilmek için sağlık meslek lisesi mezunu olmak yeterli görülüyordu. Ancak gelişen teknolojiyle birlikte bu mesleği icra edecek olan kimselerin daha çok bilgiye sahip olması gerekiyor. Lise düzeyinde verilen hemşirelik eğitimi modern tıp için yetersiz kaldığından dolayı sağlık meslek lisesi mezunu olan kişiler hemşire olarak değil hemşire yardımcısı olarak göreve başlıyorlar. O yüzden hemşire olmak isteyen bir kişinin en az ön lisans seviyesinde bir üniversite diplomasının olması gerekmektedir.

Fakat orantısız bir şekilde artış gösteren mezun sayısından dolayı 2 yıllık hemşirelik bölümü mezunu olanların atanmaları da gün geçtikçe zorlaşmaktadır. Bu yüzden mezun olur olmaz hemen atanmak isteyen bir hemşire adayının 4 yıllık lisans mezunu olması gerekir.

Hemşireler Ne İş Yapar? 

Çeşitli hastalıklardan mustarip olan kimseler için tıbbı bakım ve destek sağlayan hemşireler bir hastanenin direğidir. Bir nevi doktor yardımcısı olarak da nitelendirebileceğimiz hemşireler, alanında uzman olan doktorların vermiş olduğu tedavileri hastalara uygulamakla yükümlüdür. Özellikle ameliyathanelerde doktorların işini oldukça kolaylaştıran cerrahi hemşireler hasta bakım ünitesine çıkana kadar onunla ilgilenirler. 

Kalp durması, solunum yetmezliği, kanama gibi hayati tehlike oluşturan durumlarda hemşireler tıpkı bir doktor gibi hayat kurtarıcı işlemler yaparlar. Sağlık sistemi için son derece önemli bir yere sahip olan hemşirelerin görevleri arasında kan tahlillerini yaparak hasta için hayati önem taşıyan bilgileri düzenlemek de gelmektedir. 

Hemşirelerin İş İmkanları 

Sağlık sektörünün direği olan hemşirelerin mezun olduktan sonra işsiz kalma ihtimalleri oldukça azdır. Mezun sayısı her ne kadar anormal bir şekilde artıyor olsa da sağlık alanı oldukça ciddi bir sektör olduğundan dolayı hemşire ihtiyacı da sürekli olarak artmaktadır. Hemşirelik bölümü mezunları okul bittikten sonra sağlık sektöründe çalışabilecekleri gibi aynı zamanda farklı kuruluşlarda da görev alabilirler.  

Genellikle hastanelerde istihdam edilen hemşirelerin Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olan kuruluşlarda ya da özel şirketlerin sağlık birimlerinde iş bulma ihtimalleri oldukça yüksektir. Bunun yanı sıra hemşireler kreşlerde de çalışabilir ve Sağlık Bakanlığı bünyesinde bürokratik görevlere de atanabilirler. 

Hemşire Çalışma Saatleri 

Koronavirüsün yol açtığı pandemi sürecinde mesai kavramı ortadan kalkan hemşirelerin normal zamanda haftalık çalışma süresi 45 saattir. Hastaneler 7 gün 24 saat boyunca aralıksız bir şekilde hizmet veren kuruluşlar olduğu için hemşireler kendi aralarında dönüşümlü bir şekilde çalışabilirler. Hemşirelerin çalışma saatleri her ne kadar mevzuatta 45 saat olarak belirlenmiş olsa da bazı yerlerde nöbet usulü çalışma sistemi de bulunmaktadır. 

Nöbet usulü çalışma sistemine göre 24 saat boyunca görev yapan bir hemşirenin ertesi gün dinlenme hakkı bulunmaktadır. Hiçbir kurum, tam bir gün boyunca hizmet veren hemşireyi mesaiye zorlayamaz. 

Hemşire Olmak İçin Gerekenler 

Hemşirelik dünya üzerinde bulunan en kutsal mesleklerin başında gelmektedir. İnsan hayatını kurtarmak kulağa her ne kadar güzel geliyorsa da hemşire olmak için gerekenler arasında ilk sırada yardımsever olmak gelmektedir. Bunun yanı sıra bir hemşire yüksek bir el becerisine, sorun çözme kabiliyetine ve dikkatli bir zihne sahip olmalıdır.  

Sağlık sektöründe çalışmak oldukça zor bir iştir. Bu yüzden bu zorluğu kaldırabilecek ruhsal ve fiziksel dayanıklılığa sahip olmanız gerekmektedir.  

Hemşire Maaşları

Devlette yeni başlayan bir hemşirenin maaşı **** lira civarındadır. Özel sektörde ise hemşire maaşları oldukça değişkenlik gösterir ancak yeni başlayan bir hemşirenin alabileceği en yüksek maaş **** lira civarında olmaktadır. Zaman geçtikçe ve tecrübe kazandıkça özel sektörde hemşire maaşları daha da artmaktadır.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar