Ağız Alerjisi Belirtileri? Ağız Alerji Sendromu? Ağız Alerjisi Nasıl Geçer?



Ağız alerjisi nedir, belirtiler, neden olur, tedavisi Dilde alerji belirtileri


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Ağız Alerjisi Belirtileri? Ağız Alerji Sendromu? Ağız Alerjisi Nasıl Geçer?

Alerji vücuttaki antikorların yabancı bazı maddelere karşı reaksiyon oluşturması tepki göstermesidir. Daha çok ciltte kızarıklık ve kaşınma, hapşırma, öksürme, solunum güçlüğü gibi belirtiler görülür. Fakat son yıllarda görülmeye başlanan ve diğer alerji türlerine göre sıklığı az olan ağız alerjisi de önemsenmesi gereken bir hastalık haline gelmiştir.

Ağız alerjisi sendromu, besinlerin oluşturduğu alerjik reaksiyonların yetişkinlerde görülen bir türüdür. Farklı alerjenlere karşı hassasiyeti olan kişilerin bu alerjenlerin tükettikleri besinlerin üzerinde bulunması durumunda karşılaştığı ağız alerjisi, polen-besin alerjisi olarak da adlandırılmaktadır.

Ağız Alerjisi Sendromu Nedir?

Ağız alerjisi, bazı besinler tüketildiğinde besinlerdeki polenlerin ortaya çıkardığı alerjik reaksiyonların ağız ve boğaz kısmında görülmesi olarak tanımlanabilir. Bu alerjik reaksiyonlar diş eti, dil ve boğazda oluşan normal dışı tepkilerle kendini belli eder.

Ağız Alerjisi Sendromu Kimlerde Görülür?

Ağız alerjisi polenlere ve farklı alerjenlere karşı hassasiyeti olan kişilerde görülür. Bebek ve çocuklarda da görülmekle beraber en çok yetişkinler bu sendromdan şikayet etmektedir. Özellikle alerjik rinit şikayeti olan yetişkinler risk grubundadır.

Ağız Alerjisi Sendromuna Neden Olan Besinler Nelerdir?

Çiğ tüketilen sebze ve meyveler ağız alerjisi sendromunun tetikleyicisidir. Bazı besinlerin üzerinde bulunan tüylü ve tozlu yapı, yıkanmadan tüketilmesi gereken kuruyemişler ve bazen de asit miktarı fazla olan yiyeceklerin yenmesi sonrası belirtiler görülür.

Ağız alerjisine neden olan bazı besinler; şeftali, elma, armut, kayısı, erik, dut, fındık, fıstık, badem, kavun, çilek, domates olarak örneklendirilebilir. Normalde alerjik reaksiyon oluşturmayan bazı sebze ve meyveler kuru olarak tüketildiğinde güneş ışığına maruz bırakarak kurutma esnasında üzerlerine toz ve polen yapıştığı için ağız alerjisine neden olabilir.

Ağız Alerjisi Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Yukarıda belirtilen besinlerin tüketilmesinden sonra bir kaç dakika içinde ortaya çıkan belirtiler ağız ve boğaz kısmında görülen şikayetlerle sınırlıdır. Bu belirtiler; dil, diş eti, dudak ve boğazda yanma, dudaklarda gözle görülür şişkinlik, dudaklarda kaşıntı ve yanma, boğazda şişkinlik hissi, yutkunmada zorluk, ağız içinde ve boğazda kaşıntı, ağız içi kızarıklık ve yaralar, mukozada şişlik, kulakların iç kısmında kaşıntı hissidir. Her alerjik reaksiyon gösteren kişide farklı belirtiler ortaya çıkabilir. Besinler mideye ulaştığında içeriğindeki alerjenler mide asidiyle etkisiz hale gelir. Bu nedenle bulantı, kusma gibi belirtiler neredeyse hiç görülmez.

Ağız Alerjisi Sendromu Tedavisi

Ağız alerjisi tedavisi öncesi tanının doğru konulması çok önemlidir. Öncelikle hastalık geçmişine iyi bakılmalı ve gerekirse alerji testleri uygulanmalıdır. Ağız alerjisi belirtileriyle sağlık kuruluşuna başvuran kişinin alerjik rinit geçmişi varsa bu önemle değerlendirilmelidir.

Alerjiyi tetikleyen yiyeceklerin yenmesi ve yenmemesi durumunda belirtilerin ortaya çıkma sıklığı izlenmelidir. Kandan ve ciltten yapılan alerji testleri uygulanarak doğru tanı konulduktan sonra tedaviye başlanmalıdır. Ağız alerjisi sendromu tedavisinde en yaygın yöntem antihistaminik ilaç kullanımıdır. Fakat çoğu belirti kısa sürede ortaya çıkıp kısa sürede de kaybolduğu için hastaların alerjiyi tetikleyici besinlerden uzak durmaları da yeterli olacaktır. Besinleri çiğ ve kuru tüketmekten kaçınmak en etkili yöntemdir. Fakat fındık ve badem gibi yiyeceklerin pişirme işleminden sonra dahi alerjik reaksiyona yol açtığı unutulmamalıdır.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar