Kimler Evcil Hayvan Beslenmelidir? İnsanlar Neden Hayvan Besler?
Kimler Evcil Hayvan Sahiplenmeli?
Her şeyden önce bilmeniz gereken şey: Satın alma, sahiplen! Hayvanlar da bizim gibi canlılardır ve siz eğer sahiplenmek yerine satın alırsanız bu piyasayı desteklemiş ve büyümesini sağlamış olursunuz. Hayvanlara bir mal, eşya gibi davranan bu insanlara destek vermeyin. Eğer bir evcil hayvan istediğinize karar verdiyseniz lütfen barınaklara gidin ve sahiplenin. Türkiye’de karantina dönemindeki verilere göre hayvan sahiplenme oranı oldukça artmış.
Ülkemizde bir çok insan evcil hayvan beslemekte fakat hayvan sahiplenmek herkes için uygun mu? Evcil hayvan bakmak kolay mı? Bir hayvansever olarak bir hayvana bakmanın hiç de kolay olduğunu düşünmüyorum çünkü bir canlıyı sahipleniyorsunuz ve bütün maddi ve manevi ihtiyaçlarını siz karşılamak zorundasınız. Ben de bir hayvan sahiplenmek istiyorum fakat kendimi bir çok açıdan yetersiz gördüğüm için sahiplenmiyorum. Bana göre hayvan sahiplenmek çok hassas bir iş ve sahiplenmeden önce bilmeniz ve dikkat etmeniz gereken bir çok unsur bulunmakta.
Maddiyat
Bu işin büyük bir maddiyat tarafı bulunmakta, hayvanın mamasını ve suyunu koymakla bitmiyor yapmanız gerekenler. Hayvanınızı ilk sahiplendiğinizden itibaren, hayvanınızın olması gereken aşılar bulunmakta, sahiplenirseniz ilk aşıları devlet tarafından karşılansa da minik dostunuzun bir aşı takvimi olmalı ve bu takvime bağlı kalarak aşılarını takip etmeli ve yaptırmalısınız. Bu aşıların ücretleri çok değişiklik göstermekte fakat minik dostunuzu veteriner konusunda maddiyatı düşünmeden güvenilir ellere teslim etmenizi öneriyorum. Veteriner hatası ile evcil hayvanınızı kaybetmek istemezsiniz o yüzden bu konuda titiz olun.
İnsanlar Neden Hayvan Besler?
Veteriner ile sadece aşı konusunda değil maalesef ilerde hayvanınızın başına gelebilecek hastalıklar ya da kısırlaştırma işlemi için de veterineriniz ile iletişimde olacaksınız. Bu işlemler büyük fiyatlarla yüzleşmenize sebep olabilir. Dediğim gibi veterinerinizi kendinize doktor seçer gibi dikkatli seçin. Son olarak minik dostunuzun eşyaları,beslenmesi ve bakımı için gerekli olan şeyler kalıyor. Hayvanınızın beslenmesine önem göstermeniz hayvanınızın sağlıklı olmasını ve hastalıklardan korunmasını sağlar yani eğer baştan hayvanınıza iyi bakarsanız hayvanınızı başına gelebilecek kötü hastalıklardan korumuş ve kaliteli mama için harcadığınız para, hastalıklar için harcamayacağınız parayı dengeler. Kısaca hayvanlarımızın da maddi ihtiyaçları bulunmakta eğer ekonomik özgürlüğünüz yoksa ya da yeterince para kazanmıyorsanız size hayvan sahiplenmenizi önermiyorum.
Sorumluluk
Hayvan sahiplenmenin kilit noktası sorumluluktur. Bence hayvan sahiplenmek nerdeyse dünyaya bir çocuk getirmek kadar sorumluluk gerektiren bir iştir. O nedenle sorumlu bir insan olduğunuzdan ve bu işle başa çıkabileceğinizden emin olmadan asla hayvan sahiplenmeyin. Ayrıca kedi ya da köpeklerle ilgili alerjileriniz olabilir bu konuda da sorumluluk size ait. Hayvan sahiplenip sonra başa çıkamayınca hayvanını sokağa atan insanlar bulunmakta, bu insanlar ya gerçekten bakmakta baş edemediği için ya da hayvanları bir heves olarak görüp sıkıldığı için hayvanı sokağa atan ve insan olduğundan şüphe ettiğim yaratıklar.
Hayvanızı beslemek, aşılarını takip etmek, hayvanınızla ilgilenmek ve onun ihtiyaçlarını temin etmek hepsi sizin sorumluluğunuz. Eğer yoğun bir iş hayatınız varsa ya da çok sosyal biriyseniz ve evcil hayvanınza ayırcak çok zamanınız yoksa üzgünüm ama hayvan sahiplenmeye uygun değilsiniz. Eğer sahiplenmekte kararlıysanız, ona yeterince ilgi göstermeli ve ihtiyaçlarını anlayıp karşılamalısınız. Hayvanlar hayatlarınızı güzelleştirirler ve hayatınızda bir neşe olurlar, ülkemizde hayvansever olduğu kadar hayvanlara kötü davranan ve zulüm eden insanlar da var. Biz insanlar olarak onlara sahip çıkmalı ve yardım etmeliyiz. Umarım bir şeyler öğrenmenizde ve anlamanızda yardımcı olabilmişimdir.Okuduğunuz için teşekkürler.