Telefonun Geçmişten Günümüze Değişimi? Telefonun Gelişim Süreci?



Telefonun Geçmişten günümüze gelişimi resimli. Telefonun gelişim süreci gelişimi kısaca. Telefonun geçmişten günümüze gelişimi kısaca


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Telefonun Geçmişten Günümüze Değişimi? Telefonun Gelişim Süreci?

Telefonların Tarih Boyunca Gelişimi Nasıldır?

Günümüzde yolumuzu bulmamıza dahi yardımcı olabilen telefonlar ilk başta bırakın yol göstermeyi, sesi net olarak bile iletemiyordu. Tabii ilk icat edildikleri dönemde bu onları daha az çekici kılmamıştı. Annesi sağır olan Graham Bell, aslında sağırların sessizliğine çözüm olabilecek bir girişimin peşindeydi. Bu serüvenin sonunda 1876'da telefonu icat etti. Belki annesi için istediği teknolojiyi üretemedi fakat telefonun hayatımızdaki yerini düşündüğümüzde sonuç hiç de fena sayılmaz, öyle değil mi? 

O zamanlar kelimeleri en hızlı iletmenin yolu mors alfabesini kullanarak telgraf çekmekti. Ancak hepimizin bildiği gibi telgraf çekilirken insan sesinin karşı tarafa aktarılması gibi bir durum söz konusu değildi. Yani Graham Bell, telefonu icat etmesiyle karşılıklı iletişimi farklı bir boyuta taşıdı.Peki gelişimi ile insanlar arasındaki mesafeyi gittikçe azaltacak olan telefon teknolojisinin büründüğü ilk form nasıldı? 

Telefonun İcadı Kısaca

İcat edildiği yıllarda, dinleme ve konuşma için iki ayrı aparatı olan  telefonlar, her icat gibi gün geçtikçe gelişti. Telefonlar ve telefonla konuşanlar çoğaldıkça ağlar arttı ve bu ağları yöneten santraller ortaya çıkmaya başladı. Önce kentlerde kurulan telefon şebekeleri, daha sonra kentler arası ve uluslararası düzenekler şeklinde kurulmaya başlandı ve uzak mesafe konuşmalarında yüksek frekanslı radyo yayınlarından yararlanıldı.

Tüm bu gelişmeler sırasında ise Amerika ve İngiltere arasında ilk telefon hattı döşenmiş ve ilk okyanus ötesi telefon görüşmesi yapılmıştı. Türkiye'de ise telefonlar ilk defa 1908 yılında kullanılmaya başlandı. Telefonla haberleşme için önemli olan ilk santraller 1911'de Kadıköy ve Beyoğlu'nda kuruldu. 1926'da da Atatürk'ün emriyle Ankara'da kurulan otomatik santral, telefonun ülkemizde yayılmasını hızlandırdı. 

İlk Cep Telefonu Ne Zaman Çıktı

Tarih ilerledikçe sabit telefonlar popülerleşse de telefon kullanıcılarının ihtiyaçları sürekli yeni talepler doğuruyordu. Eve gitmeden ya da ankesörlü telefon kullanmadan nasıl haberleşebiliriz, sorusuna ilk cevabı Martin Cooper buldu. 1973 yılında cep telefonunu icat eden Martin Cooper, iletişime çağ atlatan bilim insanı olarak tarihe geçti. Cep telefonu ile yapılan ilk görüşme, 1973 yılında gerçekleşse de bu devrimsel aletin piyasaya çıkması 10 yıl sonra mümkün oldu.  1983 yılında Amerikalı bir şirket tarafından piyasaya sürülen ilk telefonlar, 850 gram ağırlığında ve yaklaşık 4 bin dolardı.

Dünyada İlk Cep Telefonu Ne Zaman Çıktı

O yıllardan günümüze kadar cep telefonlarının özellikleri büyük evrimler geçirse de çalışma prensipleri aynı kaldı. Cep telefonlarının çalışması için gerekli olan en temel ihtiyaç, bir baz istasyonudur. Belli bir matematikle yerleştirilen baz istasyonları, telefona bir çekim alanı yaratır. Birini aradığınızda telefonunuzdan çıkan sinyaller, size en yakın olan baz istasyonuna ulaşır. Cep telefonunuz aradığınız kişinin cep telefonundaki anten dalgalarını algılayarak sim karta karakterize eder. Cihazın içinde işlenen sinyaller, hoparlörlerden ses olarak geri döner. Elimizden düşünmediğimiz bu küçük kutuların çalışma prensipleri sandığınızdan daha karmaşık, öyle değil mi? 

Türkiye'ye İlk Ev Telefonu Ne Zaman Geldi

Türkiye'de ilk cep telefonu görüşmesi, 23 Şubat 1994'te Süleyman Demirel ve Tansu Çiller arasında gerçekleşti. Türkiye bu tarihten sonra cep telefonunu çılgınca sevdi. Takvimler 2003'ü gösterdiğinde üç kişiden birinde cep telefonu vardı. 2018 yılında ise ülkemizde cep telefonu olmayan neredeyse kalmadı. Hatta bazılarımız ikinci telefonlarını edindi. Günümüzde artık tasarımlarıyla yarışan ve parmak izinizi bile algılayabilen gelişmiş dokunmatik telefonlar sayesinde tüm dünya avucumuzun içerisine sığıyor.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar