İlk Defa Motor Alacaklara Tavsiyeler? Motosiklet Almak İstiyorum?
İLK DEFA MOTOR ALACAKLARA TAVSİYELER
Son model bir motosikletin üstünde, mümkünse deri kıyafetler içinde, rüzgar gibi süratle giderken hayran bakışlara maruz kalmayı kim istemez?
Bu sorudan önce başka şeyler sorulması ve cevaplanması gerekiyor.
- Öncelikle motosiklet kullanmaya kaç yaşında başlamak istiyorsunuz?
- Daha önceden bir sürüş tecrübeniz var mı?
- Yoksa bisiklet kullanmayı bile bilmiyor musunuz?
- Aşırı dalgın, dikkati dağılan, odaklanma sorunu yaşayan bir insan mısınız?
- El-göz-ayak koordaninasyonunuzda herhangi bir problem var mı?
Motosiklet almaya paranızın yetip yetmediği, sorulması gereken en son sorudur. Tabi ki kendi bütçeniz dahilinde bir motosiklet alacaksınız.
Ama paranız yetse dahi üzerine bile zorla tırmandığınız, hakim olamayacağınız kadar büyük ve ağır bir motosiklet almanız pek de faydanıza olmayacaktır.
Motosiklet Kaç Kilo?
Eğer nihayet kararınızı vermişseniz ve motosiklet kullanmaya başlayacaksanız, scooter motosikletleri ya da mopedleri başlangıç olarak kullanmanız tavsiye edilebilir. Bu araçların ortalama ağırlığı 20-40 kg arasında iken standart motosikletlerin ağırlığı 300-400 kg aralığındadır. Dolayısıyla hafif araçlar sizi trafikte yormayacaktır. Ayrıca trafik akışına uyum sağlamanız için başlangıç dersi gibi olacaktır.
Alacağınız motosikletin yakıt tüketiminde tasarruflu olması uzun vadede karınıza olacaktır. Motosikletiniz sonsuza kadar aynı durumda kalmayacak. Eskimeler olacak, bir parçası kopacak, düşecek, hafif vuruklar olacak zaman içinde. Bu yüzden tamiri ve bakımı içinde bir bütçe ayırmanız gerekecek.
Motosiklet alırken, gösterişli olmasından çok yedek parça bulmada size zorluk çıkarıp çıkarmadığına bakmalısınız. Egzoz borusu Kanada’dan gelen bir motosiklet almanın size pek de faydası olmayacaktır. Ayrıca çok gösterişli ama park ederken ecel terleri döktüğünüz devasa bir aracı almanın da mantığı yok.
Tekrar vurgulamakta fayda var hafif motosikletleri tercih edin başlangıç olarak. Vucudunuzun öncelikle ağır, seyir halinde ve süratine endeksli değişen ivmesiyle bindiğiniz motosikleti kontrol etmeyi öğrenmesi gerekiyor.
Direksiyonu ne kadar çevirmeniz, gidona ne sertlikte dokunmanız ve hangi mesafeden itibaren fren yapmaya başlamanız gerektiğine vücudunuz zamanla adapte olacaktır. Bu adaptasyon sürecinde kullandığınız motosiklet ne kadar basit ve hakimiyeti kolay ise öğrenme süreciniz de o kadar hızlı olacaktır. Mutlaka çevrenizden ‘kurye işi’ ya da ‘kız motosikleti’ gibi eleştiriler duyacaksınız. Bu eleştirilere kulaklarınızı tıkayın. Direksiyonda ustalaştıktan sonra, yolda giderken ön tekerliğinizi kaldırarak geçmiş günlerin intikamını alabilirsiniz.
Motosikletinizin sigortasını, tekerlekleriniz asfalta değer değmez yaptırmalısınız. Bu sigorta sadece sizin yapacağınız kazaları kapsamıyor. Başkalarının da size çarpma, vurma ihtimaline karşı ya da park ettiğiniz yerde motosikletinizin üstüne tuğla, kiremit gibi cisimler düşerse oluşacak hasarlara karşı da sizi koruyor.
Motosiklet Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler?
Çok evhamlı bir yapınız varsa, nerdeyse panik ataklar geçirecek kadar duygu patlamalarınız varsa, soğukkanlılığınızı hiçbir koşulda koruyamıyorsanız, motosiklet almadan önce durup ciddi ciddi düşünmenizde fayda olabilir. Trafik hiç durup dinmeyen organik bir yapıdır. Kendi dinamiği vardır. Anlık tepkiler, anlık kararlar gerektirir. Önünüzdeki aracın lastiği patlarsa ya da önünüzdeki kamyonun kasasındaki yükler yola dökülürse motosiklet üzerindeki kişinin en ihtiyacı olan şey soğukkanlılıktır.
Bir yeteneği kazanmak genç yaşlarda daha kolaydır. Çünkü motor beceriye dönüştürülebilir. Bisiklet kullanmasını 10 yaşında öğrenen biri 50 yaşına kadar bisiklete binmeyip 40 yılın sonunda bisikletin nasıl sürüldüğünü hala hatırlıyor ve sürebiliyor olacaktır. Ama siz 40 yaşında sıfırdan başlayarak çok çok iyi motosiklet kullanabileceğinizi düşünüyorsanız hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Beklentilerinizde gerçekçi olmanız yollardaki güvenliğiniz için de faydalı olacaktır.
Motosiklet Koruyucu Ekipman İsimleri?
Koruyucu kıyafetleriniz ve kaskınız olmadan, hele de motosiklet kullanmaya yeni başlıyorsanız, yola çıkmamanız sizin için güvenli olacaktır. En basit kazalarda bile yere düşüp kafanızı yere çarpma ihtimaliniz olduğunu her zaman göz önünde bulundurmalısınız.
Son teknolojiyle donatılmış lüks motosikletlerde koltuklar ısıtmalı olabiliyor. Henüz o kadar lüks bir motosiklet almaya bütçeniz yetmiyorsa, soğuk havalardan korunmak için mutlaka özel olarak üretilmiş kıyafetlerden almalısınız. Özellikle kış ayında çıplak elle gidonu tutuyorsanız, yaklaşık 5 dakika sonra ellerinizde his kaybı olacaktır. Zaten kaskınız yoksa soğuktan yaşaran gözlerinizle sağlıklı bir görüş açınız da olamayacaktır.
Yazın ise kaskınız yoksa şaşılacak derecede çok böcek ve sinek yutabilirsiniz ya da bunlar gözünüze kaçabilir. Ayrıca koruyucuyu ceket giymeniz, yere düşmeniz halinde çarpmanın etkisiyle üst bedeninizin alacağı darbeleri büyük bloke edecektir.
Özel koruyuculu pantolon giymek istemiyorsanız, pantolonunuzun üstünden takabileceğiniz dizlikler kullanabilirsiniz. Yazları zor olsa da kot pantolon giymeniz düşme ve sürtünmelerde sizi diğer kumaşlara göre daha fazla koruyacaktır.