En Etkili İletişim Yolu Nedir? Doğru İletişim Nasıl Kurulur?



Sağlıklı iletişim kurabilmek için dikkat edilmesi gereken ilke ve kurallar? Sağlıklı iletişim kurmak için nelere dikkat etmeliyiz. İnsanlarla kurduğumuz iletişimi nasıl güçlendirebiliriz?


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


En Etkili İletişim Yolu Nedir? Doğru İletişim Nasıl Kurulur? Sağlıklı İletişim Kurmak?

SAĞLIKLI İLETİŞİM KURMAK
Çevremizdeki insanlarla nasıl iletişim kurmalıyız?

İnsanlarla kurduğumuz iletişimi nasıl güçlendirebiliriz?


Bireyin öncelikli iletişimi kendi kendine olmalıdır. Kişi o anda kendisini rahatsız eden duygularını çözmeli, yetersiz algılama ve yanlış yorumlamadan uzak olmalıdır.


İnsan ilişkileri ve sağlıklı iletişim kurmak için konuşmak çok önemlidir.

Konuşurken kullanılan kelimeler anlaşılır olmalı en sade haliyle anlatılmalıdır. Ses tonu çok yüksek ya da çok kısık olmamalı, doğru ayarlanmalıdır.


İletişimde ''ben dili'' kullanılmalıdır.

"Sen dilinde" suçlama ve yargılama vardır. Örneğin, "Bu davranışların çok yanlış." yerine "Bu davranışların beni çok üzüyor." cümlesini kullanmak iletişim için daha sağlıklı olacaktır.


İletişimin çeşitli engelleri vardır.

Doğru bir iletişim kurmak için bu engelleri aşmak gerekir. Öncelikle yanlış algılama, farklı diller, güvensizlik ve gürültü engellerini ortadan kaldırmak gerekir. Gürültülü bir ortamda sağlıklı iletişim sürdürmek çok mümkün değildir. İletişim için doğru zaman ve uygun ortam sağlanmalıdır.
İletişim kuran kişilerin aynı kültürden olması iletişimi kolaylaştırır.

Beklentiler ortaksa ortaya çıkan aksaklıklar kolayca çözülebilir. Farklı kültürler ve farklı yaşam şekilleri iletişimi zorlaştırır.


Etkin dinleme, jest, mimik ve göz teması ile dinlediğini belirtmektir. Gerektiğinde beden dili ile desteklenebilir. İletişim kurulan bireye konuşma alanı bırakmak, duygularını daha kolay ifade etmesi için fırsat vermek gerekir.

Aynı zamanda empati kurarak karşısındaki kişinin duygularını anlamalı, hissettiklerini hissetmeye çalışılmalıdır. Karşısındaki kişinin bakış açısından bakıldığında iletişim daha kolay olur.


İletişim kurulan kişinin, söylediklerine dikkat etmeli ve saygısızlık yapmadan nezaket kuralları içerisinde konuşulmalıdır. Konuşan kişinin lafını kesmeden konuşma sırasının kendisine gelmesi beklenmelidir.

Aceleci davranılmamalı ve iletişim sakin sürdürülmelidir. Bencillikten uzak, duygu ve düşüncelerinde samimi olunmalıdır.
İletişim kurarken, diğer insanların farklı düşünceleri olabileceğini bilmek ve bunu kabul etmek gerekir. Farklı duygu ve düşüncelere sahip olan insanlarla iletişim kurarken ön yargıları esnetmek, tarafsız yaklaşmak gerekir.

Eleştirilere karşı açık olunmalı, saldırgan tavırlar sergilenmemelidir.
İletişimde karşılıklı olarak açık ve net olmak gerekir. Konuşulan kişinin söylediği anlaşılmadıysa çekinmeden sorulmalıdır.

Eğer eksik ya da yanlış bir şey anladıysanız karşı taraf düzeltecektir.
İletişimi yoğunlaştırma açısından dürüst olmak da çok önemlidir. Öncelikle anne ve babalar çocuklarına dürüst yaklaşmalı yalan söylememelidir. Böylece anne ve babalarını model alan çocuklar dürüst bireyler olarak yetişir.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar