Soğuk Algınlığı Belirtileri? Nezle Belirtileri? Nezleden Korunma Yolları?

Grip nasıl geçer. Nezle grip nasıl geçer. Soğuk algınlığı nasıl geçer. Soğuk algınlığı bulaşıcı mı. Grip olmak üzereyken ne yapılmalı

Soğuk Algınlığı Belirtileri? Nezle Belirtileri? Nezleden Korunma Yolları?

Grip Nedir, Belirtileri ve Korunma Yöntemleri Nelerdir?

Havaların soğuması ve mevsim geçişleri dönemlerinde kapımızı sık sık çalan grip; günümüzde birçok insanı etkileyen ve salgına sebep olan viral bir enfeksiyondur. Gerekli önlemlerin alınmaması durumunda özellikle çocuk ve yaşlılarda ölüm riski oluşturan grip ile ilgili bilgileri sizler için derledik.

Grip Nedir?

Grip; influenza A ve B virüslerinin yol açtığı bir enfeksiyon tipidir. İnfluenza A tipi daha hafif seyreden bulgulara neden olurken influenza B çok daha ağır geçer ve çocuklarda daha sık görülür. Virüsler her geçen yıl değişim göstermektedir ve bu durumdan ötürü hastalığın kesin çözümü bulunamamakla birlikte iyileşmeye yardımcı olan ilaç destekleri ile tedavi edilmektedir.

Grip Belirtileri Nelerdir?

Mevsimsel gribin genellikle kuluçka süresi 1-3 gündür ve kuluçka süresinin sonunda ani başlayan ateşle birlikte şiddetli kas ve eklem ağrısı, baş ağrısı, bitkinlik, halsizlik, soğuk terleme ve titreme, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı veya burun akıntısı, nefes almada güçlük ve kuru öksürük gibi belirtilere neden olur. Bu belirtilerin yanında hasta kişilerde ishal ve kusma belirtileri de görülebilmektedir.  Belirtilerin dikkate alınmaması ve tedaviye başlanmaması durumunda grip virüsü; pnömani (zatürre), ensafalit (beyin iltihabı) veya miyokardit (kalp zarı iltihabı) komplikasyonlarına sebep olabilir ve bu hastalıklar ölümle sonuçlanabilir.

Grip Tedavisi

Grip hastalığına, influenza virüsü sebep olmaktadır ve virütik hastalıklar dolaylı olarak bakteriyel enfeksiyonlara sebep olmadıkça antibiyotik ile tedavi edilmezler. Tedavi şekli olarak antiviral ilaçlar tercih edilmektedir fakat hastalığın evresi antiviral ilaç kullanımında önemlidir. Hastalık belirtilerinin başladığı ilk 24-48 saat hızlı tedavi başarısını arttırırken çevredeki insanlara bulaşma riskini de azaltmaktadır. Bunun yanında ağrı kesici ve ateş düşürücüler, griple mücadelede en çok kullanılan ilaçlardandır.
Grip için kesin bir tedavi yöntemi olmamakla birlikte doktor tarafından uygulatılan ilaç tedavilerinin yanında dinlenmek, bol sıvı tüketimi, çevredeki nem oranını arttırmak, çocuklar için burnun serum fizyolojik ve aspir yöntemleri ile açık tutulmaya çalışılması hastalığın tedavisinde etkilidir. Grip bulguları iyileştikten sonra virüs vücuttan tam olarak atılmış olmaz ve inatçı bir öksürük hastaya bir süre daha eşlik edebilir.

Gripten Korunmanın Yöntemleri Nelerdir?

Grip hastalığının sık görüldüğü dönemlerde kalabalık ve kapalı ortamlarda bulunmaktan kaçınmak, kapalı ortamlarda bulunulması zorunlu durumlarda burundan nefes almak, ortak kullanım alanlarında temas halinden kaçınmak, elleri yüz bölgesine yaklaştırmaktan kaçınmak, bağışıklığı yüksek tutmak, gerekli görülmesi halinde maske kullanmak ve en önemlisi ellerin sık sık yıkanması, yıkanamaması durumunda dezenfektan sıvıları, kolonya gibi temizleyiciler ile elleri temizlemek hastalığın bulaşma riskini azaltmaktadır. Hasta çocukların okula gönderilmemesi de çocuklar arasındaki salgının boyutunu azaltmaya yardımcı olacaktır.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar