İstanbul'un Fethi Kısaca? İstanbul'un Fethi Ve Sonuçları?

1453 İstanbull'un Fethi hakkında ;İstanbul'ıun fethinde hangi olaylar meydana gelmiş ve nasıl feth edildiğine dair yazılmış kısa bir bilgi makalesidir.

İstanbul'un Fethi Kısaca? İstanbul'un Fethi Ve Sonuçları?

1453 İstanbul’un Fethi

İstanbul yani Konstantinapol kurulduğundan itibaren stratejik konumu sayesinde dünyanın incisi haline gelmişti. Pek çok krallık ve millet İstanbul’u ele geçirmek için çaba göstermiş ancak birçoğu başaramamıştı. Ruslar, Bulgarlar, Araplar gibi milletler bu konuda harekete geçmiş ancak istediklerini elde edememişlerdi. 15. yüzyılda ise İstanbul, Osmanlıların da hedefi haline gelmişti. Osmanlılar tarafından ilk kuşatma girişimleri Yıldırım Bayezid tarafından gerçekleştirilmişti.

Yıldırım Bayezid, İstanbul’u tam 4 kez kuşatmıştı ancak ilk 2 kuşatma girişimi Haçlıların, Osmanlıya savaş açmasıyla engellenmişti. 3. kuşatmada başarısız olunca 4. Kez harekete geçen Yıldırım Bayezid doğudaki Timur tehlikesi yüzünden kuşatmayı kaldırmıştı. Daha sonra fetret devrinde Musa Çelebi ondan sonrada 2. Murat şehri karadan kuşatmış ancak bu iki kuşatma girişimi de başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

1451 yılında 2. defa tahta çıkmış olan 2. Mehmet’in de en büyük hayalide Peygamber sözüne nail olup İstanbul’u fetih etmekti. Bu konuda harekete geçmek isteyen 2. Mehmet büyük bir muhalefetle karşı karşıya kaldı. Sadrazam Çandırlı Halil Paşa ve bazı Paşalar bu konuda Padişaha karşı geliyorlardı. Sebebi ise Padişahın genç yaşı ve tecrübesizliğiydi. Ayrıca Çandırlı Halil Paşa İstanbul’a saldırmanın Haçlı ordusunun Osmanlıya karşı harekete geçmesine sebep olacağı şeklinde endişelerini Padişaha bildirmekteydi. Ancak 2. Mehmet bu konuda çok kararlıydı. Hemen sefer hazırlıklarına başlayan Padişahın ilk icraatı Yıldırım Bayezid’in yaptırdığı Anadolu Hisarının karşısına Rumeli Hisarını yaptırmaktı. Daha sonra ise 2. Mehmet emrindeki binlerce askerle beraber İstanbul surlarının önünde incelemeler yaptı.

Osmanlının bu hazırlıklarını gören Bizans İmparatoru 6. Konstantin ise Hıristiyan devletlerden yardım istedi. Hatta bu uğurda birbirlerine düşman gözüyle bakan Ortodoks ve Katolik mezheplerinin birleşmesini dahi istedi. Ve böylelikle bazı Hıristiyan devletler Bizans’a yardım gönderdi. Ayrıca Doğu Roma İmparatorluğu güvenlik amacıyla Haliç’in ağzına devasa bir zincir gerdi. Fakat İstanbul surları Bizans’ın içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar yüzünden yıllardır iyi onarım görmemişti. Osmanlı tarafında ise 2. Mehmet’in en çok güvendiği şey kendi icadı olan Şahi toplarıydı.

6 Nisan 1453 günü Osmanlı ordusu İstanbul’un önünde belirdi. Merkeze Padişah ve Veziriazam kumanda etmekteydi. Osmanlı ordusu saldırı için karadan ikiye bölünmüştü. Ayrıca deniz kuvvetleri de Haliç’in ağzında beklemekteydi. Böylelikle kuşatma başlamış oldu. Osmanlı ordusu ağır ve büyük toplarıyla Bizans’ın surlarını yıkıyor ancak yıkılan surlar Doğu Roma askerleri tarafından onarılıyordu. Diğer yandan Bizans İmparatorluğuna yardım için gelen Ceneviz donanması şiddetli lodos sayesinde Osmanlı gemilerini atlatmayı ve Haliç’e girmeyi başarmıştı. Bu olay ordu üzerinde büyük moral bozukluğuna sebep oldu. Ancak 2. Mehmet kuşatmayı sonlandıracak hamleyi yapmaya karar verdi.

Daha önce görülmemiş bir şekilde onlarca gemi karadan yani Haliç’in etrafından yürütüldü. Böylelikle Osmanlılar, Haliç’i geçmeyi başarmışlardı. Gemileri birden karşılarında gören Bizans donanması ise ne yapacağını bilemedi. Böylelikle deniz harekâtı başarıyla sonuçlandı. Donamanın bu başarısını gören Osmanlı kara kuvvetleri de büyük bir başarı göstererek İstanbul içlerine girmeyi başardı. Böylelikle 1058 yıllık Doğu Roma İmparatorluğu yıkılmış oldu. Fetihten sonra 2. Mehmet’e Fatih unvanı verildi ve Osmanlı Devlet olmaktan çıkıp İmparatorluğa dönüştü. Ayrıca bu fetihle beraber Orta Çağ kapanmış ve Yeni Çağ başlamış oldu. Bu sebepten Fatih Sultan Mehmet günümüzde Türk ve İslam dünyası tarafından Çağ açıp, kapatan hükümdar olarak anılır.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar