Faşizm Ne Demek Kısaca? Faşizm Ne Zaman Ortaya Çıktı?
Faşizm nedir? Bir siyasi ideoloji(!) olarak bilinir. Sağ görüşler sınıfındadır. Amerika’da yaşanan George Floyd olayından sonra gündeme oturan, politik felsefenin acımasız ürünü faşizm, sadece siyah ve beyaz arasında değildir.
Faşizm ideolojisi, insanın içindeki hükmetme ve üstün olma arzusundan gelen ilkel bir düşüncedir. Bireysel bakıldığında böyle olsa da, bu ideoloji, kişileri gruplaştırmaya ve “böl ve yönet” tekniğiyle çeşitli hükümdarların hükümlerini sürdürmeleri için kullandığı bir araçtır.
George Floyd Kimdir?
Son günlerde en çok merak edilen sorulardan biri, George Floyd kimdir? George, Minnesota eyaletinde bulunan Minneapolis şehrinde, bir polis memuru tarafından vahşice katledilen siyahî Amerikalıdır. George Floyd’un katliyle birlikte, siyahî Amerikalılar ırkçılığa karşı ayaklanmış ve isyan çıkarmışlardır.
Amerika’da yaygın olan faşizm türü, ırk ayrımcılığıdır. Ayrımcılığa maruz kalan kişiler, haklarını kazanmak için isyan çıkardılar. George Floyd olayı ırkçılığın başlangıcı değildi ve görünen o ki, sonu da olmayacak.
Faşizm Türleri
Faşizm, aşırı baskıcı bir öğretidir. Cinsiyetçilik, homofobiklik, ırkçılık gibi, eşitlikten çok baskı kurmayı hedefleyen her tür ideoloji faşizmi içinde barındırır.
Türkiye’de faşizm örneklerini en çok cinsiyetçilik ve homofobi üzerinde görüyoruz. Suriye olayları sonrası ülkeye giriş yapan milyonlarca Suriyeliye karşı da ırkçılık uygulanmış ve faşist bir yaklaşımda bulunulmuştur.
Faşizm Türleri: Irka Dayalı Faşizm
Irka dayalı ayrımcılık, bireysel olarak düşünüldüğünde, kişilerin bir gruba ait hissetmek istemesi, özel ve güçlü hissetmek istemesiyle bağdaştırılabilir. Politik olarak bakıldığında ise ırkçılık, ayrışan halkı daha kolay kontrol etmek ve ezilen sınıfı ucuz işçi olarak kullanmak gibi amaçlar güder.
Neredeyse her milletin ırkçı bir geçmişi vardır. Çoğununki ise günümüzde de devam etmektedir.
Irkçılık, iki şekilde yapılabilir. Herhangi bir ırkı aşağı bulma ya da herhangi bir ırkı yüceltme olarak sınıflandırılabilir.
Faşizm Türleri: Dine Dayalı Faşizm
Dini inançlar, çoğu zaman bireysel yansıtılsa da, devlet başkanları ve imparatorlar tarafından halkı kontrol etmek için de kullanılır. Birçok din, savaş sırasında birleşmeyi ve fethetmeyi emreder. Bu politik bir yaklaşımdır. Halkını kontrol etmek için bazı devlet adamları, cihat anlayışını bireyselleştirerek din mensubu kişileri manipüle edebilir.
Din faşizmi örnekleri, siyasal İslami ideolojiler sebebiyle sık sık görülür. Özellikle İslam dinine göre kutsal olan Ramazan ayında, “oruç tutmuyor dayağı” diye bir gerçek vardır ki neredeyse her sene yaşanır. Bu, bir din faşizmi örneğidir.
Faşizm Türleri: Cinsiyete ve Cinsel Yönelime Dayalı Faşizm
Daha çok kültürel bir faşizm türü olan cinsiyetçilik ve homofobiklik, genellikle erkek ve heteroseksüel yönelimdeki bireylerin ayrıştırmasından oluşur. Fakat unutmamak gerekir ki faşizm de karşı bir faşizm yaratır. Bu sebeple her cinsel yönelimden ve cinsiyetten kişiler, diğerlerine karşı ayrıştırıcı davranabilir.
Cinsiyetçilik ve homofobi gibi ideolojilerin ortaya çıkışıyla ilgili çeşitli teoriler bulunsa da, narsist tavırları olan kişiler bu eğilimleri sergilemeye meyillidir. Aynı zamanda, özellikle Ortadoğu bölgesinde, kadınların ev işi yapan ve her emre itaat etmesi gereken varlıklar olduğuna dair bir kültür gelişmiştir. Bu düzenin yanlış olduğu şu an anlaşılsa da bazı kişiler, bu düzenin değişmemesi için karşı bir çabaya girmişlerdir.
Faşizmin Tehlikeleri
Faşizm, ayrıştırıcı bir ideolojiden fazlasıdır. Eşitsizliğe, aşağılamalara sebep olur. Dışlanan kişilerin hayatlarını maddi ve manevi olarak zorlaştırır. Dışlanan kişiler, faşistlerine karşı savaşmaya başladıklarında, faşistlerin silahlanması ve şiddete başvurması öngörülebilir bir harekettir. Sonuç olarak faşistlere göre, dışladıkları kişilerin bir değeri yoktur.
Bireyleri kabul etmeyen, kişisel ilişkilerinde baskı kuran her insandan kaçınılmalıdır. Eğer ki bir topluluğu aşağılayan bir yönetim varsa ve o topluluktansanız, haklarınızı savunmalı ve bir insan olduğunuzu, değerli olduğunuzu asla unutmamalısınız.