Sucuk Kuruyunca Ne Kadar Fire Verir? Yaş Sucuk Ne Kadar Fire Verir?



Sucuk kuruyunca ne kadar fire verir, sucuk nasıl kurutulur, sucuk kuruturken dikkat edilmesi gerekenler


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Sucuk Kuruyunca Ne Kadar Fire Verir? Yaş Sucuk Ne Kadar Fire Verir?

Sucuk kuruyunca ne kadar fire verir merak ediyor musunuz? Eğer öyleyse yazımızın devamını okuyarak konuya dair detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Bir sucuk imalatçıdan tüketiciye ulaşana kadar fire vermektedir. Peki, ne kadar fire verir? Genellikle sucuk %7 oranında fire vermektedir. Aynı zamanda sucuk pişince %12 kurutulunca ise %10 oranında fire vermektedir.

Sucuk Nasıl Kurutulur?

Keçi, kümes, koyun, manda ve sığır gibi hayvanların etinin içerisine baharat ekleyip daha sonra bir süre boyunca yoğurduktan sonra kurumaya bırakılır. Peki, içerisine hangi baharatlar karılmaktadır. Sucuk yaparken içerisine genellikle kırmızıbiber, sarımsak, kimyon, karabiber ve tuz katılmaktadır.  Sucuğun tam anlamı ile kuruması ve aynı zamanda lezzetli olması için; sıcaklığa, hava akımına ve aynı zamanda nem dengesine dikkat etmeniz gerekmektedir.  Sucuk kuruturken bulunulan ortamın mutlaka neminin %90 olması şarttır. 

Daha sonra ise olgunlaşma döneminde %75 olması gerekir.  Kademeli bir şekilde düşürüldüğünde sucuk istenildiği gibi kuruyacak ve lezzetli olacaktır.  Peki, bulunulan ortamın sıcaklığı ne kadar olmalıdır. Eğer sucuk kurutacaksanız bulunduğunuz ortamın en az 18 derece olası gerekmektedir. Sucuk kuruturken etlerin düzenli olarak kontrol edilmesi çok önemlidir.  Kurutma esnasında son üründe bulunan rutubet miktarı mutlaka %40 olmalıdır. Daha sonra ise kurutma işlemi sonlandırılabilir.

Sucuk Kuruturken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sucuğu doğru bir şekilde kurutmak büyük önem taşımaktadır. Çünkü doğru kurtulmadığında sucuk lezzetli olmaz ve aynı zamanda kısa zaman içerisinde bozulabilir. Sucuk kurutma işlemi genellikle zor işlem olarak bilinir ancak sanıldığı gibi bir zorluğu yoktur.

Sadece birkaç noktaya dikkat ettiğinize lezzetli e uzun ömürlü bir sucuk yapabilirsiniz.

  • Bağırsağı içerisine etleri doldururken hava almamasına özen göstermeniz gerekmektedir. Eğer sucuğu doldururken hava alır ise; sucuk kısa zaman içerisinde bozulur ve lezzetli olmaz. Sucuğu doldururken iğne ile havalarını alabilirsiniz ve hava almasını engelleyebilirsiniz.
  • Sucukları hava almayacak bir şekilde doldurma işleminin ardından sucukları kurutmak için bir alan belirleyebilirsiniz. Bunun uygu ortamın mutlaka uygun sıcaklıkta olmasına özen göstermeniz gerekmektedir. Çok sıcak olur ise; o zaman sucuklar kokar ve bozulma meydana gelir. Sıcaklık düşük olursa da sucuklar kurumayacaktır. Bu nedenle sıcaklığı iyi ayarlamalısınız. Sucukları doldurduktan sonra eğer buzdolabınızda yer varsa burada da kurutabilirsini. Buzdolabında kurutulan sucuklar çok lezzetli olmaktadır. Peki, buzdolabında bir sucuk ne kadar süre içerisinde kurumaktadır. Genellikle yeni yapılan bir sucuk buzdolabında 3-4 hafta içerisinde kurumaktadır.  Burada önemli olan husus; sucukları düzenli bir şekilde kontrol etmek ve 1 afta ara ile sirkeli su ile sucukların üzerini temizlemektir. Peki, irkeli su ile temizlenmez ise ne olur? Sucuk düzenli olarak sirkeli su ile temizlenmez ise küflenme meydana gelebilir ve sucuk bozulabilir. Bu nedenle bu işlem asla aksatılmamalıdır.
  • Sucuk kuruturken sucuğu en fazla 4 hafta boyunca kurutmalısınız. Daha fazla kurutma işlemini gerçekleştirdiğinizde sucuğunuz bozulabilir, tadında değişiklik meydana gelebilir ve kokusu kötü olabilir. Aynı zamanda bu durum karşısında sucuğunuzun yapısı sertleşir. bir çok kişi sucuğu asarak kurutmayı tercih eder. Fakat en doğrusu bir kâğıdın üzerine sererek sucukları kurutmaktır. Çünkü kâğıt sucukta bulunan fazla nemin suyunun çekmesine ve daha hızlı bir şekilde kurumasına yardımcı olur. Eğer kurutma işlemi tamamlanır ise vakit kaybetmeden sucuklar buzdolabında saklanmalıdır. Oda sıcaklığında kuruyan sucuk kısa zaman içerisinde bozulur, kötü kokmaya başlar ve aynı zamanda rengi koyulaşır.

Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar