Uzayan Turşu Suyu? Turşunun Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Turşu suyu uzaması, turşu suyunda bulanma neden olur, turşunun üzeri neden küflenir, turşunun bozulduğu nasıl anlaşılır

Uzayan Turşu Suyu? Turşunun Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Turşu Suyu Uzaması

Turşu severlerin; turşu kurduktan bir süre sonra en fazla araştırdığı konu turşu suyu uzaması neden olur konusudur. Çünkü turşu kurduktan belirli bir süre sonra turşuda uzama meydana gelebilir, renginde değişme görülebilir. Peki, böyle bir durumda ne yapılmalıdır? Turşu bozulmuş mudur? Şimdi sizlere merak ettiğiniz bu konulardan bahsetmek istiyoruz. O zaman sizde yazımızın devamını okuyarak konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Turşu suyunda meydana gelen uzama, turşunun bozulduğunun bir göstergesidir. Uzama belirtisinin yanı sıra; küflenme, tadında değişiklik ve kötü kokuda oluşur. Genellikle turşu sıcak bir yerde, güneş alan bir ortamda kaldığı için uzama oluşur bu sebeple de turşu kurduktan sonra serin ortamda saklamanız tavsiye edilmektedir.

Turşu Suyunda Bulanma Neden Olur?

Turşu kurduktan bir süre sonra turşuda bulanma görmüş olabilirsiniz. Peki, bu neden olur? Turşunuz oluyorken yararlı bakteri üretir. Buda turşunuzun bulanık görünmesini sağlar. Muhtemelen bir hafta içerisinde turşunuzda meydana gelen bulanık görüntü ortadan kalkar. Yani turşunuzda sadece bulanık bir görüntü var ise turşunuz bozulmamıştır.

Fakat bunun yanı sıra tadında değişiklik, kötü koku, küflenme, yeşillenme ve uzama meydana gelmiş ise o zaman turşunuz bozulmuştur ve bu turşuyu tüketmemeniz gerekir. Genel olarak bulanıklık turşuyu kurduktan 1 hafta içerisinde görünmeye başlar. Daha sonra ise yok olur.

Turşunun Üzeri Neden Küflenir?

Çoğu zaman turşunuzu özelikle tüketmeye başladıktan bir süre sonra üst bölgenin küflendiğini görürsünüz. Peki, turşunun üzeri neden küflenir. Genellikle sebzelerin turşu kurarken iyi temizlenmemesi, malzemelerin eksik kullanılması ve saklama koşullarına uyulmaması sebepleri ile turşuda küflenme meydana gelir.

Bu nedenle turşu kurarken öncelikle malzemelerin iyice yıkanması şarttır. Bunun ardından malzemeler eksiksiz katılmalı ve miktarı da iyi ayarlanmalıdır. Son olarak seri kurun ve ışık almayan bir yerde saklanmalıdır.

Turşunun Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Özellikle turşuda bulanıklık görüldüğünde birçok kişi bozulduğu kanaatine varır ve turşuyu çöpe atar. Fakat sadece bulanıklık söz konusu ise turşuda bozulma yoktur. Turşuda küflenme, uzama, koku, yumuşama var ise o zaman turşu bozulmuştur.

Turşu bozulduğunda asla tüketilmemelidir. Aksi halde zehirlenmelere sebebiyet verebilir.

Turşu Zehirler mi?

Saklama koşullarına uygun bir şekilde saklanmayan turşu bozulabilir. Turşunun bozulduğunu anlamak kolaydır ve mutlaka anlaşılır. Eğer turşu bozulduysa ve tüketiliyor ise zehirlenmelere sebebiyet verebilir. Bu nedenle turşu tüketmeden evvel mutlaka turşu suyunun içerisi kontrol edilmeli ve tadında değişiklik olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Turşunun Küflenmemesi İçin ne Yapmalı?

Genel olarak turşunun küflendiği görülür. Peki, turşunun küflenmemesi için ne yapılır. Eğer turşunuzun küflenmemesini istiyorsanız tuz ayarına özellikle dikkat etmeniz gerekir.

Tuz ayarına dikkat etmediğinizde ve saklama koşullarını dikkate almadığınızda turşunuzda küflenme meydana gelebilir.

Turşu Kapağı Hava Alırsa Ne Olur?

Turşuyu kurduktan sonra kapağına mutlaka dikkat etmeniz ve iyice kapatmanız gerekir. Çünkü turşu daha olmadan kapak açık kalır ise turşunuz ne yazık ki bozulur. Çünkü kapak açık kaldığında hava içeri dolar ve kısa zamanda bozulma meydana gelir.

Turşu Nerede Saklanmalıdır?

Turşunun uzun ömürlü olması için ve aylarda bozulmadan kalması için turşu nerede saklanmalıdır? Turşu serin, kuru ve ışık almayan bir yerde saklanmalıdır. Bu şekilde saklama koşullarına dikkat ederseniz 6-7 ay turşunuz bozulmaz. Eğer sıcak ortamda ve ışık alan bir yerde kalıyor ise o zaman kısa zaman içerisinde bozulur. Buzdolabında saklamanız turşunuzun daha uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır. Ya da kiler gibi serin yerlere de koyabilmeniz mümkündür.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar