Ev Yapımı Turşu Ne Kadar Dayanır? Turşu Neden Erir? Kurtarma?



Ev yapımı turşu ne kadar dayanır, turşu nasıl kurulur, turşu nasıl saklanmalıdır, turşu neden bozulur, turşunun faydaları


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Ev Yapımı Turşu Ne Kadar Dayanır? Turşu Neden Bozulur?

Ev yapımı turşu ne kadar dayanır?  Ev yapımı turşu nerede saklanmalıdır?  Bu konular hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız yazımızın devamını mutlaka okumalısınız.

Biliyorsunuz ki kış aylarında sofraların olmazsa olmazı turşudur. Hem lezzetli olması sebebiyle hem de bağışıklığı güçlendirmesi nedeni ile insanlar tarafından tercih edilir. Birçok yemeğin yanına yakıştığı için ise yemeklerin daha lezzetli olmasına yardımcı olur. Turşu yaz ayının bitmesi ve sonbahar mevsiminin gelmesi ile beraber yapılmaya başlanır. Doğru bir şekilde saklandığında uzun ömürlüdür ve 7-8 ay dayanmaktadır. 

 

Turşu Nasıl Kurulur? 

Turşu kurarken dikkat edilmesi gereken hususlar mevcuttur. Öncelikle kavanozlara malzemeleri koyarken aralarında boşluk kalmaması gerekir. Kavanozu ara sıra hareket ettirerek bu boşluğun kalmamasını önleyebilirsiniz. Kavanozu tamamen kapatmadan önce bir iki saat kadar ağzı hafif kapalı bir şekilde bekletmeniz ve bunun ardından ise kavanozun kapağını kapatıp 2 saat kadar da ters bir şekilde bekletmeniz önerilir.

Turşu kurarken malzemeleri ekledikten sonra bir miktar sirke tuz ve isteğe bağlı olarak limon tuzu eklemelisiniz. Son olarak da üzerine su eklenmelidir.

Turşu Nasıl Saklanmalıdır?

Turşunun uzun ömürlü saklanması için gerekli saklama koşullarına uyum sağlanmalıdır. Turşu kurarken, kavanozu kapattıktan sonra içerisinde hava kalma ihtimali vardır. Eğer hava kaldıysa turşunuz kısa zaman içerisinde bozulabilir. Hava kalmaması için turşu yaptıktan ve kapağını kapattıktan sonra mutlaka en az 2 saat boyunca ters olacak şekilde bekletmeniz gerekmektedir. Bu şekilde beklettiğiniz de turşunun içerisinde bulunan hava sadece tek bir alanda kalacaktır. Turşuyu düz çevirdiğinizde ise bu hava alt kısma toplanacaktır.

Turşunuzun uzun ömürlü olmasını ve kısa süre içerisinde bozulmamasını istiyorsanız; kuru, güneş görmeyen ve aynı zamanda serin bir yerde saklamanız gerekmektedir. Turşuyu kurduktan sonra düzenli bir şekilde suyuna bakmanızı tavsiye ederiz. Suyuna baktığınızda eğer suyunda azalma var ise üzerine su ekleyebilirsiniz. 

Turşu Neden Bozulur?

Turşu kurdunuz ve kısa bir süre içerisinde bozuldu mu? Peki, bunun sebebi nedir?  Genel olarak turşu doğru bir şekilde kurulduğunda uzun süre  bozulmadan kalır. Eğer kısa zamanda bozulduysa, turşu kurarken bir yanlış yapmış olabilirsiniz. Ya da saklama koşullarına uyumamış olabilirsiniz. Turşunuz kısa süre içerisinde bozulduysa tuzunu az atmış olabilirsiniz. Az atılan tuz malzemelerin yumuşamasına ve turşunun bozulmasına sebep olur. Aynı zamanda turşunuzu sıcak bir yerde ve güneş gören bir alanda sakladığınızda turşunuz da bozulma meydana gelebilir.  Peki, turşunun bozulduğu nasıl anlaşılırTurşu bozulduysa üzerinde küflenmeler ve beyaz bir görüntü meydana gelebilir. Aynı zamanda tadında da değişiklikler olabilir. Eğer turşunuz da böyle bir sorun meydana geldiyse tüketmemelisiniz. 

Turşunun Faydaları 

Lezzetli bir yapıya sahip olan turşu; özellikle de kış mevsiminde düzenli bir şekilde tüketilmesi gereken besinler arasında yer alır. Turşunun sağlık açısından faydaları ise çoktur. İşte turşunun faydaları şu şekildedir.

  • İçerisinde yüksek miktarda lif bulunduğu için kan şekerini dengeler.
  • Tok tutucu özelliği bulunur.
  • Sindirim sisteminde meydana gelen rahatsızlıkları giderir.
  • İçerisinde K vitamini bulunduğu için kan pıhtılaşmasını önler ve kemiklerin kuvvetlenmesine yardımcı olur.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücudu korur
  • Metabolizmanın hızlanmasını sağlar ve bu nedenden dolayı da kabızlığı geçirir
  • Yağ yakıcı özelliği sayesinde kilo verdirir
  • Soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyona karşı çok etkilidir.
  • Kaslarda meydana gelen ağrı ve krampları kısa zaman içerisinde yok edip iyileştirir

Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar