Geri Dönüşüm İşaretleri Sembolleri ve Anlamları? Çevre İle İlgili Semboller?
Mobius Döngüsü
En popüler olan geri dönüşümün simgesi haline gelmiş Mobius Döngüsü ile başlayalım.
Evrensel olarak kullanılan bu simge 1960 yılında ABD’de gerçekleşen bir yarışmada 23 yaşındaki Gary Anderson tarafından tasarlandı.
Simgedeki okların ilki toplama ve ayrıştırmayı, ikinci ok işletme ve dönüştürmeyi, üçüncü ok ise satın alma ve kullanmayı gösterir.
Bu simge, ürünün geri dönüştürebileceğini ifade eder.
Geri Dönüştürülmüş Materyaller
Mobius Döngüsü simgesinde şayet beyaz oklar ve alt taban siyah olarak kullanılmışsa maddenin tamamının geri dönüştürülebileceği ifade edilir.
Bazen de geri dönüşüm simgesinin içerisinde maddenin yüzde kaçının geri dönüştürülebileceği yer alır.
Plastikler
Üçgen şeklindeki döngülerin içerisinde bulunan materyalleri tanımlamak için kullanılıyor. 1’den 7’ye kadar olan bu rakamlar plastik kategorisindeki materyalleri gösteriyor.
Tüm plastikler geri dönüşmez bu yüzden bu sembollere dikkat etmek lazım. Gelin bu sembollerin anlamlarını inceleyelim:
PET (Polietilen tereftalat): En yaygın olarak görebileceğimiz PET sıklıkla su ve meşrubat şişelerinde bulunur. Simge ürünün tek kullanımlık olduğunu ve tekrar kullanımının sağlığa zararlı olduğunu işaret eder. Yani geri dönüştürülebilen ancak sürekli kullanılamayacak ürünler 1 rakamıyla gösterilir.
HDPE (Yüksek yoğunlukla polietilen): Petrolden elde edilen bu malzeme basınçlı borular, beyaz eşya, oyuncak, şişe, bidon, varil, elektrik ve elektronik eşya imalatında kullanılmaktadır. Suya dayanıklılık özelliği sayesinde depo ve tekne yapımında kullanıldığı da bilinir. İkincil kullanım için daha kolay ve uygun maliyeti sebebi ile geri dönüştürülen en yaygın plastik türü konumundadır.
PVC (Polivinil klorür): Dünyada kullanımı en çok olan üçüncü sentetik plastik polimerdir. Katı ve esnek olmak üzere iki formu bulunan PVC katı formuyla yapı sektöründe, esnek formuyla atık su endüstrisinde kullanılır. Yaklaşık olarak 7 kez geri dönüşebilir ve ömrü 140 yıldır. Uluslararası geri dönüşüm kodu 3 rakamıdır.
LDPE (Düşük yoğunluklu polietilen): Polietilenin ilk türü olan bu plastik petrolden meydana gelir. Çoğu mağazada kullanılan poşetlerin yapı malzemesidir. Diğer plastiklerden daha az zehirli konumunda bulunduğundan nispeten daha güvenli olduğu kabul edilir. Geri dönüştüğünde kullanılabilen bu plastik 4 rakamı ile ifade edilir.
PP (Polipropilen): Dünyada en yaygın ikinci plastik hammaddedir. Maliyeti uygun, sağlam ve kalıba kolay girer. Isıya, neme ve kimyasal çözücülere dayanıklılığı ile bilinir. Yiyecek paketlemesinden otomotiv sanayisine, alt yapı ve inşaata kadar birçok alanda kullanımı mevcuttur. Üretildiği ürünlerin geri dönüştürülmesinde mahsur yoktur ve 5 rakamı ile gösterilir.
PS (Polistiren): katı ve saydam yapıya sahip bir plastik hammaddedir. Genel olarak dünyada kullanılan plastik hammaddelerin ilk beşinde yer alır. Şeffaflığı, işlenebilmesi, gıdaya uygunluğu, akışkanlığı ve diğer birçok özelliği ile oldukça tercih edilen hammaddedir.