Türkiye'de Yetiştirilen Tarım Ürünleri? Tarım Ürünleri Nelerdir?
Türkiye de tarımsal faaliyetler doğal koşullara bağlıdır. Bu yüzden her sene elde edilen tarım ürününde üretim de dalgalanmalar yaşanmaktadır.
Bu dalgalanmalar Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde tarımsal faaliyetlerin üretimi modern tekniklerin de artmasından dolayı üretimde dalgalanmalar azalmıştır.
Buğday
Ülkemizde üretimi ve tüketimi en fazla olan tarım ürünü buğdaydır. Buğday, filiz ve yetişme döneminde serin ve nemli bir hava ister. Buğday, olgunlaşma ve hasat zamanında ise kurak ve sıcak olmasını ister.
Türkiye de buğday çoğunlukla sonbaharda tarlaya ekilmeye başlar. Kış mevsimi geldiğin de karın altında kalarak buğday, toprağın altında soğuktan korunmuş olur. Kar eridikten sonra ise karın suyu toprağın altına sızar ve ilkbaharın gelmesiyle birlikte sıcaklık artışıyla filizlenme dönemi başlamış olur. Ülkemizde ilkbahar mevsiminde ekilen buğday yazlık buğday olarak adlandırılmaktadır.
Türkiye de iklim çeşitliliğinden dolayı bazen yıllık üretim de azalmalar görülmektedir. İklim çeşitliliği yaşansa da buğday üretimi ülkemize yetmektedir. Hatta bazı dönemlerde ise ithalatı yapılmaktadır.
Ülkemizde en fazla üretime sahip iller ise, Konya ve Ankara illeri ile çevresindeki illerde üretimi gerçekleştirilir. Türkiye de Karadeniz bölgesi yaz aylarında bile yağış olduğundan üretimi yapılamaz. Buğday ayrıca Doğu Anadolu Bölgesi’nin yüksek kesimlerinde de üretimi yapılamaz. Nedeni ise yeterli sıcaklık ortalamasına sahip olmadığındandır.
Arpa
Tarım ürünlerinden olan arpa, bira ve yem sanayisinin ham maddesi ürünüdür. Ülkemizde tarım da buğdaydan sonra üretimi en fazla olan tarım ürünüdür. En fazla üretim yapılan il ise Konya ve çevresidir.
Mısır
Ülkemizde mısır en fazla Akdeniz Bölgesi’nde yetiştirilir. Mısır, yağ sanayisinde kullanıldığı için Akdeniz bölgelerinde üretimi yapılır. Ülkemizde mısır; sanayi maddesi, besin maddesi ve hayvansal yem olarak faaliyet görmektedir. Yaz mevsiminde sulama koşullarının geliştiği ve yağış görülen Karadeniz Bölgesi’nde üretimi yapılmaktadır.
Çukurova bölgesinde sıcaklık ve sulama koşullarına bağlı olarak bir sene içinde birden fazla üretim sağlanabilmektedir. Konya ilinde son zamanlarda sulama faaliyetlerinin gelişmesi ile son istatistiklere göre üretimi en fazla yapılan Konya ilidir.
Pirinç
Tarım ürünlerinden olan pirinç bir diğer ismi ise çeltiktir. Çok su isteyen bir tarım ürünü olduğu için yetiştirilmesi akarsu boyları ve akarsularda üretimi yapılmaktadır.
Akarsu boylarında üretimi yapıldığı için sivrisinekler bu alanda üremesine vesile oluyor. Buna bağlı olarak ise sıtma hastalığı görülmektedir. Bu yüzden üretimi tamamen devlet kontrolü altında yapılmaktadır. Ülkemizde üretimi yeterli olmayan bir tarım ürünüdür. Bu nedenle ithal ettiğimiz bir tarım ürünüdür. Ülkemizde en fazla üretimi Edirne de yapılmaktadır.
Tabiki Türkiyedeki Tarımsal Üretimde Üretilenlerin Hepsi Bunlar İle Sınırlı Değil Türkiyede Üretilen Ürünlerin Başlıca Aklımıza Gelenlerden Bir Kaçını Sıraladık Bunlar Şu Şekildedir
Türkiye'de yetişen tarım ürünleri Nelerdir
- fındık
- kiraz
- incir
- kayısının
- ayva
- haşhaş tohumu
- kavun
- karpuz
- mercimek
- Antepfıstığı
- kestane
- vişne
- hıyar
- ceviz
- zeytin
- elma
- domates
- patlıcan
- ıspanak
- biberde
- Muz
- Pamuk
- Yonca
Bu Çennet Gibi Vatanımızın Degerini Bilelim Arkadaşlar Daha Niceleri Var Hepsini Say Say Bitmez...