Avukatlık Nasıl Bir Meslek? Avukatlık Bölümleri Alanları Nedir?



Yeri geldiğinde insanları “ipten alan” avukatlık, en çok kazanan mesleklerin başında geliyor.


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Avukatlık Nasıl Bir Meslek? Avukatlık Bölümleri Alanları Nedir?

Sadece günümüzde değil, çok uzun bir süredir en saygın meslekler listesinde ilk sıralarda olan avukatlar, herkesin bir gün kullanmak zorunda kalabileceği “savunma hakkı” prensibine göre hareket ederler. Savunma hakkı kutsaldır ve suçlu olduğu ispat edilene kadar herkes masumdur.

İlk bakışta bu sözler, işlenen suçlara gerekli yasal kılıf giydirilerek, suçluları masum gibi göstermeye çalışan kişilerin uydurduğu içi boş sözler gibi gözükse de işin aslı çok farklıdır. Gerçekten de bir davada tüm şüpheler masum olmasına rağmen tek bir kişinin üzerinde olsa bile kabiliyetli bir avukat sayesinde bu insanın masumluğu ortaya çıkabilir. Peki avukatlık nasıl bir meslek?

Avukat Ne Demek?

Avukat kelimesinin kökeni İtalyancaya dayanmaktadır. İtalyan diline de Latinceden geçmiş olan bu sözcüğün ilk hali “advocatus” şeklindedir. Kelime anlamı olarak “savunucu” manasına gelen bu sözcük, “mahkemeye çağırmak” fiilinden türemiştir.

Avukat Ne İş Yapar?

İddia makamı ve hâkim heyetinin oluşturduğu yargının önünde, tüzel veya gerçek kişilerin haklarını savunmakla mükellef olan avukatlar aynı zamanda bu kişilere hukuki yol göstericilik de yapabilirler. Yani sadece işlenen bir suç ya da açılan bir dava sonrasında değil bu gibi durumlar meydana gelmeden çok daha önce de görev yapabilen avukatlar, adaleti sağlamakla sorumludur.

Avukatların görevleri en geniş haliyle 1136 numaralı kanunda tanımlanmıştır. Bu kanun kapsamında “serbest meslek ve kamu hizmeti” olarak tanımlanmış olan bu mesleği icra eden kişiler hukuki anlaşmazlıkların ortadan kalkması ve gerçeklerin gün yüzüne çıkması için çalışırlar.

Avukatların Sorumlulukları

Avukatların sorumlulukları son derece geniş bir alanı kapsar. O yüzden bu kişilerin mesleki yükümlülükleri hakkında kısa bir bilgi paylaşımından çok uzun uzun tanımlar yapmak gerekir. En geniş haliyle avukatların görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibidir:

  • Açılan davaları takip edip, hukuki işlemleri yürüterek sonuçlandırmak
  • Hukuki olaylarda kendisinden istendiği zaman görüş bildirmek
  • Çalıştıkları kurumların menfaatlerini koruyarak anlaşmazlıkları önlemek. Sözleşmelerin ve anlaşmaların şirket politikasıyla çakışmamasını sağlamak
  • Şartname ve sözleşme taslaklarını, üçüncü kişiler ve kurum arasında meydana gelen uyuşmazlıklara ilişkin meseleleri inceleyerek hukuki mütalaa da bulunmak
  • Temyiz, tashih, itiraz gibi hukuki süreçlerde ilgili işlemleri yürütmek

Avukatlık, son derece geniş bir bilgi birikimine sahip olmayı gerektirir. O yüzden bu mesleğe baş koymadan önce uyum sağlamanız gereken bazı şartlar bulunmaktadır.

Avukat Olma Şartları

Avukat olma şartları arasında ilk başta Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak gelir. Bu aşamadan sonra bir hukuk fakültesinden mezun olmak da zorunludur. Ayrıca avukatlık stajı tamamlanmamış olan bir hukuk fakültesi mezunu kesinlikle avukatlık ruhsatı alamayacağından stajın da ilgili yönetmeliğe uygun bir şekilde bitirilmiş olması gerekir. Peki avukatlık stajı nasıl yapılır?

Avukatlık staj süresi bir yıldan oluşur. Bu sürenin ilk altı ayında mahkemelerde çalışan stajyer avukat ikinci altı ayda ise meslekte en az beş yıl tecrübesi bulunan bir avukatın bürosunda çalışarak staj dönemini tamamlar.

Avukat Kişilik Özellikleri

Avukat mesleğinin kişilik özellikleri denildiği zaman hemen herkesin aklına etkili bir hitabet gücüne sahip olmak gelir. Güzel konuşabilme kabiliyeti bu meslek için oldukça önemli olsa da tek kriter bu değildir. Bir avukat bunun yanında yüksek bir analiz gücüne sahip olmalı ve sorunların çözülmesinde başrolde olmalıdır. Ayrıca avukatların sistematik bir düşünce şekline sahip olması gerekir. Kendisine verilen her şeyi ezberleyerek mahkemelerde bunu adeta “papağan” gibi tekrar eden kişiler her ne kadar avukat unvanını taşıyor olsalar da bu mesleği layıkıyla yapamazlar.

Avukat Olmak İçin Hangi Derslerin İyi Olması Gerekir?

Avukatlık mesleğini yapmak isteyen bir kişinin üniversitelerin hukuk bölümünden mezun olması gerekir. Ülkemizdeki hukuk fakülteleri eşit ağırlık bölümünden öğrenci kabul ettiği için bu meslekte ilerlemek isteyen birisinin özellikle matematik ve Türkçe derslerinin iyi olması şarttır.

Avukatlık için hangi bölüm okunmalı ya da avukatlık için hangi bölüm seçilmeli sorusunun cevabını verdiğimize göre bu mesleği icra etmek isteyen bir kişinin derslerinin iyi olması gerektiğini de söylememiz gerekiyor. Çünkü iyi bir hukuk eğitimi veren okullar, yüksek puanlardan öğrenci kabul etmektedir.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar