Oyuncu Olmak İçin Gerekenler? Oyuncu Olmak İçin Boy Kilo?
Kendilerine verilen senaryoyu, özel yeteneklerini kullanarak oynayan ve bunu yaparken karşısındakine sanki gerçekten senaryoda geçen olaylar kendi başına gelmiş intibaını uyandırması gereken oyuncular tahmin edildiğinden daha zor bir iş yapıyorlar. Her ne kadar kolay bir iş gibi görülüyor olsa da yeri geldiğinde on saniyelik bir sahne için saatlerce tekrar yapabilirler. O yüzden oyuncu olmaya karar vermeden önce kendinizi iyi analiz etmeniz gerekiyor.
Gerçekten bu işe yeteneğiniz var mı? Günler süren set mesaisini hiç yorulmadan, severek kaldırabilir misiniz? Siz bu soruların cevaplarını düşünürken, biz de sizler için oyuncu ne iş yapar ve nasıl oyuncu olunur gibi sorulara yanıt aradık. İşte o cevaplar:
Oyuncu Ne Demek?
Oyuncu ne demek sorusunu en geniş haliyle cevaplayacak olursak, mimik, jest, ses ve vücudunu kullanarak bir durumu veya karakteri canlandıran kişilere oyuncu adı verilir. Genellikle sahne sanatları alanında görev alan bu kişiler teknolojinin gelişmesiyle birlikte artık beyaz perdede ve televizyonlarda da rol alıyorlar.
Nasıl Oyuncu Olunur?
Aslında bu mesleği icra edebilmek için herhangi bir üniversite bölümünden mezun olmanız gerekmemektedir. Eğer oyunculuğa kabiliyetiniz varsa bu işi sizler de yapabilirsiniz. Örneğin dünyaca ünlü film yıldızları arasında gösterilen Johnny Depp, Tom Cruise ve Russel Crowe gibi insanlar, bu yola çıkmadan önce hiçbir oyunculuk eğitimi almamışlardır. Ancak bu sanat dalına, diğer insanlardan daha fazla yetenekleri ve hevesleri olduğu için şu an her biri dünyanın dört bir yanında tanınan büyük şöhretler haline geldiler.
Oyuncu nasıl olunur sorusuna verilecek ikinci cevap ise bu işe hevesinizin olup olmadığıdır. Eğer oyunculuğa hevesiniz varsa (Genel geçer bir şeyden söz etmiyoruz) bu işi meslek olarak edinmek istiyorsanız bu yola çıkabilirsiniz. Ancak bu yolda her zaman güzel şeylerle karşılaşmayacağınızı da bilmeniz gerekiyor. Oyunculuk piyasasındaki rekabet düzeyi, diğer alanlardaki rekabetten daha fazladır. Bu yüzden ilk etapta uzun bir işsizlik süreci yaşayabilirsiniz.
Bütün bunların yanı sıra oyuncu olmak için hiçbir eğitim şartı olmamasına rağmen üniversitelerin Radyo Sinema ve Televizyon, Drama ve Oyunculuk gibi bölümlerinden mezun olmanız, meslekte daha çabuk ilerlemenizi sağlayabilir. Ayrıca özel bir şekilde eğitim veren kuruluşlara da başvurabilir ve oradan da gerekli eğitimleri alabilirsiniz. Buralarda alacağınız eğitimle birlikte ham yeteneğinizi şekillendirebilir ve sizi sahneye çıkaracak insanlarla bizzat tanışabilirsiniz.
Oyuncu Olmak İçin Gerekenler
Çoğu insanın aklına, oyuncu olmak için gerekenler denildiği zaman akla ilk olarak fiziksel özellikleri gelir. Her ne kadar dış görünüş, boy-kilo gibi özellikler bu meslekte belli bir noktaya kadar sizi taşısa da en tepeye çıkmanız için yetersiz olacaktır. Ayrıca bu gibi özellikler sadece oyunculukta değil diğer meslek kollarında da önemlidir. Yapılan bir araştırmaya göre dış görünüşü iyi olan ve uzun boylu insanların, iş mülakatlarında başarılı olma olasılığı diğerlerine göre daha yüksektir.
Oyunculuk için fiziksel özellikler önemli olsa da tek başına hiçbir şey ifade etmez. Bugün ekranlarda severek izlediğimiz yakışıklı/ güzel oyuncuların hiçbiri dış görünüşleri yüzünden orada değildir. Her biri uzun ve disiplinli bir çalışma sürecinden sonra ekranlardaki yerini almıştır.
Oyuncularda Olması Gereken Özellikler
Sanatlarıyla hikâye anlatarak seyircilerde duygusal tepkilere sebep olan ve insanları düşünmeye sev eden oyuncuların, bunların hepsini gerçekleştirebilmesi için bazı özelliklere sahip olması gerekir. Bir oyuncuda olması gereken özellikler şu şekildedir:
- Ezberleme yeteneğine sahip olmak
- Oynadığı karakteri en iyi şekilde yansıtmak
- Yaratıcı olmak
- Gün içerisinde birden çok karaktere bürünebilmek
- Diksiyonu düzgün olmak
- Sesini iyi kullanmak
- Uzun saatler boyunca çalışma gücüne sahip olmak
Oyuncu Maaşları
Bir oyuncunun aldığı maaş hakkında tam olarak “şu kadar alıyor” demek pek de mümkün değildir. Oyunculuk piyasası diğer piyasalardan çok daha farklı bir şekilde işler. Örneğin reyting rekorları kıran bir dizide başrol oynayan ancak yıldızı yeni parlayan bir oyuncu, aynı dizide yan rolde alan fakat bu meslekte bir geçmişi olan birisine göre daha az kazanabilir. O yüzden oyuncu maaşları hakkında tam bir bilgi vermek pek de mümkün olmamaktadır.