Jandarma Olmak İçin Gerekenler? jandarma Şartları Boy-Kilo?



Her ne kadar ikisi birbirinden çok farklı kavramlar olsa da askerliği ve polisliği bir arada yapan jandarmalara, askeri polis de denilebilir.


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Jandarma Olmak İçin Gerekenler? jandarma Şartları Boy-Kilo?

Genellikle kırsal bölgelerde görev almasına rağmen bütün yurt genelinde kamu emniyetinin ve güveninin sağlanmasından sorumlu olan jandarmalar, kendi aralarında rütbelerine göre bazı sınıflara ayrılırlar. Doğrudan doğruya içişleri bakanlığına bağlı bir şekilde çalışan jandarmalar, yönetmeliğe ve kanuna aykırı eylemlerin önüne geçmekle mükelleftir. Barışın hüküm sürdüğü zamanlarda toplumun birliğini ve düzenini sağlayan bu kişiler aynı zamanda toplum huzurunu bozan kişilere karşı da tedbir alır. Savaş dönemlerindeyse ordunun emrine girerek bizzat ordunun çıkarı için çalışırlar. Peki nasıl jandarma olunur?

Jandarma Ne Demek?

Jandarma kelimesinin kökeni Fransızcadan gelir. Jandarma kelime anlamı ise “gendarme” yani bir grup silahlı insan manasına gelir.

Jandarma Ne İş Yapar?

Jandarma ne iş yapar sorusuna en geniş haliyle cevap verecek olursak, bir jandarma kamu düzenini korur. Polisin yetki alanı dışında kalan kırsal bölgelerde, polislerin şehirde yaptıkları gibi insanların güvenliğini sağlamak için çalışırlar. Bunun yanı sıra jandarmanın görevleri şu şekildedir:

jandarmanın görevleri

  • Kamu düzenini korumak
  • Suç fiilinin işlenmesinin önüne geçmek
  • Ceza infaz kurumlarını koruyarak bu bölgelerin emniyetini sağlamak
  • Arama ve kurtarma çalışmalarına fiilen katılmak
  • Mahkûm ve hükümlülerin bir noktadan diğerine sevk edilmesini sağlamak
  • Gerektiği zaman istihbarat faaliyetlerinde bulunmak
  • Aldıkları istihbaratlara dayanarak suçluyu ve işlenen suçu bizzat ortaya çıkarmak
  • Adli mercilerin söz konusu suçu, detaylı bir şekilde anlayabilmesi için gereken her türlü çalışmayı yürütmek
  • Meydana gelen olayla ilgili gereken belgeleri söz konusu makamlara yasalara uygun bir şekilde iletmek
  • Polislerin yetki alanının dışında kalan bölgelerde gerçekleştirilen duruşmaların emniyetini sağlamak
  • Askerliğe çağrılma yaşı gelen kişileri çağırmak
  • Eğer bu kişiler söz konusu çağrıya uymadılarsa, firarilerin takibini yaparak onları yakalamak

Jandarma Olmak İçin Gerekenler

Jandarma olmak için gerekenler listesinin başında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma koşulu bulunur. Bunun haricinde her sene başvuru kılavuzu içerisinde açıklanan ön lisans, lisans ya da bu programlara olan denkliği Yüksek Öğretim Kurulu tarafından kabul edilmiş olan yurt dışındaki yüksekokullardan mezun olmuş olmak da jandarma başvurusu yapabilmek için ileri sürülen koşullardan birsidir.

Bütün bunların yanı sıra jandarma olarak görev yapabilmek için KPSS şartı da bulunur. Jandarma olmak için KPSS puanı en az 50 puan olmalıdır. Bu puan en asgari seviyedir. KPSS’den ne kadar yüksek bir puan alırsanız, jandarma olma ihtimaliniz de o kadar artacaktır.

Jandarma Sınavları Nasıl Oluyor?

Jandarma sınavları yazılı, sözlü ve fiziki olmak için üç aşamadan oluşur. Jandarma yazılı sınav sorular genellikle 3 tane matematik ve genel kültür sorularından oluşmaktadır. Yazılı sınav soruları herkesin yapabileceği son derece basit sorulardır. Bu sınavı geçtikten sonra bir kişi ön sağlık muayenesine alınır. Bu muayene esnasında adayın kilo ve boy ölçümü alındıktan sonra 5-6 tane doktorun kontrolünde muayene olurlar.

Jandarma Spor Mülakatı

Bir diğer ismi jandarma fiziki yeterlilik olan ve bir parkurun üzerinde gerçekleşen bu mülakat son derece zorlayıcı olmasına rağmen gereken fiziksel dayanıklılığa sahip olan herkesin geçebileceği bir sınavdır. Ayrıca bu sınavlara girmeden önce adayların jandarma fiziki yeterlilik tablosu şartlarına da uyum sağlıyor olması gerekir.

Bu tabloda adayların boy ve kiloları dikkate alınırken en az 1,64 cm boyunda olmak zorunludur. Boy oranı ve kilo üzerinden ölçülen vücut kitle indeksi ise esas belirleyici faktör olmaktadır. Örneğin 175 boyunda olan birisinin 58 ile 80 kilo arasında olması gerekir. Eğer aday, bu aralığın dışında bir kiloya sahipse vücut kitle indeksi normalden farklı olacağı için sınav başvurusu kabul edilmeyecektir.

Jandarma spor mülakatı yukarıda da söylemiş olduğumuz gibi bir parkurda gerçekleştirebilir. Bu parkurun nasıl bir yer olduğunu internetteki videolardan seyredebilirsiniz.

Jandarma Maaşları

Verilen hizmet süresine değişkenlik gösteren jandarma maaşları ortalama olarak 6000 lira civarındadır. Yeni başlayan jandarma maaşı 5500 lirayken, tecrübeli bir jandarmanın maaşı 7000 liranın üzerine çıkabilir. Bunun yanı sıra görev yapılan yer de jandarma maaşları üzerinde belirleyici bir faktör olmaktadır.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar