Doktor Olmak İçin Gereken Eğitim İçin Kaç Yıl Okunur?



Doktor olarak göreve başlayabilmek için oldukça uzun ve yorucu bir eğitim sürecinden geçmek gerekir.


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Doktor Olmak İçin Gereken Eğitim İçin Kaç Yıl Okunur?

Ülkemizde en çok karıştırılan kavramların başında doktor ve hekim kavramları gelmektedir. Her ne kadar dünya genelinde tıp alanında insanlara hizmet eden kişilere doktor unvanı veriliyor olsa da hekim ve doktor arasındaki fark oldukça büyüktür.

Herhangi bir bölümde akademik alanda kariyer yapan insanlar doktor olabilirler. 4 yıllık lisans eğitiminin sonunda 2 senelik yüksek lisans yani master yapan kişiler daha sonra doktora programına başvurabilirler. En az 4 en çok 6 sene süren bu doktora sürecini başarıyla tamamlayan kişiler, uzmanlık alanlarına göre Türkçe doktoru, felsefe doktoru ya da matematik doktoru gibi unvanlar alırlar.

Hekimlik ise doktorlardan farklı olarak 6 senelik tıp eğitimini tamamlayan kişilere verilen unvandır.

Nasıl Doktor Olunur?

Her ne kadar doktorluk ve hekimlik birbirinden farklı kavramlar olsa da toplum genelinde hekimlere doktor denildiği için bu yazımızda hekim yerine doktor tabirini kullanacağız.

Doktor olarak insanlara hizmet etmek isteyen bir kişi her şeyden önce bir vakıf ya da devlet üniversitesinde tıp ihtisası yapmış olmalıdır. Tıp fakültesi kaç yıl diye merak ediyorsanız bu fakültelerinde verilen eğitimin süresi 6 yıldır. Oldukça uzun bir süre gibi görünüyor olsa da doktorların yaptıkları işin ehemmiyeti son derece yüksek olduğu için bu süre tam anlamıyla bir doktor olabilmek için yetersizdir.

Bu yüzden bir doktor adayı hangi alanı seçmiş olursa olsun göreve asistan olarak başlar.

En Erken Kaç Yaşında Doktor Olunur

Hayata geç kalmak istemeyen kişiler en erken kaç yaşında doktor olunur sorusunun cevabını merak etmektedir. Ülkemizde lise seviyesindeki okullar en erken 18 yaşında biter. Liseyi bitirir bitirmez mezuna kalmadan tıp fakültesini kazanan bir öğrenci, üniversiteden de hiç sınıfta kalmadan mezun olursa en erken 24 yaşında mezun olur.

Doktorların Görevleri

Doktorların sorumlulukları diğer mesleklere göre oldukça fazladır. İnsan hayatı gibi son derece önemli bir konu üzerine çalıştıkları için doktorların yapacağı en ufak bir hatanın telafisi olmamaktadır. Bu yüzden doktorlar, işlerini yaparken oldukça dikkatli olmalı ve hiçbir zaman “ben oldum” tavırlarına girerek kitapları karıştırmaktan vazgeçmemelidirler.

Bir doktorun görevleri hakkında tam olarak bir bilgi vermek gerekirse bunlar aşağıdaki gibidir:

  • Kliniklerde ve hastanelerde insanları muayene ederek hastalığın teşhisini koymak
  • Bu teşhis sürecinde hastanın durumu hakkında tam olarak bir bilgi sahibi olabilmek için tahliller talep etmek
  • Hastaların sağlık durumlarını ve hastalıklarını belirledikten sonra tedavi sürecini başlatmak
  • Bu süreç içerisinde hastanın iyileşebilmek için kullanacağı ilaçları reçetelendirmek
  • Hastalar için uygun gördüğü ameliyat ya da tedavi hakkında hasta ve hasta yakınlarını bilgilendirerek tüm riskleri, dezavantajları açık bir şekilde anlatmak. Eğer alternatif yollar varsa bunları söylemek
  • Tedavi sürecinden sonra hastaların tıbbi durumlarının takibini sağlamak
Hipokrat Yemini Nedir

Üniversitelerden mezun olan her öğrenci diplomasını almadan önce mezuniyet yemin eder. Tıp fakültesi mezunlarının etmiş olduğu bu mezuniyet yeminine ise Hipokrat yemini denilir. Bu yeminin temelinde tıp doktorluğunun bazı etik kuralları vurgulanır. Okulda öğrenilen bilgilerden yola çıkılarak hiç kimseye zarar vermemek tam tersine insanlara yarar sağlayarak onların acısını dindirmek gibi bir içeriğe sahip olan yemin metini öğrencilere okutulur.

Hipokrat yemini metni içerisinde hastaların gizliliklerini ihlal etmeden, kişilere dair edinilen bilgilerin ölene kadar saklanmasına da vurgu yapılır. Peki Hipokrat yemini nasıl ortaya çıktı?

Tahmin edilenin aksine bu metin ünlü tıp doktoru Hipokrat tarafından yazılmamıştır. Tarihsel kaynaklar bize tıbbın babalarından birisi olan Hipokrat’ın öğrencilerinin bu metni yazdığını söyler.

Doktor Maaşları

Doktorlar özel sektörde çalışabilecekleri gibi devlet kurumlarında da görev alabilirler. O yüzden doktor maaşları hakkında kesin bir rakam vermek pek de mümkün olmayacaktır. Ancak ortalama bir rakam verecek olursak en düşük doktor maaşı 5500 lira civarındadır.

Kendi kliniğini açarak bir isim yapan doktorlar bu rakamın çok üzerinde kazanabilmektedir. Bunun yanı sıra akademik alanda kariyer yapmak isteyen bir doktorun verdiği hizmet süresi arttıkça geliri de artar. Günümüzde 15 sene hizmet vermiş doktorların aldığı en düşük maaş 20 bin lira civarındadır.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar