Uzman Doktor Olmak İçin Kaç Yıl Okunur? Eğitim Süresi?



Normal doktorlardan daha uzun bir eğitim süreci geçiren uzman doktorlar, çok farklı alanda hizmet verebilirler.


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Uzman Doktor Olmak İçin Kaç Yıl Okunur? Eğitim Süresi?

Ülkemizde en popüler meslekler listesinde bulunan doktorluğun bir üst sınıfı uzman doktorluktur. Doktor olabilmek için üniversitelerin tıp eğitimi veren bölümüne girdikten sonra 6 yıl okuyan ve gördüğü tüm dersleri başarıyla veren bir öğrenci Tıp Doktoru unvanını alır. Ancak bu unvan herhangi bir aile hekimliği merkezinde ya da hastanede çalışmak için yeterli değildir.

Bir tıp doktorunun, hangi alanda kariyer yapmak isterse istesin girmesi gereken sınavlar vardır. Örneğin uzmanlık yapmak istemeyen ve bu yüzden aile hekimliği branşını seçen bir doktorun, Aile Hekimliği Sınavı başvurusunda bulunarak bu sınavdan başarılı olması gerekir. Fakat herhangi bir branşta uzmanlaşmayı isteyen bir tıp doktoru, ülkemizin en zor sınavlarından birisi hatta çoğu kişiye göre en zor sınavı olan TUS yani Tıpta Uzmanlık Sınavı başvurusunda bulunmalıdır.

Uzman Doktor Nedir?

Kliniklerde veya hastanelerde görev alabilen uzman doktorlar insanların şikayetlerini baz alarak bazı tahliller yaparlar. Yaptıkları bu tahlillerin sonucunda ise insanlara bazı tanılar koyan uzman doktorlar tedavi sürecini de bizzat yönetirler.

Tüm bu işlemleri normal doktorlarda yapmaktadır. Peki uzman doktor farkı nedir?

Uzman Doktor Ne Demek?

 

Tıp fakültesinden mezun olduktan sonra öğrenciler sevdikleri bir alanı tercih ederek o alanda ihtisas yaparlar. 6 senelik tıp eğitiminden sonra uzman olmak isteyen bir kişi uzmanlık eğitimi alır. Uzmanlık eğitimi kaç yıl diye merak ediyorsanız bu durum bölümden bölüme göre değişkenlik gösterir.

Acil tıp uzmanlığı kaç yıl sorusunun cevabı 4 yılken Fizyoloji uzmanlığı kaç yıl sorusunun cevabı ise 3 yıldır. Bazı bölümlerdeki uzmanlık süresi aşağıdaki gibidir:

  • Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon uzmanlığı 4 yıl
  • Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları uzmanlığı 4 yıl
  • Çocuk Cerrahisi uzmanlığı 5 yıl
  • Hava ve Uzay Hekimliği uzmanlığı 3 yıl
  • Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığı 4 yıl
  • Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp uzmanlığı 3 yıl
  • Spor Hekimliği uzmanlığı 4 yıl

Tıp fakültesinden mezun olduktan sonra seçtikleri bölüme göre en az 3 en çok 5 yıl uzmanlık eğitimi alan kişiler uzman doktor unvanı kazanırlar.

Uzman Doktor Ne İş Yapar?

Uzman doktorların görevleri ihtisas yaptıkları alanlara göre değişkenlik göstermesine rağmen bir uzman doktorun sorumluluk sahası aşağı yukarı şu şekildedir:

  • Uzmanlık yaptığı alanla ilgili klinik tedavilerini sürdürmek
  • İnsanların şikayetleri ve bu şikayetlerin nedeni olabilecek tıbbi geçmişleri hakkında geniş bir enformasyon toplamak
  • Hastaya tanı koymadan önce hastalığın ne olduğuyla ilgili tam olarak emin olabilmek için idrar, kan ve görüntüleme gibi bazı testleri talep etmek
  • Uzmanlık alanına göre hastaları tedavi etmek
  • Cerrahi müdahalenin şart olduğu durumlarda, diğer uzmanlarla birlikte koordineli ve uyumlu çalışmak
  • Meydana gelebilecek ters bir durumda hastalara hayat kurtarıcı müdahalelerde bulunmak
  • Adliyeyi ilgilendiren durumlarda mevzuatta açık bir şekilde belirtilmiş olan görevleri yerine getirmek
  • Beraber çalıştığı personellerin denetimini ve eğitimini sağlamak
  • Toplumu ve bireyi hastalıklar, sağlık problemleri ve yaralanmalar gibi durumlardan korumak için gereken tedbirleri almak
TUS Kazanmak Zor mu

En başta da söylemiş olduğumuz gibi çoğu insan tarafından ülkemizin en zor sınavı olarak gösterilen ve hatta kimilerince dünyanın en zor sınavları arasında yer alan TUS sınavından başarılı olmak için bir hayli çalışmak gerekir. Peki TUS açılımı nedir?

Tıpta Uzmanlık Sınavı anlamına gelen TUS’a katılabilmek için üniversitelerin tıp eğitimi veren bölümünden mezun olmak gerekir. Tıp fakültesinden tıp doktoru unvanıyla mezun olan bir kişi herhangi bir alanda uzmanlık yapmak istiyorsa ilk olarak TUS sınavından başarıyla ayrılmalıdır.

TUS baraj puanı 45 puan olarak belirlenmiştir. Bu puanla herhangi bir bölüme girebilmek oldukça zordur. Bir nevi doktorların KPSS’si olarak bilinen bu sınavda TUS en yüksek puan ise 100’dür. 100 tam puanı alan bir uzman doktor adayı istediği her bölüme girebilir ve o bölümde uzmanlık için çalışmaya başlayabilir.

Kimilerince dünyanın en zor sınavı olarak görülen TUS her yıl şubat ve ağustos aylarında olmak üzere iki kez yapılmaktadır.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar