Hâkim Olmak İçin Kaç Yıl Okunur? Kadın Hakim Olmak?



Baktıkları davaların türüne göre bazı kategorilere ayrılan hakimler, mahkemelerde en son kararı veren kişilerdir.


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Hâkim Olmak İçin Kaç Yıl Okunur? Kadın Hakim Olmak?

En çok tercih edilen meslekler arasında yer alan hakimler, her toplumda saygı görürler. Adaletin yerine gelmesinde birincil derecede sorumlu olan bu kimselerin verdikleri kararlar pek çok insanın hayatını etkiler. O yüzden her ne kadar karizması yüksek ve getirisi iyi bir meslek olsa da hakimlik yapmak zor bir iştir.

Bir hâkim, savcının toplayarak kendisine sunduğu delilleri değerlendirirken tarafların savunmasını alarak nihai karara varır. Fakat bu karar verme süreci zannedildiği gibi basit değildir. Bir davada ortaya koyulan somut deliller, sanık sandalyesinde oturan kişinin aleyhinde gibi görülüyor olsa da gerçek çok daha farklı olabilir. Bu yüzden hâkim olmak isteyen kişilerin her şeyden evvel muhakeme kabiliyetleri gelişmiş olmalıdır.

Nasıl Hâkim Olunur?

Hâkim olmak isteyen bir kişinin ilk olarak üniversitelerin hukuk bölümünden mezun olması gerekir. Bunun yanı sıra bu mesleği seçerek ülkemizde yapmak isteyen birinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekir. Dünyanın en kaliteli hukuk eğitimini veren üniversitelerden mezun olan bir kişi eğer T.C vatandaşı değilse hakimlik yapamaz.

Ayrıca hakimlik sınavı başvurusunda bulunan bir kişinin geçmişinde kara bir leke, adli bir olay olmamalıdır. Bunun haricinde bu mesleği yapabilmek için bir yaş şartı da bulunur. Ancak 40 yaşının üzerindeki kişiler hakimlik mesleğini yapabilirler. Tüm bu şartlara uyum sağlayan bir kişi hakimlik sınavına girmeye hak kazanarak başvuruda bulunabilir. Hakimlik sınavlarından en az 70 puanı alan bir kişi de hakimlik mesleğine ilk adımını atmış sayılır.

İİBF Mezunları Hâkim Olabilir mi

En başta da söylemiş olduğumuz gibi hakimler baktıkları davaların konularına göre bazı kategorilere ayrılırlar. Eğer adli bir suç teşkil eden konu adli mahkemelere iletilir. Bu mahkemelere sadece adli hakimlik yapan kişiler bakar. Hukuk fakültesi mezunu olmayan hiç kimse adli hakimlik yapamayacağı gibi herhangi bir başvuruda da bulunamaz.

Bunun haricinde parasal konuları ilgilendiren davalara ise idari hakimlik yapan kimseler bakmaktadır. İdari hakimlik yapabilmek için hukuk fakültesi mezunu olmak yeterliyken aynı zamanda İİBF bölümünden mezun olan kimseler de bu mesleği yapabilirler. Para ve parayla ilgili konularla yakından ilgili olan İİBF bölümlerinde hukuk alanında bazı dersler verildiği için bu mesleğe adım atan bir İİBF mezunu yabancılık çekmeyecektir.

İdari hâkim olma şartları da tıpkı adli hâkim olma şartları gibidir. Bir idari hâkimin geçmişinde herhangi bir yüz kızartıcı olay olmaması gerektiği gibi aynı zamanda 40 yaşını geçmiş olmalıdır.

Hakimlerin Görevleri

Mahkemelerde hâkim olarak görev alan kimseler, hukuki sorunları bir neticeye kavuşturmakla mükellef olan kişilerdir. Bu klasik tanımı biraz daha açacak olursak hakimler davaya konu olan her şeyi incelerler. Savcının iddialarını, tarafların önerilerini, sanıkların savunmalarını belirli bir metot üzerinden inceleyen hakimler tüm parçaları birleştirerek bir sonuca ulaşırlar. Bu sonuca göre verilen karar sonrasında kimi insanlar aklanırken kimileri ömür boyu hapis cezasına bile çarptırılabilir. O yüzden hakimlerin sorumlulukları son derece ağırdır.

Anayasayı, teamülleri ve kanunları dikkate alarak vicdanlarına başvururlar. Bu süreç esnasında izledikleri yol ise aşağıdaki gibidir:

  • Hakimler dava dosyalarını en ince ayrıntısına kadar incelerler
  • Davada görev alan bilirkişilerin ve tarafların verdiği ifadelere başvururlar
  • Kanun koyucunun yaptığı düzenlemeleri takip ederler
  • Karalarını tarafsız bir şekilde, klasik tabirle “ hiçbir baskı altında kalmadan” verirler
  • Bilirkişi, tarafların temsilcileri ya da bizzat tarafların ve savcıların hazırladığı belgeleri dava dosyasının içerisine eklerler

Bir hâkim davayı sonuca bağlarken kararını Türk milleti adına vermektedir.

Hâkim Maaşları

Hakimliğin getirisi de karizması gibi oldukça güçlüdür. Yeni başlayan hâkim maaşları 7000 bin lira civarında olsa da verilen hizmetin süresi arttıkça bu oran daha da yükselebilir. Meslekte tecrübeli olan hakimlerin maaşı 15 bin liraya kadar çıkabilir.

Ayrıca hakimlere adliye lojmanları arasında özel bir yer ayrılmaktadır. Hâkim olarak görev yapan kişiler her nerede yaşıyor olurlarsa olsunlar Adalet Bakanlığı’na bağlı olan bu lojmanlarda yaşama hakkına sahiptir. Böylece barınma gibi çok önemli bir gider kalemini hayatından çıkaran hakimlerin aldıkları maaşın getirisi de daha yüksek olmaktadır.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar