Medya Alanındaki Meslekler ve Görevleri? Medya İle İlgili Bölümler?



Sürekli olarak gelişen, dönüşen ve büyüyen medya sektöründe her geçen gün yeni bir meslek kolu doğuyor.


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Medya Alanındaki Meslekler ve Görevleri? Medya İle İlgili Bölümler?

Çok yakın zamana kadar son derece kısıtlı olan kitle iletişim araçları artık her gün hatta her dakika gelişmektedir. Bundan üç yüz yıl öncesine kadar Edirne’den Hakkari’ye haber gönderebilmek amacıyla haftalarca at sırtında yol alınırdı. Fakat artık günümüzde cebimizde taşıdığımız küçük cihazlar sayesinde dünyanın öbür ucuna anında okunabilen mesajlar gönderebiliyoruz.

Bu bahsetmiş olduğumuz zamanlarda “medya” adı altında bir sektörü yoktu. Fakat insanların daha rahat iletişim kurabilmek için geliştirmiş oldukları yöntemler sonucunda ortaya medya diye bir sektör ve bu sektörde bazı yeni meslekler doğdu. İşte günümüzde medya alanındaki meslekler ve görevleri:

Sosyal Medya Uzmanı Ne İş Yapar

Z kuşağıyla birlikte televizyonu tarihin tozlu raflarının arasına kaldıran sosyal medya aynı zamanda büyük bir piyasaya ev sahipliği yapmaktadır. Bir ürün, konu veya kanal için sosyal medya üzerinde PR yapmayan şirket yok olmaya mahkumdur. Şirketlerin sosyal medya üzerindeki yöneticileri olan sosyal medya uzmanı, firma sahiplerine belirli aralıklarla raporlar gönderirler. Bazı araştırmalar ve araçlarla sosyal medya üzerinden hedef kitlesini ölçen bu kişiler aynı zamanda kullanıcılar ve içerikler ile ilgili en son gelişmeleri takip etmek zorundadır.

Muhabirlik İş İmkanları

Her ne kadar Z kuşağı televizyon izlemiyor olsa da internet üzerinden yapılan yayınlarda bile muhabirlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bir muhabirin görevleri arasında bütün açıklığıyla olayları haberleştirmek ve kamuoyuna sunmak bulunur. Çalıştıkları alanlara göre bazı kategorilere ayrılan muhabirliğin türleri arasında savaş muhabirliği, polis muhabirliği, spor muhabirliği ya da adliye muhabirliği gibi alanlar bulunur.

Sadece televizyonlarda değil radyo, gazete, dergi ve sosyal medya alanında iş imkanları bulunan muhabirlik, gazeteciliğin etik kurallarına uyularak yapılmalıdır.

Gazeteciliğin Önü Açık mı?

Medya sektörü gazetelerin ortaya çıkmasıyla doğmuştur. Bundan dolayı medya denildiği zaman çoğu kişinin aklına ilk olarak gazetecilik mesleği gelir. Çok yakın zamana kadar el üstünde tutulmalarına rağmen günümüzde gazeteciler kolay bir şekilde iş bulamıyorlar. Bunun nedeniyse bu bölümden mezun olanların sayısının her geçen yıl artmasıdır.

Gazetecilik bölümü iş olanakları arasında geleneksel medya kurumlarında çalışma imkânı olduğu gibi yeni nesil medya kuruluşları da bu bölüm mezunlarını istihdam etmektedir.

Spikerlik Sayısal mı Sözel mi

Bir spiker olabilmek için herhangi bir üniversiteden mezun olma şartı yoktur. Fakat gazetecilik, radyo ve televizyon gibi okullardan mezun olmak, bu alanda kariyer yapabilmek için iyi bir referanstır. 

Medya sektörü, teknoloji ve dünya ne kadar gelişirse gelişsin spikerliğin sonu hiçbir zaman gelmeyecek. Zira insanlar bir şeyler izlerken kendilerine söz konusu içeriği anlatan birisinin olmasından zevk alırlar. Eğer bu konuda abarttığımızı düşünüyorsanız spikeriz bir haberi ya da futbol maçını seyretmelisiniz.

Tüm bunların haricinde spikerlik maaşları diğer medya mensuplarının maaşlarına göre oldukça yüksektir. Arka planda haberleri hazırlayan pek çok insan olmasına rağmen insanlar haberleri spikerlerin hazırladığına inanır. O yüzden spikerler bir nevi kanalların ekran yüzü olarak bilinir.

Marka Temsilcisi Nedir

Firmalarla reklam veya halkla ilişkiler alanında hizmet veren ajanslarla çalışan marka temsilcileri, sorumlu oldukları markaların üretim sürecinden halkla olan iletişimine kadar pek çok alanda görev alırlar. Bu kişilerin çalıştıkları firmalara göre oldukça geniş sorumluluk sahası bulunur. Bir ürünün ya da hizmetin portföyünü yöneterek bunu geliştirmek için gereken çalışmaları yapan ve pazar hedeflerine ulaşma amacıyla hareket eden marka temsilcileri aynı zamanda kampanya hedeflerini de belirlerler.

Sosyal Medya Danışmanı Nasıl Olunur

Kurumlara, firmalara sosyal medya üzerinde daha stratejik ve aktif reklam yapmaları hususunda destek veren sosyal medya danışmanlarının görevleri arasında çalıştıkları kuruluşun geniş kitleler tarafından duyulmasını sağlamak da bulunur. İnternet üzerinde uzun saatler geçiren Z kuşağının aklında nasıl sosyal medya danışmanı olunur sorusu yer alır.

Bu bölümde eğitim veren bir üniversite bulunmamasına rağmen pazarlama, reklam ve tanıtım, halkla ilişkiler ve işletme gibi bölümlerden mezun olan kimseler bu alana daha kolay uyum sağlayabilmektedir. Ayrıca bazı okullarda özellikle reklam ve tanıtım, pazarlama gibi bölümlerde sosyal medyayla alakalı dersler verilmektedir.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar